Man misstänker att cirka 450 fall av narkolepsi dykt upp till följd av influensavaccinet Pandemrix. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Man misstänker att cirka 450 fall av narkolepsi dykt upp till följd av influensavaccinet Pandemrix.  Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Staten ersätter narkolepsidrabbade

Publicerad

En ny lag ska ge dem som drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensa upp till tio miljoner kronor i ersättning av staten och Läkemedelsförsäkringen.

Men att ersättningsnivån har ett tak får kritik.

– Den största delen är för inkomstbortfall, och det ska räcka en hel livstid. Vi ville att man skulle ta bort det här taket och reglera det här utifrån skadeståndslagstiftningen, säger Margareta Eriksson, ordförande i Narkolepsiföreningen, till TT.

Den nya lagen presenteras av företrädare för Socialdemokraterna och Alliansföreträdare på Svenska Dagbladets debattsida. Utöver det individuella ersättningstaket på tio miljoner kronor har regeringen tillsammans med Allianspartierna också beslutat att den åldersgräns, högst 19 år vid vaccinationstillfället, som tidigare var ett krav för ersättning ska tas bort.

Margareta Erikssons son drabbades av narkolepsi när han var 14 år gammal efter att ha vaccinerats med Pandemrix. Hon säger att konsekvenserna senare i livet för de barn som drabbats är svåra att överblicka.

– 90 procent var under 18 år vid vaccinationstillfället. Skapar man en lag för den här gruppen tycker vi att det är konstigt att man inte når upp till befintlig lagstiftning, säger Eriksson.

– Jag vill mena att det inte är förenligt med barnkonventionen, i myndighetsutövning ska man sätta barnens rätt främst.

Cirka 450 fall av narkolepsi misstänks ha orsakats av influensavaccinet Pandemrix i Sverige.

…TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag