Göran Greider, socialdemokrat, författare, journalist och chefredaktör för fristående socialdemokratiska Dala-Demokraten, skriver på Twitter: ”På måndag får Eliasson sparken av regeringen. Hoppas jag.”
Han är inte den ende som är kritisk.
Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på Dagens Nyheter har reagerat mot att resan skulle vara ”nödvändig”.
https://twitter.com/A_Sokolnicki/status/1345386577787301895Stefan Olsson (SD) är kommunalråd i Landskrona. Han skriver skämtsamt på twitter: ”Chefen för ”Myndigheten för sol och bad.” (MSB). Tydligen var resan ”nödvändig”!”
Enligt uppgifter till Expressen har regeringen inga planer på att tvinga bort Dan Eliasson, i dagsläget. Frågan ska inte heller vara planerad att diskuteras på regeringens sammanträde under måndagen.
SVT har samstämmiga uppgifter, och skriver att generaldirektören sitter säkert – ”för stunden”.
”Inrikesministern kommer att uttala sig i god ordning i närtid”, skriver hans pressekreterare Per Strängberg i ett sms till TT på söndagskvällen.
Anders Ågren, moderat kommunalråd i Umeå betonar att många människor fått göra avkall på önskningar:
https://twitter.com/andersagren/status/1345374569276854272Och riksdagsledamoten för Moderaterna Katarina Brännström beskriver svaret ”som ett hån”:
https://twitter.com/brnnstrm2/status/1345389643219537920”Hedervärt att han trätt fram”
S-märkta statsvetaren Marja Lemne säger att det är positivt för Dan Eliasson att han mötte Expressens frågor på flygplatsen.
– Det är hedervärt att han har trätt fram, och förklarat, men förklaringen var inte så där jättebra.
Det tycker inte kommunikationsexperten Niclas Lövkvist heller. Han säger att Dan Eliasson till att börja med inte borde ha rest – men att förklaringen satt honom i än värre sits. Han säger att man i den typen av krissituation som Dan Eliasson är i måste utgå från hur personer utifrån kan uppfatta det - och därefter säga sitt budskap.
– Ett skolexempel på hur man inte ska göra.
Dan Eliasson är van vid blåsväder. Han har tidigare varit generaldirektör för Försäkringskassan, men slutade efter intern kritik 2014. Han fick nytt toppjobb som rikspolischef, kritiserades hårt även där och började 2018 som chef för MSB.
Jenny Madestam, docent i statsvetenskap, säger att han fått olika toppjobb hos myndigheter eftersom han är ”omvittnat skicklig” på att ”leda organisationer i förändring”. Om han kommer att behöva avgå nu låter hon vara osagt:
– Jag tror definitivt att det kommer bli en diskussion om hans lämplighet att fortsätta vara chef. Jag tror att de flesta kan tycka att det är uppseendeväckande att han tar sig i väg på en utlandsresa i det här läget. Speciellt med tanke på att han är chef för just den myndighet som i hög grad är ansvarig för hanteringen av den här krisen. Det är dåligt omdöme, säger hon.