Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stat kan ha spionerat – via mobiltelefoner

Ägare av Android-mobiler i 21 länder kan ha fått sina mobiler förvandlade till spionmaskiner.
Foto: Colourbox
Den statsstödda hackergruppen "Dark Caracal" har lockat offren att ladda ner en virusinfekterad app.
Foto: Colourbox / Kidsada Manchinda

Den libanesiska underrättelsetjänsten kan ha övervakat Android-mobiler i Mellanöstern och Europa genom att få folk att installera virusinfekterade appar, skriver Berlingske Business. 

Ett av de första storskaliga exemplen på att en statlig underrättelsetjänst kan ha hackat sig in i mobiltelefoner har nu blivit känt. Det är det mobila säkerhetsföretaget Lookout och den digitala rättighetsgruppen Electronic Frontier Foundation som ligger bakom avslöjandet, enligt Reuters.

Ägare av Android-mobiler i 21 länder kan ha fått sina mobiler förvandlade till spionmaskiner. Enligt uppgifter ska den libanesiska underrättelsetjänsten sedan 2012 ha tagit kontrollen över Android-telefoner mer än tio gånger. 

Den statsstödda hackergruppen "Dark Caracal" har lockat offren att ladda ner en virusinfekterad app. De skapade ett fejkat Google Play där användarna lurades att ladda ner falska versioner av de populära meddelandetjänstapparna Signal, Viber och Whatsapp. 

Genom den virusinfekterade appen har hackarna sedan kunnat övervaka användarna genom mobilernas kameror, aktivera mikrofonen och stjäla upplysningar på telefoner.

Teknisk bevisning

Målet för hackningen har varit offentliga medarbetare, militära installationer, finansinstitutioner, produktionsföretag och försvarstillhandahållare. Offren – däribland militärer, journalister och advokater – befann sig i Libanon eller omkringliggande länder som Syrien och Saudiarabien.

IT-specialister har funnit tekniska bevis som pekar mot den libanesiska underrättelsetjänsten i Beirut, även om uppgifterna inte är helt entydiga. 

– Mobiler är framtiden för spionage, eftersom telefonerna är fulla av så mycket data om en persons liv, säger Eva Galperin, chef för Electronic Frontier Foundation.

Det finns inget som tyder på att även Apple-telefoner hackats. Möjligen har det sin förklaring i att Androidtelefoner är långt mer populära i Mellanöstern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.