Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: Utesluter inte dykningar vid Estonia

Bilder ur dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt” som hade premiär 28 september på Dplay.
Foto: DPLAY/TT / HANDOUT / EPA TT NEWS AGENCY
Foto: Dplay
Foto: JAAKKO AVIKAINEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Statsministern Stefan Löfven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Statens haverikommission undersöker de nya uppgifterna kring förlisningen av M/S Estonia, men har inte inlett någon formell granskning, enligt SR Ekot.

Statsminister Stefan Löfven säger att man inte utesluter nya dykningar.

 – Sverige ljuger inte om Estonia, säger han till Aftonbladet.

Nu kallas inrikesminister Mikael Damberg (S) och infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) till riksdagen, enligt Aftonbladet.

I en ny dokumentär avslöjas det att Estonia har ett cirka 4 gånger 1,5 meter stort hål i skrovet. Efter att de nya uppgifterna presenterades har Estland ställt krav på att göra ytterligare en teknisk undersökning vid Estonia, på botten av Östersjön.

– Vi utesluter ingenting. Det här är oerhört viktigt och vi tar det på största allvar, säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff i dag.

– Som regering utesluter vi ingenting. Men vi vill att expertmyndigheten tittar på det här.

Han säger dock bestämt nej till att ändra i gravfridslagen, som hindrar både privata och offentliga dykundersökningar vid platsen från Sverige, Estland och Finland.

Enligt kammaråklagare Helene Gestrin är det omöjligt att genomföra nya dykningar så länge lagen ser ut som den gör.

– Det finns ingen legal möjlighet för någon enligt den här lagen att vidta åtgärder därnere, säger hon till SVT Nyheter.

”Ljuger inte om Estonia”

Statsministern slår ifrån sig anklagelser från estniskt håll om svenska lögner gällande Estonia.

– Sverige ljuger inte om Estonias förlisning, säger Löfven till TT.

– Jag vill inte bidra till en ökad konflikt, utan jag har en bra dialog med min motsvarighet i Estland – Jüri Ratas – och vi har kontakt i frågan. Jag tycker att det är viktigt att vi samarbetar.

Föreningen för offer och anhöriga: Dyk igen

Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga, SEA, kräver att man gör nya dykningar vid vraket. 

– Det enda som kommer att ge resultat är att gå ner och dokumentera vad som finns där. Att en haverikommission ska kunna bedöma hur hålet uppstod utifrån en film tror jag inte på, säger ordförande för SEA, Lennart Berglund, till SVT Nyheter.

– Och man kan inte lämna det här, då kommer spekulationerna att frodas för all framtid.

SEA vill att en oberoende grupp, helst från ett annat land, påbörjar en separat granskning.

Liberalerna i riksdagens trafikutskott har kallat till sig inrikesminister Mikael Damberg och infrastrukturminister Thomas Eneroth för att svara på frågor, enligt Aftonbladet.

– Jag kommer att be att de ska kallas för att vi ska kunna få fakta på bordet. Vi måste få veta vad det är som har hänt, säger Helena Gellerman (L), till tidningen.

Ny granskning

Nu har Statens haverikommission börjat kolla på de nya uppgifterna.

 – Vi tittar på filmen men har inte inlett någon formell granskning och har inte fått något uppdrag att göra det, säger Jonas Bäckstrand till Ekot.

Inrikesminister Mikael Damberg vill inte kommentera vad för sorts undersökning som nu pågår, utan hänvisar till haverikommissionen och sina kommentarer från tisdagen då han fick frågor om uppgifterna att en svensk ubåt skulle ha kolliderade med Estonia.

– Jag tror att man ska vara försiktig att bidra med spekulationer i det här läget. Jag vill helst inte kommentera det eftersom det kan bidra till en upptrissad situation. Jag tror att man ska hålla diskussionen så seriös man bara kan, man ska lyssna på de som är experter i det här området, sa Mikael Damberg, då.

Bilder ur dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt”. Som hade premiär 28 september på Dplay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.