Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Starka reaktioner på polisens nya register

"Tycker att polisen kunde använda sina resurser till att få kvinnomisshandlare fällda i domstol i stället", skriver riksdagsledamoten Veronica Palm (S) på Twitter. Foto: Roger Vikström

Polisens hemliga register över utsatta kvinnor får kända svenskar att gå i taket.

Reaktionerna på sociala medier är mycket starka efter Ekots avslöjande.

"Tycker att polisen kunde använda sina resurser till att få kvinnomisshandlare fällda i domstol i stället", skriver riksdagsledamoten Veronica Palm (S) på Twitter.

Ekot avslöjande att Stockholmspolisen under tio års tid haft ett hemligt register med integritetskränkande uppgifter om över 2 000 kvinnor, som har anmält att de har blivit misshandlade och kränkta, möts nu av mycket starka reaktioner på sociala medier.

Under hashtaggen #kvinnoregistret på Twitter lyfts kritiken mot polisen fram i ljuset.

"Hur skyddas vålds­utsatta kvinnan av uppgifter om hennes familj?", undrar den prisbelönte frilansjournalisten Fredrik Laurin. Han skriver också att "kvinnorna har i #kvinnoregistret fått epitet som ”mytoman”, ”psykiskt instabil” och ”knepig”.

Fredrik Laurin är långt ifrån ensam att uttala sig negativt mot polisen efter avslöjandet. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm anser att polisen kunde använda sina resurser på ett annat, bättre sätt: "Tycker att polisen kunde använda sina resurser till att få kvinnomisshandlare fällda i domstol i stället", hon i en tweet.

Krönikören, kolumnisten och journalisten Natalia Kazmierska ställer sig också i raden av kritiska röster: "Men så praktiskt att ha ett polisregister över de sluga kvinnor som "söker upp våldsverkare", skriver hon på Twitter.

Också Veronica Svärd i Feministiskt initiativ, FI, är förbannad: "Polisen registrerar kränkande uppgifter om kvinnor som anmäler män för misshandel. SKÄRP ER!"