Stefan Löfven och hans politikkollegor har en del att jobba med när det kommer till förtroende. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Stefan Löfven och hans politikkollegor har en del att jobba med när det kommer till förtroende. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Stefan Löfven och hans politikkollegor har en del att jobba med när det kommer till förtroende.

 Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Statsministern har under helgen varit på besök i Iran. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENStatsministern har under helgen varit på besök i Iran. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Statsministern har under helgen varit på besök i Iran.

 Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Stark misstro mot svenska politiker

Publicerad

POLITIK. Åtta av tio svenskar anser att politikerna blir allt mer avskärmade från väljarna. Nästan lika många tror att politikerna är mer intresserade av makten än av att lösa politiska problem, visar en undersökning från Novus.

Undersökningen bör vara en oroväckande läsning för många när dessutom bara varannan svensk väljare tror att politikerna söker makt för att lösa de problem som finns i samhället. Det ska dessutom ses i ljuset av att tidigare undersökningar har visat att oron för samhällsutvecklingen är stor hos svenskarna.

– Det här bekräftar min tes, nämligen att man inte tror att politiken kan lösa de problem man själv ser i samhället. Det finns en ökad oro kring framtiden, det har vi sett länge. Och man tror att framtida generationer kommer att få det sämre än en själv, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Lyssnar inte till väljarna

I samma undersökning svarar bara 38 procent att de anser att politikerna lyssnar till väljarna, medan 61 procent inte instämmer i det påståendet. Och bara 48 procent tror att politiken kan lösa de utmaningar som finns i samhället, medan fler än var fjärde väljare inte tror att så är fallet.

Det är en etablerad och känd sanning att när politiken förvandlas till spelteori – där positionsförflyttningar och utspel görs för maktens skull – sjunker förtroendet hos väljarna.

Ibland beskylls de svenska nyhetsredaktionerna för att fokusera för mycket på det politiska spelet. Men har inte de politiska partierna slängt in några extrabollar i det spelteoretiska flipperspelet på sistone?

– Båda hjälper nog den andra, man samverkar ganska bra, säger Torbjörn Sjöström.

– Vems fel det är vetetusan. Men Moderaternas utspel (om att fälla regeringen med stöd av SD) var ju inte journalisternas fel.

Vill se lösningar

Oavsett var den eventuella skulden ligger så är det inte det väljarna är ute efter, konstaterar Torbjörn Sjöström.

– De vill se konstruktiva lösningar på politiska problem och en handlingskraftig regering. Det börjar vi komma allt längre ifrån. Om det är verklighet eller inte är en annan sak, men det är så det uppfattas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag