Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Statlig vigselrätt beviljas trots krav på ”förmyndare”

”Nu får vi titta på om lagen är otillräcklig kring ifall det ställs ytterligare krav, krav som begränsar kvinnors självbestämmande”, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg.
Foto: TIM ARO/TT NYHETSBYRÅN
Al-Rashideen-moskén i Gävle.
Foto: SVEN LINDWALL

Statliga Kammarkollegiet fortsätter att bevilja vigselrätt till samfund som kräver tillstånd av manliga ”vårdnadshavare” för att vuxna kvinnor ska få gifta sig.

Tricket för att få behålla traditionen är att hålla två vigselceremonier. 

”Om samfundet vill ställa det som krav vid en religiös ceremoni är upp till samfundet, så länge det görs klart att den religiösa ceremonin inte är juridiskt giltig”, skriver myndigheten i ett mejl.

Expressen har nyligen visat att muslimska församlingar i Sverige kräver tillstånd från en manlig släkting för att vuxna kvinnor ska få gifta sig, och att företeelsen är utbredd. 

Den vanligaste förklaringen är att ”förmyndaren” ska ”skydda kvinnan” men kritiker menar att det är en hedersrelaterad tradition som syftar till att kontrollera kvinnor.

En av dem är jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

– Uppgifterna är oerhört oroväckande. Det här hör inte hemma i Sverige.

Inte juridiskt giltigt

Men statliga Kammarkollegiet, som beviljar vigselrätt till religiösa samfund, lägger sig inte i om församlingar ställer krav på tillstånd från en manlig ”vårdnadshavare” för att kvinnor ska få gifta sig. 

Myndighetens enda villkor är att det görs klart för deltagarna att en sådan ceremoni inte är juridiskt giltig, till skillnad från den ceremoni och vigselordning samfundet fått tillstånd för.

”Det är inte förenligt med svensk lag att kräva detta för en juridiskt giltig vigsel. Där är det endast kraven i äktenskapsbalken som gäller”, skriver Kammarkollegiet till Expressen via sin pressekreterare Mattias Axelsson.

Så sent som för några veckor sedan beviljade myndigheten vigselrätt till Khaled Nasser Al-Awad, som företräder de radikala församlingarna i Aisha center i Västerås och Al-Rashideen-moskén i Gävle. Han uttalade redan förra våren sitt stöd för vigselkravet på tillstånd från manliga släktingar. Fram till årsskiftet har han varit borgerlig vigselförrättare och ändå vigt par i Gävlemoskén, ibland tillsammans med imamen Fekri Hamad, klassad som säkerhetsrisk av Säpo.

”Förväntat enligt sharia”

På Al-Rashideen-moskéns hemsida krävs fortfarande att kvinnor som vill gifta sig uppger namn på manlig ”vårdnadshavare” – ”far, farbror, morbror, farfar eller bror” – och det ska ske redan när man fyller i webb-ansökan om vigsel. 

Information på Aisha centers hemsida för den som vill gifta sig.
”Enligt sharia är det vanligtvis förväntat att en kvinna har en vårdnadshavare när hon gifter sig”, står det på Aisha centers hemsida.

Detsamma gäller Västeråsförsamlingen där kravet, efter Expressens artiklar, betonas extra noga:

”Enligt Sharia är det vanligtvis förväntat att en kvinna har en vårdnadshavare när hon gifter sig… en far eller en bror, som är ansvarig för att se till att bruden är skyddad och har sina rättigheter respekterade inom äktenskapet”, skriver Aisha center på hemsidan och tillägger att det är ”viktigt att muslimska samfund kan ha sina egna traditioner” vid vigsel.

Det framgår inte på någon av hemsidorna hur kravet på tillstånd från manlig släkting ska hållas isär från den juridiskt giltiga vigseln.

Kan inleda tillsyn

Kammarkollegiet har ingen omfattande kontrollverksamhet av de samfund som får vigselrätt, men utesluter inte att man nu kommer att öppna tillsynsärenden mot samfund för att kontrollera att vigslar sker enligt äktenskapsbalken. 

Än har ingen sådan tillsyn startat. 

”Kammarkollegiet har inte tagit ställning till det ännu utan vi ber att få återkomma i frågan”, skriver Mattias Axelsson.

Har Kammarkollegiet för avsikt att se över hela frågan och i fall hur?

”Det är en lagstiftningsfråga och här måste vi hänvisa till riksdag och regering”.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg har aviserat en sådan översyn.

– Lagstiftningen måste fungera. Vi har en vigselordning i Sverige som säger att det ska ske en hindersprövning innan man gifter sig, det är den enda prövning som ska ske. Nu får vi titta på om lagen är otillräcklig kring ifall det ställs ytterligare krav, krav som begränsar kvinnors självbestämmande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.