Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Starka stödet för Denis – över 100 000 har reagerat

Denis, 6. Foto: Privat
Denis med sin mormor och morfar. Foto: Privat

Expressens artikel om föräldralöse Denis, 6, som ska utvisas till Ukraina har väckt starka reaktioner.

Ett upprop för att stoppa utvisningen har skrivits under av uppåt 30 000 personer – och på Facebook har artikeln fått över 140 000 interaktioner.

– Väldigt många jurister har hört av sig för att hjälpa till, berättar pojkens gode man, Midia Soufi.

I går berättade Expressen om Denis, 6, som ska utvisas till Ukraina. Förra hösten sökte han uppehållstillstånd i Sverige som medföljande till sin mamma, som i sin tur ansökte på anknytning till en partner.

I mars i år hittades mamman död. En man greps och anhölls misstänkt för att ha mördat henne, men misstankarna avskrevs då det inte längre fanns någon misstanke om brott.

Denis var nu föräldralös – hans pappa i Ukraina har avsagt sig vårdnaden av sonen.

Pojken flyttade till sina morföräldrar, som har bott i Sverige i sex år och har ansökt om att få adoptera honom.

Men både Migrationsverket och migrationsdomstolen har avslagit hans ansökan om uppehållstillstånd och beslutat att utvisa honom till Ukraina. Förra veckan beslutade Migrationsverket att upphäva ett tidigare beslut om att stoppa utvisningen.

– Det blir barnhem. Han har inget mottagande där borta, säger hon, sade hans gode man Midia Soufi på måndagen.

Namninsamling för Denis

Den här historien har väckt starka reaktioner bland Expressens läsare.

Under måndagen startades upprop på nätet för att stoppa utvisningen av Denis. Personen som startat namninsamlingen skriver:

”Stoppa Migrationsverket från att slita upp honom från det enda trygga han har kvar i världen i utbyte mot ett liv i Barnhem i ett land där han inte känner någon.” 

Vid 19.30-tiden på tisdagen har uppropet skrivits under av över 16 000 personer.

Samtidigt har artikeln totalt fått omkring 120 000 interaktioner på Facebook. I olika kommentarsfält uttrycker användarna sorg och frustration över pojkens öde, och kallar beslutet för ”sjukt” och ”inhumant”.

”Det är mycket sorg”

Midia Soufi, som är Denis gode man, har sedan Expressens publicering upplevt ett enormt stöd från det svenska folket. Många har letat upp hennes nummer samt skrivit meddelanden på Facebook:

– Många har varit ledsna och chockade över att det här händer. De frågar hur man kan göra så här mot ett barn, och säger att det är bedrövligt att det händer. Det är mycket sorg, samtidigt som de skickar kärlek till Denis och undrar hur han mår, berättar Midia.

– Folk vill hjälpa till ekonomiskt, adoptera honom, starta namninsamlingar, sprida vidare på sociala medier, hjälpa till med boende och allt möjligt, berättar Midia.

Förutom olika nyhetsmedier så har även vissa organisationer hört av sig.  

– Det har bara varit positiva reaktioner. Mycket kärlek.

Samtidigt har flera olika jurister kontaktat Midia för att hjälpa till, och hon har nu valt ut en advokat hon har förtroende för som ska ta sig an fallet.

Vad har du att säga till folk som undrar hur de kan hjälpa till?

– Uppmärksamma att det här inte får hända i Sverige, ett land där man pratar mycket om barns rättigheter. Det får inte hända, säger Midia.

Migrationsverkets motivering

Migrationsverket skriver i sitt beslut att det står fast står även ”med beaktande av principen om barnets bästa”:

”Uppgifterna om att Denis mor har avlidit, att hans far ska ha avsagt sig vårdnaden och att fadern inte kan ta hand om honom utgör nya omständigheter. Även Denis anknytning till Sverige, dels genom sin mors partner och dels genom sina morföräldrar som inlett en adoptionsprocess, är nya omständigheter. Migrationsverket anser emellertid att Denis med stöd av dessa omständigheter inte har gjort sannolikt att han inte kommer att tas hand på ett lämpligt sätt vid ett återvändande till Ukraina.”

Karin Fährlin, enhetschef på Migrationsverket, säger till Aftonbladet att myndigheten nu kommer att kontakta ukrainska barnavårdsmyndigheter för att se till att det finns ett mottagande för Denis i Ukraina.

– Ett sådant arbete ska ju pågå. Jag kan inte svara på hur det ser ut just i det här ärendet men återvändandefrågor är något som vi jobbar med hela tiden.