Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Startade insamling för höggravid tiggare

När Johanna Nordin, 38, såg en höggravid 19-årig kvinna tigga utanför livsmedelsaffären bestämde hon sig för att starta en insamling.
Foto: NKI HAGLUND/Sundsvalls Tidning
Julian, Monica, Irina och Alex har fått husvagnar tack vare insamlingen.
Foto: Katarina Vikström

De fyra rumänerna tiggde på dagen – och var förpassade till stengolvet på järnvägsstationen i Sundsvall på natten.

När Johanna Nordin, 38, såg en höggravid 19-årig kvinna tigga utanför livsmedelsaffären bestämde hon sig för att starta en insamling.

– Någonting måste hända, tänkte jag. Människor ska inte behöva födas på gatan i Sundsvall 2014, säger hon.

Insamlingen har blivit en succé och bland annat har två husvagnar skänkts som ska fungera som akutbostäder åt de två paren.

Sundsvalls Tidning har uppmärksammat Johanna Nordins engagemang för tiggare i staden. Förra torsdagen var hon och handlade på Coop i Nacksta tillsammans med sin sambo. Utanför affären mötte de en ung höggravid kvinna som satt med en plastmugg och tiggde.

När paret senare lämnade affären såg de kvinnan i svåra magsmärtor. Kvinnans pojkvän fanns också på plats och det svenska paret bestämde sig för att bjuda med det rumänska paret på hamburgerrestaurang, trots att det rådde en stor språkförbistring.

– Då kom vi på den fantastiska uppfinningen google translate, så att vi kunde kommunicera. Vi fick veta att de bodde på tågstationen där de blev utkastade en gång per natt, och fick sova på tunna filtar på stengolvet, berättar Johanna Nordin.

Johanna fick också veta att förutom paret hon åt hamburgare med, 19-åriga höggravida Monica och 24-åriga Julian, fanns det ytterligare ett rumänskt par i Sundsvall som befann sig i samma situation – 23-åriga Alex och 30-åriga Irina, även hon gravid.

Satte sig i bil till Rumänien

Efter mötet var Johanna Nordin fast besluten om att hjälpa till. Dagen efter samlade hon in filtar och täcken och tog, förgäves, kontakt med härbärget och socialjouren i Sundsvall för att försöka ordna en plats åt paren.

Dagen efter fick hon veta att paret hade skuldsatt sig för att sätta Monica i till Rumänien för att föda i hemlandet.

– De hade fått höra att om hon födde i Sverige så skulle hon inte få föda på sjukhus, och att socialen skulle ta hennes barn, säger Johanna Nordin.

Skräckslagen över att den höggravida 19-åringen skulle behöva föda under en tre dagar lång bilfärd så lyckades Johanna få tag i föraren när bilen befann sig i Söderhamn. Hon satte sig i bilen och hämtade Monica och åkte tillbaka till Sundsvall.

Startade insamling

– När vi kom tillbaka till Sundsvall övertalade jag dem att följa med mig till sjukhuset. Då fick jag veta att hon under hela graviditeten aldrig har blivit undersökt av läkare, berättar Johanna.

Monica blev inskriven och undersökt av läkare som gjorde ultraljud och tog prover.

Kort efter händelsen startade Johanna Nordin en insamling på Facebook för att de fyra rumänska tiggarna skulle få tillgång till en akutbostad. Hon bjöd in sina vänner till insamlingen som snabbt fick spridning.

– Det har varit ett enormt stöd. Många har samlat ihop kläder och bebiskläder. Folk har velat skänka mat och bidra med pengar, säger Johanna.

Donerat husvagnar

Hon är också oerhört tacksam över de två husvagnarna som donerats som nu ska fungera som akutbostad åt de två rumänska paren.

– Två fantastiska givare har skänkt sin jättefina husvagn som de nyss köpt till sig själva. Ett annat par åkte och köpte en husvagn för 4 000 och körde upp den hit, säger hon.

Insamlingen har också lett till att Johanna har fått kritik från människor som menar att tiggarna är styrda av kriminella organisationer.

– Då svarar jag att så är det verkligen inte. För dem handlar det om att överleva. Att få ihop tillräckligt mycket pengar för att försörja sina familjer, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.