Här körs svenskarna bort. Foto: KASSEM HAMADE
Här körs svenskarna bort. Foto: KASSEM HAMADE

Starka känslor efter domen mot svenskarna

Publicerad
Uppdaterad
Johan Persson hann krama om sina föräldrar.
Sedan fördes han i väg tillsammans med Martin Schibbye - dömda för terrorbrott i Etiopien.
- Det blir fler ronder, hann Martin Schibbye viska till publiken när han fördes ut.
Efter nära ett halvår i fängelse i Addis Abeba kom mardrömsbeskedet:
Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye döms för terrorbrott och för illegal inresa i Etiopien.
Johan och Martin var samlade när beskedet kom. Men i rättssalen blev det tom stämning, många blev förvånade över beskedet.
– Det blev en oerhört stark stämning. Johan och Martin tog det väldigt lugnt, men många grät, säger Expressens utsände, Kassem Hamadé.

Kramade om föräldrarna

Johan Persson hann ge sina föräldrar, Kjell och Kristina, en stor kram innan han fördes bort. Martin Schibbye försökte nå sin fru Linnea, men kunde inte hitta henne.
Sedan fördes de i väg i en vit minibuss. Åklagaren har yrkat på att de nu ska dömas till 18 års fängelse. Advokaten yrkar på att de ska frias helt.
– Det blir fler ronder, hann Martin Schibbye viska till publiken när han fördes ut.
Straffet meddelas den 27 december, alltså tisdag i nästa vecka.

"Känner mig tom"

– Jag känner mig ganska tom just nu, säger Anna Roxvall, kontaktperson för de fängslade svenska journalisterna, till TT.
Hon fortsätter:
– Jag är bedrövad. Kanske var det väntat också eftersom fallet ändå har drivits, säger hon efter domen.
Hon försöker ändå blicka framåt och talar om ansökan om benådning.
– Och om man själv känner sig ledsen så sitter ju inte jag i etiopiskt fängelse, det här gäller Johan och Martin. Självklart hade jag hoppats på att de inte skulle dömas för terrorbrott. Jag har haft en önskan om att det ska bli en schyst rättsprocess.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag