Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stark kritik riktas mot muslimska friskolan

Alsalamskolan ligger i Örebro.
Foto: Google maps
Skolans chef Hussein Aldaoudi säger att könsuppdelningen kom 2006 efter krav från elever.
Foto: Alsalam
Gustav Fridolin är kritisk.
Foto: Bobbo Lauhage / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS BILDBYRÅN SVERIGE

Den muslimska friskolan Alsalam i Örebro får massiv kritik i Skolinspektionens rapport, bland annat för könsindelade lektioner i flera ämnen.

I maj väntas Skolverket presentera hur könsindelning ska stoppas efter krav från regeringen.

– Det är inte vanligt att man har så omfattande könsuppdelning som Skolinspektionen beskriver i sitt beslut på den här skolan, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Den muslimska friskolan Alsalam i Örebro får massiv kritik efter att Skolinspektionen granskat verksamheten, rapporterar bland andra SVT.

Ledningen för skolan, Al-risalah skandinaviska stiftelse, har fått fyra månader på sig att rätta till alla brister som drabbar eleverna. Annars hotas skolan av en halv miljon kronor i böter.

Kritiken gäller bland annat att det är brist på behöriga lärare, många lärare som slutar, kursplaner som inte följs, brister i betygssättningen och elever som delas upp i flick- och pojkgrupper på lektionerna.

Alsalamskolans rektor uppger i rapporten att skälet till uppdelningen i exempelvis simundervisningen är att ”flickorna på grund av religiösa och kulturella skäl endast närvarar om det är könsuppdelat”.

Kritik mot könsindelning

Skolans chef Hussein Aldaoudi säger att könsuppdelningen kom 2006 efter krav från elever.

– Flickorna vill kunna ta av sjalen och ha idrott i frihet från pojkarna, säger Aldaoudi.

Genom att ha könsindelning i ämnen som idrott och simning har också andra lektioner som matematik, teknik och arabiska påverkats så att det blivit lektioner för flickor respektive pojkar, skriver Skolinspektionen i sin rapport.

I flera tidigare beslut från Skolinspektionen har det visat sig vara tillåtet att könsindela barn i ett helt ämne under flera år. Men senaste tiden har frågan hamnat i fokus och indelningen kritiserats kraftigt efter att TV4:s granskande program ”Kalla Fakta” avslöjat att Al-Azharskolan i Vällingby könsindelar elever. 

Gustav Fridolin (MP) och regeringen vill förbjuda

Regeringen vill förbjuda skolor att regelmässigt dela upp flickor och pojkar i undervisningen. Detta ska gälla i alla ämnen, även idrott. Skolverket har fått i uppdrag att reda ut hur detta skrivs in i läroplanen. Ett förslag ska presenteras till regeringen i maj.

– Det kommer innebära att slentrian- eller regelmässig könsuppdelning inte ska förekomma i skolan. Använder man sig vid något moment eller vid något enskilt tillfälle av könsuppdelning så ska det bygga på pedagogiska överväganden och inget annat, säger Gustav Fridolin.

Ministern säger om Alsalamskolan:

– Det här beslutet som Skolinspektionen fattat här visar att könsuppdelningen här har varit viktigare än att barnen får undervisning av en legitimerad lärare. Och att det också har varit så i ganska många ämnen. Det är också därför det finns en hot om vite mot den här skolan från Skolinspektionen om de inte ändrar sig. Här är det tydligt att skolan inte har följt dagens regelverk.

Är det här allvarligt?

– Ja, det är allvarligt därför att alla svenska skolor oavsett huvudman har ett jämställdhetsuppdrag. I uppdraget ligger att man ska motverka traditionella uppfattningar om vad pojkar och flickor kan göra.

Skolans chef Hussein Aldaoudi lovar att stoppa könsindelningen

Rapporten bygger på inspektioner som gjordes i december och januari. I höst gör inspektionen en ny utredning och tar därefter ett nytt beslut.  Maria Sundkvist, som har deltagit i Skolinspektionens utredning, säger till Nerikes Allehanda att det är ovanligt att en skola får så mycket kritik.

– Vi har hittat brister inom alla områden vi tittat på. Det här är en skola med många problem, säger hon.

Alsalamskolans chef Hussein Aldaoudi säger att kritiken tas på allvar och att ett arbete pågår sedan i januari för att åtgärda alla brister som påtalats. Aldaoudi tror att skolan kan presentera svar till Skolinspektionen redan innan sommarlovet. När det gäller könsindelningen är det för svårt att ändra schemat, men inför höstterminen kommer ingen uppdelning att förekomma på skolan, meddelar skolans chef.

– Vi får se vilka konsekvenserna blir och om tjejerna kommer att vägra komma på lektionen, säger Hussein Aldaoudi.

Bakgrund om skolan

Verksamheten på Alsalamskolan i Örebro omfattar förskoleklass, grundskola från årskurs ett till nio samt fritidshem. Skolan har närmare 300 elever och har arabiskt språk och arabisk kultur som profil.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.