Lars Isovaara. Foto: Roger Vikström
Lars Isovaara. Foto: Roger Vikström

Starka reaktioner efter anmälan mot Isovaara

Publicerad

Reaktionerna på polisanmälan mot mot Lars Isovaara låter inte vänta på sig.

På sociala medier väller det in kommentarer.

– Jag tycker att det är tråkigt att det här inte faller under allmänt åtal, säger Jonas Eriksson (MP) som sitter tillsammans med Isovaara i näringsutskottet.

På den sociala medieportalen Twitter duggade åsikterna tätt efter Expressens avslöjande om att riksdagsledamoten Lars Isovaara blivit polisanmäld:

@LillaMinna skrev: "Nu är jag arg! Är SD något som hör hemma i Riksdagen? Shame on you!"

@MariaHagbom skrev: "Det är tydligen som så att många SDare verkar ha problem när de super. JÅ borde ha infört nolltolerans för alkohol i stället"

SD-sympatisörerna fokuserade mycket på att Lars Isovaara ska ha blivit rånad strax innan kommentarerna fälldes mot vakten. En del gav också stöd:

@frokensverige skrev: "Ni har alla vårt fulla stöd. Inte minst #LarsIsovaara idag. Nu, mer än någonsin, så kommer vi kämpa för #SD2014 !

Arbetskollegan i näringsutskottet

Jonas Eriksson (MP) sitter som vice ordförande i näringsutskottet, samma utskott som Lars Isovaara sitter i. Han reagerade kraftigt när han såg rubrikerna.

– Min första reaktion var att jag blev förvånad och ledsen. Jag har inte upplevt den här typen av utspel från Lars, och det är tråkigt att se en sådan sida, säger han.

Vad tycker du om det som sagts i polisanmälan; att han spottat och grymtat som en gris mot vakten?

– För mig är det inte acceptabelt. Det är en människosyn som varken jag, mitt parti eller vårt samhälle delar, säger Jonas Eriksson.

Han tycker att det är synd att anmälan är beroende på hur vakten förhåller sig för att utredningen ska gå vidare.

– Jag tycker att det är tråkigt att det inte faller under allmänt åtal. Det hade varit bra om samhället hade kunnat visa att det inte är accepterat att bete sig på det här sättet, säger han.

Jessica Polfjärd (M) är ordförande i samma utskott. Hon säger sig inte känna Isovaara personligen.

– Som ordförande har jag inget extra ansvar, men generellt tycker jag att man ska bete sig på ett korrekt sätt i alla situationer som riksdagsledamot.

I övrigt avstår hon från att kommentera det inträffade.

Lars Isovaaras bordsgranne i riksdagen, Mikael Oscarsson (KD), blir också upprörd när han får höra om SD-politikerns agerande.

– Om det stämmer att han uttryckt sig på det här sättet så är det ett helt oacceptabelt beteende. Det är aldrig okej att uttrycka sig så rasistiskt om en annan människa, säger han.

Typiskt rasistiskt

Daniel Poohl, chefredaktör på stiftelsen Expo, säger till Expressen att Lars Isovaaras agerande är typiskt rasistiskt.

– Den här vakten har inget med den tidigare situationen att göra, tvärtom så är vakten någon som han borde kunna lita på. Men det kan han inte eftersom att han är så fixerad vid personens ursprung och utseende, säger han och fortsätter:

– Om polisernas vittnesmål stämmer så visar det att Sverigedemokraternas problem med rasism inte bara gäller företrädare ute i kommunerna utan finns i partiets högst topp.

Anser du att hans uttalanden är förenliga med att sitta kvar i riksdagen?

– Nej, från mitt perspektiv så tycker jag att alla partier borde reagera väldigt kraftigt mot den här typen av uttryck. Men för Sverigedemokraterna så handlar det återigen om vad som är okej att säga eller inte. De har inte gett svar om Almqvists rasism eller Ekeroths tystnad om Almqvists rasism ännu och de är fortfarande kvar i partiet. Jimmy Åkesson har ännu inte svarat på om partiet har nolltolerans eller inte, säger Daniel Poohl.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag