Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Starka reaktioner efter nedbränd kåta: ”Ofattbart”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Under onsdagen stod Anita Gimvalls kåta i lågor.
Foto: Privat
Daniel Holst, 23, representant för partiet Jakt- och fiskesamerna i Sametinget var en av de på plats för att protestera.
Foto: Privat

Anita Gimvall, 68, från Storuman fick under gårdagen se sin familjs 120-åriga kåta brännas ned.

Detta efter att länsstyrelsen fastslagit att kåtan, den traditionella samiska bostaden, varit ett olovligt nybygge på statens mark.

Valet att med eld bränna ned kåtan har fått uppmärksamhet i sociala medier.

– Jag måste fatta beslutet efter vad som är bäst för alla inblandade. Det här är bäst för henne, säger kronoinspektör Mattias Lindgren.

Efter sju år lång konflikt med länsstyrelsen i Västerbotten fattades till sist beslutet. Den kåta, en traditionell samisk bostad, som funnits i 68-åriga Anita Gimvalls familj i 120 år skulle bort från statens mark vid Stenträsket i Storumans kommun.

– Det är ofattbart, helt ofattbart. Ett som är säkert är att de inte är på min sida, säger Anita till Sveriges Radio som rapporterat om händelsen.

Ingripandet har fått stor uppmärksamhet i sociala medier. På såväl Twitter som Facebook har flera personer skriver under hashtaggen #kolonialtövergrepp, som vill synliggöra hur Sverige har bestämmanderätt över den mark som tidigare tillhört samerna.

Daniel Holst representerar partiet Jakt- och fiskesamerna i Sametinget, och var själv på plats när Kronofogden skulle bränna ned kåtan för att protestera.

– Vi har länge drivit frågor om alla samers lika rätt till sin traditionella mark. Det här är ett typexempel på vad som händer när man står utanför skyddet för renbeteslagen men samtidigt får man inte glömma att de här problemen kommer från statens stöld av samisk mark, säger han.

Mattias Lindgren, 46, har fått negativ uppmärksamhet i samband med verkställandet.
Foto: Privat

Elda upp billigaste alternativet

Han framför dessutom kritik mot hur Kronofogden hanterat verkställandet av länsstyrelsens beslut. Mattias Lindgren, kronoinspektör, hade ansvar för att bränna ned kåtan och förklarar metoden:

– Jag kan förstå att folk tycker det är felaktigt. Men det är en juridisk process som löpt linan ut innan det hamnat på mitt bord. Att bränna upp något ses illa på sociala medier och utnyttjas av folk med olika syften. Men hade jag valt ett annat alternativ hade hon fått en räkning på 70 000 kronor. Det här kostar 600 kronor, säger han.

Mattias Lindgren berättar att han fört en diskussion med Anita Gimvall om hur processen skulle gå till, och att de kontaktat ett byggföretag för att kunna riva kåtan och flytta bort materialet. Det skulle ha kostat 70 000 kronor. Att flytta den med helikopter skulle landat på en betydligt dyrare summa, som Anita Gimvall hade blivit skyldig att själv betala.

– Jag har frågat henne om hon hade ett annat förslag. Jag förstår att det ser illa ut men alternativet är att skuldsätta Anita med minst 70 000 kronor. Om jag får negativ publicitet, tar jag hellre det. Jag måste fatta beslutet efter vad som är bäst för alla inblandade. Det här är bäst för henne, säger Mattias Lindgren.

https://www.instagram.com/p/Bhbg41qhxbF/?taken-by=alicebahkuhnke

Alice Bah Kuhnke: "Orimligt"

En av många som kommenterat händelsen är k ultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. På sitt instagramkonto skriver hon:

"Orimligt, i dess sanna bemärkelse", skriver hon. Enligt P4 Västerbotten hade länsstyrelsen fastslagit att kåtan varit ett olovligt nybygge på statens mark. 

Anita Gimvall menar själv att kåtan funnits i familjen sedan slutet av 1800-talet, och därefter renoverats. Hon vid flera tillfällen bestridit länsstyrelsens beslut.

– Den här kåtan har betytt jättemycket för mig och min familj. Det är som en livsstil att vara nära naturen och fisket, säger Gimvall till Västerbottens-kuriren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.