Rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURESRikspolischefen Dan Eliasson. Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
Rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
Polismyndigheten redovisade tio procent färre ärenden till åklagare under 2016 jämfört med 2015. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅNPolismyndigheten redovisade tio procent färre ärenden till åklagare under 2016 jämfört med 2015. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Polismyndigheten redovisade tio procent färre ärenden till åklagare under 2016 jämfört med 2015. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Statistik: Sämre resultat för polisen

Publicerad

Efter polisens alla problem:

Nu redovisar myndigheten betydligt sämre resultat för 2016 jämfört med året innan.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, har kallat rikspolischef Dan Eliasson till ett möte.

– Jag vill se en vändning av resultaten nu, säger Ygeman.

Polisen har dragits med stora problem och det har länge pratats om en poliskris. Enskilda poliser, facket, tunga politiker och inte minst allmänheten har varit kritiska.

Och nu kommer nästa motgång för polismyndigheten: en rejäl försämring i statistiken. Under 2016 redovisade polisen tio procent färre ärenden till åklagare jämfört med 2015.

Polisen missnöjd med resultat

Polisen är inte nöjd med utvecklingen – och förklarar den huvudsakligen med tre faktorer:

• Stökig omorganisation.

– Det går inte att ta bort effekterna av omorganisationen även om vi kunde förutse dem, säger Mats Löfving, chef vid polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Beatrice Ask, moderaterna.Foto: Anna-Karin Nilsson

• Gängkriminalitet i särskilt utsatta områden.

– Det tar mycket resurser från mängdbrotten.

• Efterspelet av flyktingkrisen hösten 2015.

– Vi kan se att det begås brott på flyktingförläggningar, som ofta ligger i glesbygden där vi inte har stark bemanning. Utredningarna är många gånger besvärliga med mycket tolkning.

 

Inrikesminister Anders Ygeman.Foto: Fredrik Sandberg/TT

LÄS MER: Polischefen om krisen: Vår uppgift större än våra resurser

 

Inrikesminister Anders Ygeman, S, är inte heller nöjd med polisens resultat.

– Det är inte tillräckligt bra. Jag kommer därför att kalla till mig rikspolischefen så att han får redogöra för hur polisen ska kunna vända utvecklingen, säger han.

Ygeman: Vill se bättre resultat

Ygeman fortsätter:

– Nu har vi i princip avslutat omorganisationen, tillfört över två miljarder kronor till polisen de närmaste åren, stiftat ett stort antal nya lagar för att underlätta polisens arbete och renodlat polisens arbetsuppgifter. Nu vill vi se en förbättrad resultatutveckling.

Hur lång tid har polisen på sig?

– Jag vill se en vändning av resultatet nu.

Ygeman kommer att lyssna på Dan Eliassons fördjupade resultatredovisning. Bland annat vill han veta hur utvecklingen har sett ut län för län och hur det ser ut med antalet poliser i utsatta områden.

Sven-Erik Alhem.Foto: Tomas Leprince

– Efter det kommer jag att redogöra för de åtgärder som kan krävas från regeringens sida.

 

LÄS MER: Anders Ygemans deadline för polisen

 

Polisen tror utvecklingen kan vändas

Polisen är hoppfull – och tror på bättre resultat i år.

– Om man tar bort bedrägeribrotten var december bästa månaden 2016. Det kan man se som ett tecken på att vi är på rätt väg, säger Mats Löfving på NOA.

Han räknar upp tre åtgärder som ska hjälpa till att vända utvecklingen:

• Ett beslutspaket med ett 20-tal beslut.

– Det håller vi på att genomföra. Syftet är att stärka vår förmåga att hjälpa brottsoffer.

• Modernare teknik.

– Vi utvecklar och skaffar modernare teknik, till exempel får alla poliser i yttre tjänst en smartphone.

• Fler anställs.

– Framför allt anställer vi civila experter som börjar arbeta med utredningsverksamhet direkt.

Ask: "Jag är bekymrad"

För polisen är bedrägeribrotten värst. De uppges stå för en tredjedel av resultatförsämringen.

– Det är brott som drabbar gemene man som hanteras sämst. Där är siffrorna riktigt usla. Jag är bekymrad, säger Moderaternas Beatrice Ask, ordförande i justitieutskottet.

Hon kallar siffrorna ett "misslyckande för samhället" – och säger att det finns en oro från allmänheten.

– De här människorna har blivit utsatta för brott och inte fått upprättelse. Bakom siffrorna ligger väldigt mycket lidande.

Beatrice Ask tycker inte att regeringen har tagit frågan på allvar. Nu efterlyser hon ett större engagemang.

Kräver att regeringen tar tag i frågan

– Jag vill understryka hur viktigt det är att inrikesministern och justitieministern driver på och utövar sitt ledarskap. De kan inte bara säga "vi följer utvecklingen".

En annan som är kritisk mot Ygeman och regeringen är Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad. Han anser att inrikesministern inte har insett allvaret i poliskrisen.

– Liberalerna kommer fortsätta kräva åtgärder av Ygeman. Dels en ny budget, dels en ny ledning för polisen - men inte minst att få stopp på flödet av alla poliser. Nästan tusen poliser har slutat under 2016, säger Haddad i ett uttalande.

Kinberg Batras krav: Avgå

I december kom Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra med ett tydligt besked: Eliasson bör avsättas.

Det står partiet fast vid.

– Vi har inte ändrat uppfattning. Vi måste ha ett tydligt ledarskap, både nationellt och lokalt, säger Beatrice Ask.

Hon fortsätter:

– Jag tror att det finns goda möjligheter med den kompetenta personal vi har inom polismyndigheten att göra bättre, men då får de rensa upp och ta itu med de surdegar som finns.

Ygemans besked: Fortsatt förtroende

Men regeringen har fortfarande förtroende för Dan Eliasson.

– Jag har förtroende för rikspolischefen och för alla andra myndighetschefer till dess att motsatsen meddelas, säger Anders Ygeman.

Enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort av polisens interna statistik klarades 16 140 färre brott upp under 2016 jämfört med 2015 – trots ökade anslag på 400 miljoner kronor.

Under samma period ska den anmälda brottsligheten ha ökat med nästan 65 00 fall, enligt färsk data från Brå.

Exkluderas bedrägerierna stannar minskningen för helåret på sex procent i stället för tio procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag