Propagandafilmer visar den ryska övningen.Propagandafilmer visar den ryska övningen.
Propagandafilmer visar den ryska övningen.
Lettlands premiärminister Māris Kučinskis reagerar starkt på den ryska övningen. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNLettlands premiärminister Māris Kučinskis reagerar starkt på den ryska övningen. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Lettlands premiärminister Māris Kučinskis reagerar starkt på den ryska övningen. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rysslands preident Vladmir Putin. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / PO / EPA TT NYHETSBYRÅNRysslands preident Vladmir Putin. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / PO / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rysslands preident Vladmir Putin. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / PO / EPA TT NYHETSBYRÅN

Här övar Ryssland krig i Östersjön

Publicerad

Propagandafilmer visar nu hur ryska stridsfartyg övar krig i Östersjön på onsdagen - en övning svensk flyg- och sjötrafik varnas för.

Lettland har reagerat starkt på övningen och kallat upp Rysslands militärattaché till UD.

– Det är en styrkedemonstration, säger Lettlands premiärminister Māris Kučinskis.

Svenska UD har valt att inte agera.

Under hela onsdagen har omfattningen av den ryska marinövningen varit oklar. På förhand har Ryssland varnat bland annat myndigheter i Sverige och Lettland för robotskjutningar och luftvärnsövningar i ett område som sträcker sig från sex landmil söder om Karlskrona till Lettland.

På onsdagskvällen kom de första bilderna i ryska medier från övningen - här är några bilder från propagandafilmerna som visades upp av det ryska försvarsdepartementets tv-kanal Zvezda.

 

 

Enligt Zvezda övade den ryska marinen på att slå tillbaka mot en attack från fiende till sjöss. På bilderna syns hur tungt artilleri avlossas, enligt Zvezda både mot mål till sjöss och i luften. Helikoptrar deltog också i övningen på onsdagen och landade på stridsfartygen.

I slutet av förra veckan varnades flyg- och sjötrafik för den ryska robotövningen som ska starta under onsdagen och pågår till och med fredag.

På bilderna och i rapporteringen från försvarsdepartementets informationskanal syns dock ingen robotbeskjutning, men enligt Zvezda ska övningarna, som avslutas på fredag, fortsätta med ubåtsjakt, att slå tillbaka mot sabotage och fortsatt artilleribeskjutning.

Åtta stridsfartyg ska vara med i övningen, enligt Zvezda.

Uppgifterna har under kvällen även bekräftats på det ryska försvarsdepartementets hemsida.

 

LÄS MER: Svensk flygtrafik varnas för ryska robotskjutningar

 

Rysslands planerade robotskjutningar ska äga rum i ett område som ligger sex landmil söder om Karlskrona på internationellt vatten men i svensk flygkontrollzon.

I varningen från Luftfartsverket till flygtrafiken står det:

"DANGER AREA RUSSIA 1 ESTABLISHED DUE ROCKET TEST FIRINGS IN THE SOUTHERN PART OF THE BALTIC SEA"

Varningen från Luftfartsverket.

Robotövningen har också inneburit att sjötrafiken och stora passagerarfärjor har fått söka nya rutter till havs för att inte hamna under beskjutning.

Övningen med robotskjutning på hög höjd nära svensk gräns har beskrivits som "mycket ovanlig" och överstelöjtnant Carl Bergqvist, som twittrar under namnet Wiseman, konstaterade:

Det ryska övningsområdet sträcker sig ned mot Kaliningrad och Baltikum. Lettland har stängt delar av luftrummet utanför Riga och sjöfarten påverkas även där.

https://twitter.com/wisemanswisdoms/status/979115791705694209

Lettland protesterar och kallar övningen "utmanande"

Lettlands utrikesdepartement har reagerat starkt på övningen och kallat upp Rysslands militärattaché för ett protestera. Lettland har konstaterat att övningen inte är olovlig men att den är "utmanande" och ska genomföras som en maktdemonstration, enligt lettiska Diena.

Lettlands premiärminister har i ett uttalande konstaterat:

– Det är en styrkedemonstration. Det är svårt att förstå att det händer så nära vårt land.

Och den tidigare lettiska överbefälhavaren Raimonds Graube har konstaterat att övningen ska ses som ett "svar på den senaste tidens utveckling".

Svenska UD har valt att inte agera genom att kontakta Ryssland via ambassaden. UD nöjer sig med att konstatera att försvarsminister Peter Hultqvist i ett uttalande till DN sagt att "det finns frågetecken" kring övningens motiv.

På en direkt fråga om Försvarsmakten har någon kommentar till bilderna från Zvezda svarar presschefen Philip Simon:

– Nej.

Nytt landstigningsfartyg testas i Östersjön

Under onsdagen har det också kommit rapporter om att den ryska marinen påbörjat de avslutande testerna av det nya landstigningsfartyget Ivan Gren, som har kapacitet att ta med sig 13 stridsvagnar eller ett 40-tal andra stridsfordon in till fientlig kust. Testerna görs i Östersjön, enligt Tass.

https://twitter.com/Jagarchefen/status/981583584124432384

 

https://twitter.com/gudschy/status/981440512443015170
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag