Jessica Dellsjö fångade meteoren på film. Foto: JESSICA DELLSJÖJessica Dellsjö fångade meteoren på film. Foto: JESSICA DELLSJÖ
Jessica Dellsjö fångade meteoren på film. Foto: JESSICA DELLSJÖ
Astronomen och forskaren Eric Stempels vid Uppsala universitet bekräftar att det rör sig om en bolid. Foto: JESSICA DELLSJÖAstronomen och forskaren Eric Stempels vid Uppsala universitet bekräftar att det rör sig om en bolid. Foto: JESSICA DELLSJÖ
Astronomen och forskaren Eric Stempels vid Uppsala universitet bekräftar att det rör sig om en bolid.  Foto: JESSICA DELLSJÖ
Ljusskenet har bland annat synts lysa upp Stockholmsområdet, Västerås och delar av Uppland. Foto: JESSICA DELLSJÖLjusskenet har bland annat synts lysa upp Stockholmsområdet, Västerås och delar av Uppland. Foto: JESSICA DELLSJÖ
Ljusskenet har bland annat synts lysa upp Stockholmsområdet, Västerås och delar av Uppland. Foto: JESSICA DELLSJÖ

Starka ljusskenet
kom från meteor

Publicerad

Ett mystiskt ljussken har lyst upp himlen på flera håll i Sverige – och polisen har fått flera samtal.

Det rör sig om en bolid, en typ av meteor.

– Jag såg ett ljus ganska länge och undrade varför det blev ljust, det var lite som ett stjärnfall, jag har aldrig sett något sådant här tidigare, säger Jessica Dellsjö, 22, som fångade ljusskenet på film.

Under måndagskvällen har flera personer sett ett starkt ljussken lysa upp himlen i bland annat Stockholm, Västerås och delar av Uppland.

Jessica Dellsjö filmade boliden.Foto: PRIVAT

Vissa vittnar också om en kraftig smäll i samband med ljuset. Jessika Dellsjö, 22, lyckades fånga fenomenet med en kamera i bilen.

– Vi stod parkerade med bilen jag och min pojkvän, helt plötsligt såg vi att hela himlen lyste upp. När vi kom hem kollade vi igenom filmen och såg vad som hade hänt, vi trodde att det var en blixt eller ett stjärnfall först, berättar hon och fortsätter:

– Jag såg ett ljus ganska länge och undrade varför det blev ljust, det var lite som ett stjärnfall, jag har aldrig sett något sådant här tidigare,

LÄS MER: Mystiskt ljusfenomen sveper över landet

 

Frågor till polis om ljusfenomen

Även polisen har fått många förfrågningar från nyfikna och oroliga vittnen.

– Vi fick precis veta att det troligtvis rör sig om en bolid. Det är många som har ringt om den, den har visat sig över hela länet, säger Patrik Eriksson vid Stockholmspolisen vid 23.30-tiden.

Polisen har fått spridda samtal om ljusfenomenet – från de norra delarna av länet till de södra.

– Sådana här meteorer ger upphov till ett ljussken på himlen och kan explodera i atmosfären. Några har sett ljusskenet och några har hört en knall, säger Patrik Eriksson.

Astronomen och forskaren Eric Stempels vid Uppsala universitet bekräftar att det rör sig om en bolid. Och han tror att den var stor.

– Sådana här meteorer faller några gånger om året, ibland när detta görs under dagen märker man det knappt. Men detta måste ha varit en större sten än vanligt, säger han till Upsala Nya Tidning.

Polisen misstänkte väderfenomen

Eftersom personer från såvitt skilda delar av länet vittnat om ljusskenet trodde polisen redan från början att det rörde sig om ett väderfenomen snarare än en explosion på marken.

– Utan att ha direkt kunskap misstänkte vi att det rörde sig om något väderfenomen, säger Patrik Eriksson.

En bolid är "en synnerligen ljusstark meteor", även kallat eldkula, och kännetecknas till skillnad från andra meteorer av "ett åskliknande ljudfenomen" enligt Nationalencyklopedins beskrivning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag