Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Starka reaktioner efter Mustafas avgång

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mustafas avgång väcker reaktioner.
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Omar Mustafas avgång från Socialdemokraternas partistyrelse har väckt starka negativa reaktioner bland muslimska medlemmar och unga kristna socialdemokrater, enligt Peter Weiderud som är ordförande i Tro och solidaritet, en rörelse för socialdemokrater med religiös övertygelse och tro.

– Våra muslimska medlemmar är oerhört ledsna, besvikna och känner sig enormt missförstådda, säger han.

Han anser att det var fel att tvinga bort Mustafa och är kritisk mot dem som utmålat denne som homofob, antisemit och emot jämställdhet mellan män och kvinnor.

– Svenska muslimer hör till de mest progressiva i världen, och Omar Mustafa tillhör de mest progressiva, säger Weiderud.

Han fortsätter: 

– Våra muslimska medlemmar är oerhört ledsna, besvikna och känner sig enormt missförstådda.

"Skrivet i affekt"

Han delar inte Mustafas åsikt att partiledningen gjort det omöjligt att "förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället".

"Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater", skrev Omar Mustafa i ett brev till TT i lördags där han också klargjorde att han lämnar alla uppdrag inom partiet.

– Det är Mustafas tolkning och skrivet i affekt, anser Weiderud och fortsätter:

– Partiledningen sade inte så utan att det är omöjligt att samtidigt vara ordförande i Islamiska förbundet i Sverige och ledamot i partistyrelsen.

Kan vara avskräckande

Weiderud är däremot enig med Mustafa om att partiledningens hållning ur ett bredare perspektiv kan vara en avskräckande signal för troende att engagera sig.

– Vi har i dag ett större förtroende bland muslimerna än i någon annan grupp. 70–75 procent av Sveriges muslimer röstar socialdemokratiskt. Ur det perspektivet är det självklart oerhört viktigt att vi åtminstone har en muslim som sitter i partistyrelsen. Det hade vi fram till i går (lördag).

Weiderud säger att stödet för S bland muslimerna är större än bland metallare och andra LO-förbund.

– Och den utvecklingen kommer att fortsätta som ett resultat av samhällsförändringarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.