Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Starka reaktioner efter beskedet om Nato

Karin Enström.
Foto: Sven Lindwall
Margot Wallström.
Foto: Sven Lindwall

Moderaterna studsade direkt på Margot Wallströms utrikesdeklaration och beskedet om Nato. 

Jag hade hoppats på att regeringen skulle ge några signaler att ompröva det kompakta motståndet till vad ett svenskt Nato-medlemskap skulle innebära, säger Karin Enström, M. 

”Förutsägbart” svarade utrikesministern.

Under onsdagen presenterade utrikesminister Margot Wallström, S, årets utrikesdeklaration. 

Först ut efter hennes anförande var Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström som reagerade starkt på det väntade beskedet om Nato – att Sveriges militära alliansfrihet ligger fast. Hon menade att det var ett förutsägbart besked och frågade:

– Vad är det som gör att regeringen inte ens vill glänta på dörren?

Enström menar ”en värld som är oroligare” än på mycket länge kräver ledarskap och nytänkande.

Wallström svarade att reaktionen var väntad.

– Svaret är alltid Nato från Moderaternas sida. Vi anser att säkerhetspolitiken ska hanteras ansvarsfullt och med bred uppslutning parlamentariskt, säger Wallström och hänvisar till den försvarspolitiska överenskommelsen som slöts mellan flera av oppositionspartierna, bland andra M, i våras.

– Vi var överens om en översyn i våras. Vi var överens om att se över alla våra samarbeten, och utsåg en utredare. Det dröjde en månad så hade Moderaterna gått ut och förespråkat ett medlemskap, säger hon.

Wallström hänvisade till den delen i utrikesdeklarationen som säger att hot mot fred och säkerhet avvärjs bäst i samverkan med andra länder och organisationer – bland annat med EU, Nato, OSSE, Norden och Östersjöområdet.

– Nu håller vi ihop tycker jag och skulle önska att jag såg det också från Moderaternas sida, säger Wallström som säger att det är viktigt att Sverige signalerar enighet om försvars- och säkerhetspolitiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.