Statistik: Sverige har högst dödstal i världen

Anders Tegnell om svarta siffrorna: Svårt att jämföra.
Sett till den senaste veckans genomsnitt har nu Sverige flest dödsfall per capita i hela världen.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tegnell tillsammans med Johanna Sandwall, krisberedskapschef Socialstyrelsen, och Frida Nobel, medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen, under en pressträff.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsorådet, Socialstyrelsen, Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen, och Tegnell.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sett till den senaste veckans genomsnitt har Sverige haft flest dödsfall per capita i världen. 

Detta enligt siffror från Oxford University och statistiksajten Ourworldindata.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är svårt att göra jämförelse i detta stadium. 

– Vi ligger på olika delar av epidemikurvan. Sverige ligger ganska långt fram, säger han till DN

Siffrorna gäller antal dödsfall per dag och är sett per miljon invånare. Hittills har Sverige långsamt under maj stegrat upp mot en fjärde- och femteplats – men de senaste dagarna har någonting hänt. 

Sett till genomsnittet för den senaste veckan ligger nu Sverige i topp bland dödsfallen sett till befolkningen. Från den 14 maj till 20 maj ligger Sverige i topp med Storbritannien strax efter. Den 14 maj låg exempelvis Sverige på 7,34 dödsfall per miljon invånare, medan Storbritannien hade 6,54. 

På torsdagen, 21 maj, låg Storbritannien åter i topp, med 5,3 dödsfall mot Sveriges 5,25. 

Statistiken från Ourworldindata.
Foto: Skärmdump / Ourworldindata.org

På statistiken ser man tydligt att vissa länder ligger före på kurvan. Efter Kina kom smittan, som vi vet, först till Italien, Spanien och Frankrike. Ländernas kurvor har högre toppar snabbare än länder som Sverige. 

Den 4 april låg exempelvis Spanien i topp med 18,6 dödsfall per capita. Sverige låg då på 3,4. 28 april låg Belgien i topp med 28, 8 dödsfall per capita, då Sverige låg på 7,6.

Siffrorna från databasen kommer ifrån European Centre för Disease Prevention and Controls rapportering av dödsfall.  

Tegnell: ”Olika delar av epidemikurvan”

Men statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att det är svårt att göra en jämförelse när vi är mitt uppe i pandemin. 

– Vi ligger på olika delar av epidemikurvan. Sverige ligger ganska långt fram. Andra länder ligger ännu längre fram så att dödstalen har hunnit gå ned ordentligt och vissa länder är på väg upp. Så jag tror att man ska vara väldigt försiktig med att jämföra en enskild vecka. Riktiga jämförelser går nog inte att göra förrän vi är betydligt längre fram i den här pandemin, säger han till DN på onsdagen.

Samtidigt säger Tegnell att det är fruktansvärt att så många har avlidit till följd av viruset, och att det skänker ljus över vikten av att lyckas skydda de äldre på äldreboendena. 

– Det har påverkat väldigt mycket hur vi ser på just äldreboende och hur man måste stötta dem så att de bli ännu bättre på att hålla smittan borta och begränsa den. Men det påverkar inte vår strategi som helhet utan det är den biten som behöver stärkas upp, säger han. 

Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska Folkehelseinstituttet, håller med Tegnell om att jämförelser kan vara svåra med tanke på att länder ligger på olika delar av epidemikurvan och att länder räknar på olika sätt.

– Det kan nog vara möjliga orsaksförklaringar till en del av de stora skillnaderna mellan länderna i Europa, säger han till Expressen.

Björn Olsens teori: ”Vi socialt distanserar oss ännu mer”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.