I natt släpptes den fjärde delen i Stieg Larssons Millennium-serie, skriven av författaren David Lagercrantz. Foto: Henrik Montgomery/TtI natt släpptes den fjärde delen i Stieg Larssons Millennium-serie, skriven av författaren David Lagercrantz. Foto: Henrik Montgomery/Tt
I natt släpptes den fjärde delen i Stieg Larssons Millennium-serie, skriven av författaren David Lagercrantz. Foto: Henrik Montgomery/Tt
David Lagercrantz signerade natten till torsdagen den nya boken på Akademibokhandeln i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TtDavid Lagercrantz signerade natten till torsdagen den nya boken på Akademibokhandeln i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/Tt

David Lagercrantz signerade natten till torsdagen den nya boken på Akademibokhandeln i Stockholm.

 Foto: Henrik Montgomery/Tt

Starka reaktioner efter Lagercrantz-intervju

Publicerad

I natt släpptes den fjärde boken i Stieg Larssons Millennium-serie – skriven av författaren David Lagercrantz.

Han intervjuades i onsdagens Aktuellt, bland annat om förlagets hårda restriktioner kring lanseringen.

Eldiga reaktioner strömmade genast in på sociala medier.

"Surrealistisk" är ett av omdömena – från Aktuellts egen kommentator.

– I går var jag med i Aktuellt och blev angripen som jag vore den värsta kriminella någonsin, säger David Lagercrantz i TV4:s Nyhetsmorgon på torsdagen.

I natt släpptes den fjärde delen i Stieg Larssons Millennium-serie. Men det är författaren David Lagercrantz som har skrivit boken.

Lanseringen av boken har kantats av kritik. Bland annat har Stieg Larssons före detta sambo kallat det en "gravplundring".

– Tanken är grotesk. Det här hade han ju aldrig någonsin gått med på, säger hon till Aktuellt.

Under onsdagen gav Lagercrantz en intervju i Aktuellt som väckte starka reaktioner på sociala medier.

Inför lanseringen av boken har stränga order getts från förlaget. När David Lagercrantz får frågor om kritiken slår han ut med armarna.

– Det är 42 förlag. Det är oerhört uppstyrt. Boken blev redan när vi annonserade stekhet.

– Man fick inte twittra eller facebooka om att man läste boken, säger Aktuellts Nike Nylander.

– Fick man inte? svarar David Lagercrantz.

David Lagercrantz kommenterar i efterhand intervjun för Expressen.

– Jag tycker att det var ett fruktansvärt inslag. Jag tycker att det var en tabloidisering av public service som jag tyckte var djupt obehaglig att se. Jag tycker det var skandalös journalistik.

– Jag har skrivit en bok som hela världen längtar efter. Jag är ledsen för konflikten med Eva Gabrielsson men jag har satt ljus på hans författarskap och skänker pengar till Expo. Boken hyllas just nu i USA. Och man vill bara komma efter mig, säger han.

"Surrealistisk sa David Lagercrantz om den situation han är i. Intervjun i #aktuellt var också helt surrealistisk" twittrar Aktuellts egen politiska kommentator Margit Silberstein.

Lagercrantz säger i Aktuellt att han förstår att journalister kan bli arga över förlagets villkor.

– Jag blir själv skuldfylld. Det är ett sådant tryck att jag inte vet hur man annars skulle lösa det, säger han.

"Ny vår för Stieg Larsson"

I Aktuellt får Lagercrantz frågan om hur han ställer sig till Eva Gabrielssons reaktion på boken.

– Skuggan över det här projektet är att Eva Gabrielsson är så arg. För Stieg Larsson är det här en ny vår, svarar han.

Vidare berättar han att han kommer att skänka ett ansenligt bidrag till läsrörelsen som kämpar för att unga ska börja läsa.

Men hur mycket han kommer att skänka kan han inte svara på.

– Vi får se hur mycket pengar jag tjänar. Men jag vill göra gott, säger han i Aktuellt.

Men det finns även twittrare som kommer till David Lagercrantz försvar.

"Jag gillade intervjun i Aktuellt med David Lagercrantz. Jag uppfattar honom som mycket ärlig och transparent. Äkta" twittrar Staffan Dopping.

Eva Gedin, som är förläggare åt både Stieg Larsson och David Lagercrantz, kommenterade intervjun under en presskonferens på torsdagsnatten.

"Konstig schizofren känsla"

– Jag har inte sett inslaget men vad jag förstår var det lite i korsförhörsstil, vilket känns lite märkligt, säger hon.

David Lagercrantz verkade i SVT:s intervju inte känna till journalisternas sekretessavtal.

– Nej det visste han ju inte. Det är Nordstedts som ansvarar för hanteringen av medier, förklarar Eva Gedin.

Författaren själv inledde presskonferensen med att berätta om hur trött och förvirrad han är. Till en läsare på plats sade han:

– Hoppas du gillar den! Jag har slitit med mitt blod.

På torsdagsmorgonen medverkade David Lagercrantz i TV4:s Nyhetsmorgon, där han berättade om de första reaktionerna från natten.

– I går var jag med i Aktuellt och blev angripen som jag vore den värsta kriminella någonsin. Sedan träffar jag min engelska förläggare som får samtal från min amerikanska förläggare som säger att USA Today tokhyllar boken med fyra av fyra möjliga. Det är en konstig schizofren känsla, säger han.

I de inledande recensionerna skriver New York Times att Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander har överlevt författarövergången och att karaktärerna är lika spännande som någonsin. Samtidigt dömer Upsala Nya Tidning, som fick tag i ett tidigt exemplar, ut boken som en "dussindeckare med psykologiskt djup".

– New York Times och USA Today väger lite tyngre än UNT, med respekt för UNT, säger David Lagercrants i SVT:s Gomorron Sverige, och fortsätter:

– Jag vet att det är fantastiska recensioner på väg i Tyskland och England. I Sverige recenserar man annorlunda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag