Startskottet: ett jättescoop

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
16 november 1944. Expressens pappa Carl-Adam Nycop smygläser Expressens första nummer. Sedan dess har närmare 22 000 nummer givits ut.
Foto: EXP

Klockan 05.00, torsdagen den 16 november 1944.

Carl-Adam Nycops väckarklocka ringer, en snabb kopp kaffe, taxi i snögloppet till Klara Södra Kyrkogata i Stockholm.

Nycop är mycket nervös.

En ny tidning ska födas denna dag.

Och det är N y c o p s tidning.

Några timmar senare

 kommer nummer 1 av Expressen ut. Sedan dess har vi gjort ytterligare 21 944 nummer av tidningen. Denna första dag blir dramatisk. Häftningsmaskineriet i en av de två pressarna havererar och redaktionschefen och tillika ansvarige utgivaren Nycop får panik - en tidning är värd noll och intet om den inte når sina läsare i tid. I sina memoarer "Nyfiken med sting!" skriver Carl-Adam Nycop: "Tidningsmannens eviga kamp mot klockan. Sitta och skriva. Titta på klockan. Sitta och redigera. Titta på klockan. Tjugo minuter kvar, tio minuter, två minuter..." Men den nya tidningen kom ut, denna dag liksom alla andra dagar därefter. 200 000 exemplar trycktes, antalet sidor var 32.

Mottagandet denna första 

dag blev ljumt, konstaterar Nycop som följde med en av distributionsbilarna. Köparna bläddrade förstrött: "Var det inget annat...?" Ändå innehöll Expressen denna första dag ett världsscoop, en egen nyhet. Brittiskt bombflyg hade sänkt det tyska slagskeppet Tirpitz vid Tromsö och nu var Expressen ensam om en intervju med den brittiska besättningen som lycklig poserar på en bild på den första av alla förstasidor. Detta var i andra världskrigets slutskede. Familjen Bonnier startade Expressen som en motvikt mot de nazistiska strömningarna i landet. Inte minst Aftonbladet var vid denna tid nazistvänlig. Chefredaktören Ivar Harrie skrev i sin första ledare: "Expressen eftersträvar fri utsikt, fri vandring genom samtidslivet. Varken kritiken eller reportaget tänker ta på sig skygglappar. Expressen godtar inga taburegler utan prövning." Och på den vägen är det än i dag.

Carl-Adam Nycop

 hade noga tänkt igenom hur den nya tidningen skulle se ut: 

Allt ska vara begripligt. 

Alla ska kunna förstå vad som står i tidningen. 

Artiklarna ska vara korta utan tilltrasslat språk. 

Rubrikerna ska locka till läsning. 

Grundpelarna ska vara sport och bilder. Inspirerad av den amerikanska bildtidningen Life hade Nycop skapat bildtidningen Se, som omedelbart blev en framgång. Den personliga bildjournalistiken tog han med sig till Expressen där den sedan dess varit en viktig del av verklighetsskildringen. Uttrycket "En riktig Expressenbild" började användas även på värsta konkurrenternas redaktioner.

Denna första dag

 blev alltså, trots Tirpitzscoopet, inte särskilt lysande. Nycop samlade på kvällen sina trupper till krismöte, försökte ingjuta mod och självförtroende: - Vi ska bli Sveriges största tidning! Nycop lovade att när den dagen kom skulle han raka av sig sin mustasch som han odlat i tio år. Om mustaschen har han senare sagt: - Det började i New York. Jag var där och tittade på tidningar och upptäckte att alla de stora journalisterna hade mustasch. Den 24 januari 1959 rök Nycops mustasch. De färska upplagesiffrorna från helåret 1958 hade då kommit och visade att Expressen på 14 år gått om Dagens Nyheter och blivit störst i Sverige. Upplagan var 352 000  exemplar per utgivningsdag.

Under Carl-Adam Nycops

 ledning växte nu Expressen mycket snabbt. Tidningen var först med att sända bilder via telefonledningar, tidningen var först med flygdistibution, tidningen var först med att upprätta ett finmaskigt nät av så kallade riksredaktioner över hela Sverige, tidningen var först med en särskilt rådgivningsbyrå i juridiska, ekonomiska och sociala frågor för våra läsare. Vi var vidare först med en avancerad motorjournalistik där vi köpte in nya bilar och testkörde var och en i 10 000 mil, tidningen var först med kvalificerad bevakning av bostadspolitik och medicin. Carl-Adam Nycops Expressen blev en extrem framgång. Över 100 Expressenfotografer har genom åren belönats med priser för bildjournalistiken. 14 reportrar, fler än på någon annan tidning, har fått det prestigefyllda Stora Journalistpriset. Expressen når  nu fler människor än någonsin - nästan 1,8 miljoner varje dag via papperstidningen och webben. Tack Carl-Adam!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.