Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stasi-prästen: "Jag ångrar mig"

Expressen avslöjade prästen. Expressen avslöjade i april i år bevisen för att att den svenske prästen och kyrkoherden Aleksander Radler i 24 år spionerat för den östtyska säkerhetstjänsten Stasi under täcknamnet "Thomas". Över 1 000 dokument från Stasis eget arkiv visade hur han angett sina studiekamrater i Östtyskland, och hur han fortsatt att spionera för Stasi i Sverige. Bland annat hade han lämnat detaljerade rapporter till Stasi från sina möten med biskopar.
Foto: Jenny Modin

Den svenske prästen och Stasi-agenten Aleksander Radler ångrar sitt förflutna.

Jag "kommer att bearbeta min livshistoria", skriver han i ett mejl till Dagens Nyheter.

- Jag är glad och nöjd över att sanningen till sist kommit fram, säger Henning Frunder, som dömdes till fängelse sedan Radler angivit honom, till Expressen.

Expressen avslöjade i april i år bevisen för att Radler hade spionerat i 24 år för DDR:s, alltså Östtysklands, säkerhetstjänst och angett sina egna studiekamrater. Det var anonyma uppgifter i forskaren Birgitta Almgrens bok "Inte bara spioner" som satte Expressen på spåret.

Aleksander Radler, 68, blå­nekade när Expressen konfronterade honom med bevisen. Den populäre prästen och kyrkoherden i Burträsk hävdade att han var oskyldig till allt samröre med Stasi.

Men nu tvingar ett utlåtande från en internationell Stasi-expert - som entydigt pekar ut Radler som Stasis elitagent "IM Thomas" - honom till medgivanden. Luleå stift vände sig till experten för att få klarhet sedan Expressens avslöjat att det finns mer än 1 000 Stasi-dokument som knyter Radler till Stasi.

"Jag ångrar djupt hela händelseförloppet och kommer att bearbeta min livshistoria under den närmaste tiden", skriver Radler i ett mejl till Dagens Nyheter.

Hustrun bekräftar

Hans hustru Bettina Radler bekräftar på direkt fråga från DN att maken arbetat inom den östtyska underrättelsetjänsten. Själv skriver han dock mera kryptiskt till DN:

"Det som utlåtandet verifierar är att jag var registrerad som IM Thomas. Papperna hjälper mig att förstå mer om sambandet mellan vissa möten och personer under angivna år".

Stasi-experten Helmut Müller Enbergs slår i sitt 39 sidor långa utlåtande fast att Radler och agenten IM Thomas är samma person. Som bevis anför han, enligt DN, handskrivna dokument, kvitton som agenten signerat och kartotekskort som kopplar samman IM Thomas med Radler. Dessutom var Radler/Thomas en mycket nitisk agent som på eget initiativ angav flyktingar från DDR och rapporterade om deras flyktvägar.

– De nya handlingarna pekar tydligt ut Aleksander Radler och att det stämmer. Sedan visar de också på ett tydligare sätt under vilka tider det gäller. Utlåtandet sorterar den långa akten, den är en konfirmation på vad som muntligen sades när vi var till Stasi-arkivet i Berlin, säger stiftsjuristen Anna Wernqvist, till Expressen.

Offren är glada

Offren för Radlers angiverier är nu glada över att rättvisan till slut börjar komma ifatt den östtyske agenten som blev svensk kyrkoherde.

- Jag är väldigt lycklig och nöjd. Världen snurrar åt rätt håll när nu sanningen till sist kommit fram, säger Henning Frunder, fysiker vars planer att fly från DDR avslöjades av studentkamraten Radler 1968, till Expressen.

- Jag är glad över att Radler nu försöker kommer tillbaka till grunderna för mänskligt beteende.

"Kommer att få stå till svars"

- Även om han aldrig ställs inför rätta finns det något som är högre än ett mänskligt väckt åtal. Han kommer att få stå till svars inför en högre domare än en världslig, säger han.

Frunder och sex kamrater dömdes alla till upp till tre års fängelse för sina flyktplaner - efter att ha angivits av Radler. Två av dem begick självmord efter att nedbrutna ha släppts ur Stasis fängelser

- Aleksander vill inte kommentera, sade hustrun Bettina Radler till Expressen i går kväll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.