Undersökningen bör vara en oroväckande läsning för många när dessutom bara varannan svensk väljare tror att politikerna söker makt för att lösa de problem som finns i samhället. Det ska dessutom ses i ljuset av att tidigare undersökningar har visat att oron för samhällsutvecklingen är stor hos svenskarna.
– Det här bekräftar min tes, nämligen att man inte tror att politiken kan lösa de problem man själv ser i samhället. Det finns en ökad oro kring framtiden, det har vi sett länge. Och man tror att framtida generationer kommer att få det sämre än en själv, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.
Lyssnar inte till väljarna
I samma undersökning svarar bara 38 procent att de anser att politikerna lyssnar till väljarna, medan 61 procent inte instämmer i det påståendet. Och bara 48 procent tror att politiken kan lösa de utmaningar som finns i samhället, medan fler än var fjärde väljare inte tror att så är fallet.
Det är en etablerad och känd sanning att när politiken förvandlas till spelteori – där positionsförflyttningar och utspel görs för maktens skull – sjunker förtroendet hos väljarna.
Ibland beskylls de svenska nyhetsredaktionerna för att fokusera för mycket på det politiska spelet. Men har inte de politiska partierna slängt in några extrabollar i det spelteoretiska flipperspelet på sistone?
– Båda hjälper nog den andra, man samverkar ganska bra, säger Torbjörn Sjöström.
– Vems fel det är vetetusan. Men Moderaternas utspel (om att fälla regeringen med stöd av SD) var ju inte journalisternas fel.
Vill se lösningar
Oavsett var den eventuella skulden ligger så är det inte det väljarna är ute efter, konstaterar Torbjörn Sjöström.
– De vill se konstruktiva lösningar på politiska problem och en handlingskraftig regering. Det börjar vi komma allt längre ifrån. Om det är verklighet eller inte är en annan sak, men det är så det uppfattas.