Starka reaktioner på Greklands-beskedet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Väldigt, väldigt allvarligt" säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: Bobbo Lauhage
"Det här är det allvarligaste som hänt i Europa på många år om man menar ekonomi och politik, säger "Ulf Kristersson (M.)
Foto: Sven Lindwall

Beskedet om att Grekland tänker hålla en folkomröstning om räddningsaktionen ledde till att stödprogrammet inte förlängs

– Väldigt, väldigt allvarligt, säger nu finansminister Magdalena Andersson (S) till Expressen.

Regeringen har nu dygnet runt-beredskap för att kunna agera blixtsnabbt om det blir turbulent på finansmarknaderna. 

Vid 17-tiden på fredagen kom beskedet som Europa fruktat:

Stödprogrammet till Grekland förlängs inte efter den 30 juni, enligt eurofinansministrarnas ordförande Jeroen Dijsselbloem.

Euroländernas finansministrar sammanträder nu i Bryssel.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson och den svenska regeringen har under dagen haft kontakt med sina kollegor i både Finland och Tyskland. 

Magdalena Andersson säger på lördagskvällen till Expressen: 

– Det är väldigt, väldigt allvarligt att det inte blir någon förlängning av programmet. Detta kan få väldigt allvarliga konsekvenser i Grekland. Vilka konsekvenserna blir för övriga Europa beror på hur marknaderna kommer att agera. 

Enligt Magdalena Andersson är Sverige inte direkt exponerat mot Grekland i dag. Handeln med landet är ganska lite. 

– Men blir det turbulent i EU och på de Europeiska finansmarknaderna så kan Sverige självklart påverkas. Vi följer utvecklingen nog från finansdepartementet och det finns en ständig beredskap för att agera från regeringen. 

Finansministern konstaterar dock samtidigt att Europa i dag är betydligt bättre rustat än för bara några år sedan och hon konstaterar att euroländerna gjort vad de kunnat för att lösa krisen. 

– Jag blev väldigt förvånad när beskedet kom om att man ska utlysa folkomröstning. Och det blev många andra med mig också. Det är ju nu orsaken till att diskussionerna brutit samman. Men euroländerna har verkligen ansträngt sig för att komma fram till en lösning, inte minst med fyra finansministermöten på en vecka. 

– De som nu drabbas hårdast av detta är det grekiska folket, konstaterar Magdalena Andersson. 

Tidigare utrikesministern Carl Bildt säger till Expressen att det nu finns en ”uppenbar och överhängande risk för ekonomiskt kaos” i Grekland. 

– Vänsterpopulism leder till elände – tyvärr också till tragedi, säger han, och fortsätter:

– Politiskt är jag orolig för att vänsterpopulisterna nu blir ännu radikalare med allt det som detta kan föra med sig. Hur de sedan hanterar euron återstår att se – vilket vill ju vara kvar.

Skuggfinansminister Ulf Kristersson, M, oroas även han över beskedet. Han varnar för svåra konsekvenser i landet.

– Det här är det allvarligaste som hänt i Europa på många år om man menar ekonomi och politik. Det började i natt redan med folkomröstningen som var en helt obegriplig manöver från den grekiska regeringen. Att oförankrat gå till folkomröstning och rekommendera folk att rösta nej är obegripligt, säger Kristersson som varnar för konsekvenserna. 

Kommer vi se en grexit framöver? 

- Det rimliga är att de tvingas ur. Jag har svårt att se att de skulle var kvar i ett läge där de inte betalar. Den enkla slutsatsen jag drar är att det blir väldigt fattigt. De kommer att tvingas göra en kraftfull devalvering. Det går att sig ur sådana här kriser under ordnade former men det här är oordnade former. Dessutom får man göra det utan hjälp av EU-systemet som man skulle kunna ha fått om man hade gjort en överenskommelse, säger han.

Vilka konsekvenser kan det få för det grekiska folket? 

– De kommer antagligen tvingas till valutadevalveringar först. Enda sättet att kunna styra sin valuta är att ersätta den med en annan valuta och då kommer den tvingas flyta och vara värd mycket mindre och då kommer de tvingas till neddragningar i mer oordnade former, säger Ulf Kristersson.

Hur påverkar det resten av Europa? 

- Den grekiska ekonomin är så liten och det är väldigt få länder som har stor handel med Grekland. Risken är att det saboterar deras egen turistindustri. Folk kanske inte vågar åka dit för att man inte vet vilka pengar som gäller eller om man får ut några pengar, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.