Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN
 Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

Starka reaktioner på statens homotester

Publicerad

Från politiskt håll kommer starka reaktioner på Expressens och QX:s granskning av Migrationsverkets homotester.

– Det är allvarligt. Folk blir dödade, säger Sören Juvas, ordförande för HBT-Socialdemokrater.

Sören Juvas, som tidigare var ordförande för RFSL, säger att uppgifterna om problemen för Migrationsverket att göra korrekta bedömningar av HBTQ-skälen för asylsökande inte är överraskande:

– Det är ständigt återkommande med detta problem.

– Det här visar att vi har en myndighet som inte hanterar frågan på ett bra sätt, och som skickar människor tillbaka till länder där de riskerar att bli dödade. Just fallet med Uganda är intressant för där hade jag en bekant som blev dödad på grund av sexuell läggning.

När det gäller testerna, vilka konkreta tips vill du ge till Migrationsverket?

– Det krävs utbildning men också att de ställer rätt frågor, säger Sören Juvas och tillägger:

– Det krävs mer på Migrationsverket. Det går inte att gömma sig i den här frågan bakom att man har hög arbetsbelastning.

”Både ledsen och frustrerad”

Hans Linde, riksdagsledamot och talesperson i HBTQ-frågor för Vänsterpartiet, är inte heller han förvånad över resultatet av granskningen. Han skriver i ett mejl till Expressen:

”Jag blir både ledsen och frustrerad över att HBTQ-flyktingar 2017 bemöts med sådan misstro och okunskap i vårt land. Det är oacceptabelt att HBTQ-personer deporteras till länder där de riskerar förföljelser och fängelsestraff. Tyvärr är jag inte förvånad, jag har själv genom åren mött många HBTQ-flyktingar med liknande erfarenheter.”

Hans Linde är kritisk till Migrationsverkets tester. Foto: SARA STRANDLUND

Linde vill se politisk handling från regeringen i frågan:

"Regeringen behöver därför agera för att Migrationsverket i grunden förändrar sitt arbete och sina rutiner för HBTQ-flyktingar. Den tillfälliga asyllagen, som tydligt begränsar asylrätten för just HBTQ-flyktingar, måste rivas. I grunden behöver den svenska utlänningslagstiftningen ses över för att stärka rätten till asyl för HBTQ-flyktingar."

Riksdagsledamoten Fredrik Malm är migrationspolitisk talesperson för Liberalerna. Han säger om granskningen:

– Den som söker asyl måste bevisa att man har skyddsskäl. Det gäller oavsett om man åberopar sexuell läggning eller om det är någon säger att hen är konvertit, eller tillhör någon etnisk grupp som är utsatt. Jag kan inte uttala mig om något enskilt fall men om det är så att det är vanligt förekommande eller strukturellt att personer som kan göra sin sexuella  läggning sannolik, att de ändå utvisas, då fungerar inte systemet så som det ska fungera.

”Behöver höja kompetensen”

Fredrik Saweståhl är ordförande för Öppna Moderater. Han kommenterar granskningen:

"Vår uppfattning från Öppna Moderaters sida är att vi behöver höja kompetensen hos Migrationsverket och hos de domstolar som hanterar överklaganden ordentligt. Sverige måste kunna säkerställa en rättsäker process för hbtq-personer som söker en fristad i vårt land."

Fredrik Saweståhl Foto: JENNY PURONNE / JENNY PURONNE/SLOTTSTUDION.SE

Saweståhl fortsätter:

"Det råder bred uppslutning i Sverige om att vi ska ha en reglerad invandring och det innebär att det sker en prövning - alla som söker kan då inte få ja - däremot är det inte alls orimligt att göra prioriteringar. Hbt-personer borde vara prioriterade som en grupp som har goda chanser att stanna i landet."

Johan Forssell, Moderaterna, kommenterar:

– Migrationsverket konstaterar själva i artikeln att det idag finns problem med att göra korrekta bedömningar vad gäller särskilt HBTQ-asylsökande. 

Detta är självklart något man måste ta tag i.

– Ytterst är det regeringen ansvar att säkerställa att Migrationsverkets beslut håller hög kvalitet

– Jag kommer särskilt lyfta problematiken rörande HBTQ-ärenden i en fråga ställd till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Problemet inte nytt

Johanna Jönsson, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet, skriver i ett mejl till Expressen om granskningen av Migrationsverkets homotester:

"Det är starka berättelser som berör. Det är klart att man som politiker inte ska gå in och ta ställning i enskilda fall, och jag har inte sett hela beslutsunderlaget. Men bilden man får av artikeln är ju av tragiska personliga öden. Det väcker ytterligare frågetecken om rättssäkerheten i Migrationsverkets bedömningar."

Jönsson menar att detta inte är ett nytt problem, utan något som uppmärksammats av Centerpartiet sedan tidigare:

"Det händer ofta att asylsökande inte vill eller vågar berätta om känsliga frågor som sexuellt våld, sexuell läggning eller liknande, vilket sedan används mot dem i en trovärdighetsbedömning. Det riskerar att göra processen mindre rättssäker för HBTQ-personer."

 

LÄS MER: Homosexuella skickas tillbaka – klarar inte Sveriges homotest 

LÄS MER: Bossa uthängd i hemlandet – nu tvingas han tillbaka 

LÄS MER: Pearl hotas av familjen: ”Ska döda din dotter” 

LÄS MER: Benon: Migrationsverket tvingar mig till farozonen 

LÄS MER: Rickard Söderberg gjorde homotestet: "Förnedrande" 

LÄS MER: Migrationsverket tror inte att Lucy är lesbisk 

 

FAKTA: TESTET I SJU PUNKTER

• En person som känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sexuell läggning har rätt till asyl i Sverige, enligt Migrationsverket.

• När en person har ansökt om asyl gör Migrationsverket en individuell bedömning av den sökandes rätt till skydd. 

• Den som söker asyl har rätt till ett juridiskt biträde. Ett fåtal som har tur blir tilldelad en advokat som är specialiserad i de komplexa HBTQ-utredningarna. 

• Steg ett i den individuella bedömningen är en djupgående intervju med Migrationsverket. Den kallas trovärdighetsbedömning.

• Den sökande får en rad frågor och ska utifrån dessa lämna alla skäl och uppgifter som Migrationsverket sedan tar ställning till. 

• Frågorna varierar. Den sökande får ofta svara på frågor såsom ”När kände du dig attraherad av någon för första gången?”, ”När insåg du att du var homosexuell?” och ”Skulle du beskriva dig som lesbisk eller homosexuell?”

• Intervjuerna är stommen i trovärdighetsbedömningen. De är ofta den sökandes enda chans att bli hörd. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag