Sören Juvas, som tidigare var ordförande för RFSL, säger att uppgifterna om problemen för Migrationsverket att göra korrekta bedömningar av HBTQ-skälen för asylsökande inte är överraskande:
– Det är ständigt återkommande med detta problem.
– Det här visar att vi har en myndighet som inte hanterar frågan på ett bra sätt, och som skickar människor tillbaka till länder där de riskerar att bli dödade. Just fallet med Uganda är intressant för där hade jag en bekant som blev dödad på grund av sexuell läggning.
När det gäller testerna, vilka konkreta tips vill du ge till Migrationsverket?
– Det krävs utbildning men också att de ställer rätt frågor, säger Sören Juvas och tillägger:
– Det krävs mer på Migrationsverket. Det går inte att gömma sig i den här frågan bakom att man har hög arbetsbelastning.
”Både ledsen och frustrerad”
Hans Linde, riksdagsledamot och talesperson i HBTQ-frågor för Vänsterpartiet, är inte heller han förvånad över resultatet av granskningen. Han skriver i ett mejl till Expressen:
”Jag blir både ledsen och frustrerad över att HBTQ-flyktingar 2017 bemöts med sådan misstro och okunskap i vårt land. Det är oacceptabelt att HBTQ-personer deporteras till länder där de riskerar förföljelser och fängelsestraff. Tyvärr är jag inte förvånad, jag har själv genom åren mött många HBTQ-flyktingar med liknande erfarenheter.”

Linde vill se politisk handling från regeringen i frågan:
"Regeringen behöver därför agera för att Migrationsverket i grunden förändrar sitt arbete och sina rutiner för HBTQ-flyktingar. Den tillfälliga asyllagen, som tydligt begränsar asylrätten för just HBTQ-flyktingar, måste rivas. I grunden behöver den svenska utlänningslagstiftningen ses över för att stärka rätten till asyl för HBTQ-flyktingar."
Riksdagsledamoten Fredrik Malm är migrationspolitisk talesperson för Liberalerna. Han säger om granskningen:
– Den som söker asyl måste bevisa att man har skyddsskäl. Det gäller oavsett om man åberopar sexuell läggning eller om det är någon säger att hen är konvertit, eller tillhör någon etnisk grupp som är utsatt. Jag kan inte uttala mig om något enskilt fall men om det är så att det är vanligt förekommande eller strukturellt att personer som kan göra sin sexuella läggning sannolik, att de ändå utvisas, då fungerar inte systemet så som det ska fungera.
”Behöver höja kompetensen”
Fredrik Saweståhl är ordförande för Öppna Moderater. Han kommenterar granskningen:
"Vår uppfattning från Öppna Moderaters sida är att vi behöver höja kompetensen hos Migrationsverket och hos de domstolar som hanterar överklaganden ordentligt. Sverige måste kunna säkerställa en rättsäker process för hbtq-personer som söker en fristad i vårt land."

Saweståhl fortsätter:
"Det råder bred uppslutning i Sverige om att vi ska ha en reglerad invandring och det innebär att det sker en prövning - alla som söker kan då inte få ja - däremot är det inte alls orimligt att göra prioriteringar. Hbt-personer borde vara prioriterade som en grupp som har goda chanser att stanna i landet."
Johan Forssell, Moderaterna, kommenterar:
– Migrationsverket konstaterar själva i artikeln att det idag finns problem med att göra korrekta bedömningar vad gäller särskilt HBTQ-asylsökande.
Detta är självklart något man måste ta tag i.
– Ytterst är det regeringen ansvar att säkerställa att Migrationsverkets beslut håller hög kvalitet
– Jag kommer särskilt lyfta problematiken rörande HBTQ-ärenden i en fråga ställd till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Problemet inte nytt
Johanna Jönsson, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet, skriver i ett mejl till Expressen om granskningen av Migrationsverkets homotester:
"Det är starka berättelser som berör. Det är klart att man som politiker inte ska gå in och ta ställning i enskilda fall, och jag har inte sett hela beslutsunderlaget. Men bilden man får av artikeln är ju av tragiska personliga öden. Det väcker ytterligare frågetecken om rättssäkerheten i Migrationsverkets bedömningar."
Jönsson menar att detta inte är ett nytt problem, utan något som uppmärksammats av Centerpartiet sedan tidigare:
"Det händer ofta att asylsökande inte vill eller vågar berätta om känsliga frågor som sexuellt våld, sexuell läggning eller liknande, vilket sedan används mot dem i en trovärdighetsbedömning. Det riskerar att göra processen mindre rättssäker för HBTQ-personer."
LÄS MER: Homosexuella skickas tillbaka – klarar inte Sveriges homotest
LÄS MER: Bossa uthängd i hemlandet – nu tvingas han tillbaka
LÄS MER: Pearl hotas av familjen: ”Ska döda din dotter”
LÄS MER: Benon: Migrationsverket tvingar mig till farozonen
LÄS MER: Rickard Söderberg gjorde homotestet: "Förnedrande"
LÄS MER: Migrationsverket tror inte att Lucy är lesbisk
FAKTA: TESTET I SJU PUNKTER
• En person som känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sexuell läggning har rätt till asyl i Sverige, enligt Migrationsverket.
• När en person har ansökt om asyl gör Migrationsverket en individuell bedömning av den sökandes rätt till skydd.
• Den som söker asyl har rätt till ett juridiskt biträde. Ett fåtal som har tur blir tilldelad en advokat som är specialiserad i de komplexa HBTQ-utredningarna.
• Steg ett i den individuella bedömningen är en djupgående intervju med Migrationsverket. Den kallas trovärdighetsbedömning.
• Den sökande får en rad frågor och ska utifrån dessa lämna alla skäl och uppgifter som Migrationsverket sedan tar ställning till.
• Frågorna varierar. Den sökande får ofta svara på frågor såsom ”När kände du dig attraherad av någon för första gången?”, ”När insåg du att du var homosexuell?” och ”Skulle du beskriva dig som lesbisk eller homosexuell?”
• Intervjuerna är stommen i trovärdighetsbedömningen. De är ofta den sökandes enda chans att bli hörd.