Här övar Ryssland krig i Östersjön

Propagandafilmer visar den ryska övningen.
Lettlands premiärminister Māris Kučinskis reagerar starkt på den ryska övningen.
Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rysslands preident Vladmir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / PO / EPA TT NYHETSBYRÅN

Propagandafilmer visar nu hur ryska stridsfartyg övar krig i Östersjön på onsdagen - en övning svensk flyg- och sjötrafik varnas för.

Lettland har reagerat starkt på övningen och kallat upp Rysslands militärattaché till UD.

– Det är en styrkedemonstration, säger Lettlands premiärminister Māris Kučinskis.

Svenska UD har valt att inte agera.

Under hela onsdagen har omfattningen av den ryska marinövningen varit oklar. På förhand har Ryssland varnat bland annat myndigheter i Sverige och Lettland för robotskjutningar och luftvärnsövningar i ett område som sträcker sig från sex landmil söder om Karlskrona till Lettland.

På onsdagskvällen kom de första bilderna i ryska medier från övningen - här är några bilder från propagandafilmerna som visades upp av det ryska försvarsdepartementets tv-kanal Zvezda.

Enligt Zvezda övade den ryska marinen på att slå tillbaka mot en attack från fiende till sjöss. På bilderna syns hur tungt artilleri avlossas, enligt Zvezda både mot mål till sjöss och i luften. Helikoptrar deltog också i övningen på onsdagen och landade på stridsfartygen.

I slutet av förra veckan varnades flyg- och sjötrafik för den ryska robotövningen som ska starta under onsdagen och pågår till och med fredag.

På bilderna och i rapporteringen från försvarsdepartementets informationskanal syns dock ingen robotbeskjutning, men enligt Zvezda ska övningarna, som avslutas på fredag, fortsätta med ubåtsjakt, att slå tillbaka mot sabotage och fortsatt artilleribeskjutning.

Åtta stridsfartyg ska vara med i övningen, enligt Zvezda.

Uppgifterna har under kvällen även bekräftats på det ryska försvarsdepartementets hemsida.


LÄS MER: Svensk flygtrafik varnas för ryska robotskjutningar


Rysslands planerade robotskjutningar ska äga rum i ett område som ligger sex landmil söder om Karlskrona på internationellt vatten men i svensk flygkontrollzon.

I varningen från Luftfartsverket till flygtrafiken står det:

"DANGER AREA RUSSIA 1 ESTABLISHED DUE ROCKET TEST FIRINGS IN THE SOUTHERN PART OF THE BALTIC SEA"

Varningen från Luftfartsverket.

Robotövningen har också inneburit att sjötrafiken och stora passagerarfärjor har fått söka nya rutter till havs för att inte hamna under beskjutning.

Övningen med robotskjutning på hög höjd nära svensk gräns har beskrivits som "mycket ovanlig" och överstelöjtnant Carl Bergqvist, som twittrar under namnet Wiseman, konstaterade:

Det ryska övningsområdet sträcker sig ned mot Kaliningrad och Baltikum. Lettland har stängt delar av luftrummet utanför Riga och sjöfarten påverkas även där.

https://twitter.com/wisemanswisdoms/status/979115791705694209

Lettland protesterar och kallar övningen "utmanande"

Lettlands utrikesdepartement har reagerat starkt på övningen och kallat upp Rysslands militärattaché för ett protestera. Lettland har konstaterat att övningen inte är olovlig men att den är "utmanande" och ska genomföras som en maktdemonstration, enligt lettiska Diena.

Lettlands premiärminister har i ett uttalande konstaterat:

– Det är en styrkedemonstration. Det är svårt att förstå att det händer så nära vårt land.

Och den tidigare lettiska överbefälhavaren Raimonds Graube har konstaterat att övningen ska ses som ett "svar på den senaste tidens utveckling".

Svenska UD har valt att inte agera genom att kontakta Ryssland via ambassaden. UD nöjer sig med att konstatera att försvarsminister Peter Hultqvist i ett uttalande till DN sagt att "det finns frågetecken" kring övningens motiv.

På en direkt fråga om Försvarsmakten har någon kommentar till bilderna från Zvezda svarar presschefen Philip Simon:

– Nej.

Nytt landstigningsfartyg testas i Östersjön

Under onsdagen har det också kommit rapporter om att den ryska marinen påbörjat de avslutande testerna av det nya landstigningsfartyget Ivan Gren, som har kapacitet att ta med sig 13 stridsvagnar eller ett 40-tal andra stridsfordon in till fientlig kust. Testerna görs i Östersjön, enligt Tass.

https://twitter.com/Jagarchefen/status/981583584124432384https://twitter.com/gudschy/status/981440512443015170

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.