Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Starka reaktioner på polisens nya register

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Tycker att polisen kunde använda sina resurser till att få kvinnomisshandlare fällda i domstol i stället", skriver riksdagsledamoten Veronica Palm (S) på Twitter.
Foto: Roger Vikström

Polisens hemliga register över utsatta kvinnor får kända svenskar att gå i taket.

Reaktionerna på sociala medier är mycket starka efter Ekots avslöjande.

"Tycker att polisen kunde använda sina resurser till att få kvinnomisshandlare fällda i domstol i stället", skriver riksdagsledamoten Veronica Palm (S) på Twitter.

Ekot avslöjande att Stockholmspolisen under tio års tid haft ett hemligt register med integritetskränkande uppgifter om över 2 000 kvinnor, som har anmält att de har blivit misshandlade och kränkta, möts nu av mycket starka reaktioner på sociala medier.

Under hashtaggen #kvinnoregistret på Twitter lyfts kritiken mot polisen fram i ljuset.

"Hur skyddas vålds­utsatta kvinnan av uppgifter om hennes familj?", undrar den prisbelönte frilansjournalisten Fredrik Laurin. Han skriver också att "kvinnorna har i #kvinnoregistret fått epitet som ”mytoman”, ”psykiskt instabil” och ”knepig”.

Fredrik Laurin är långt ifrån ensam att uttala sig negativt mot polisen efter avslöjandet. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm anser att polisen kunde använda sina resurser på ett annat, bättre sätt: "Tycker att polisen kunde använda sina resurser till att få kvinnomisshandlare fällda i domstol i stället", hon i en tweet.

Krönikören, kolumnisten och journalisten Natalia Kazmierska ställer sig också i raden av kritiska röster: "Men så praktiskt att ha ett polisregister över de sluga kvinnor som "söker upp våldsverkare", skriver hon på Twitter.

Också Veronica Svärd i Feministiskt initiativ, FI, är förbannad: "Polisen registrerar kränkande uppgifter om kvinnor som anmäler män för misshandel. SKÄRP ER!"


https://twitter.com/VeronicaSvard/status/544776890498940928


https://twitter.com/veronicapalm/status/544741245026041857

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.