Utredningen av Johanna Möller får skarp kritik

Senaste utvecklingen i fallet kom i februari.
Johanna Möller är i dag dömd till livstids fängelse.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Expojkvännen Mohammad Rajabi siter också dömd för mordet.

Det dröjde sex månader innan polisen utredde Johanna Möller för mord.

Nu riktas skarp kritik mot spanings- och utredningsarbetet i samband med det så kallade Arbogafallet, enligt Dagens Juridik

I augusti 2015 ringde Johanna Möller 112 från sina föräldrars sommarstuga utanför Arboga om sin försvunna make, som samma morgon hittades död bara meter från sommarstugan. 

I sex månader utreddes händelsen som en dödsfallsutredning – och i februari togs ett beslut att inte inleda en förundersökning om brott. Men efter att två utredningsinspektörer vid ett försäkringsbolag begärt att få beslutet överprövat inleddes en utredning om mord.

2017 dömdes Johanna Möller till livstids fängelse för att ha mördat sin pappa genom att skicka sin pojkvän, Mohammad Rajabi, till föräldrarnas sommarstuga i Arboga. Hon dömdes även för att ha mördat sin make, som under mystiska omständigheter påträffades död i Hjälmaren, utanför sommarstugan i Arboga, 2015.  

Hovrätten fastställde livstidsstraffet men ogillade domen om mordet på maken. 

Riktar kritik

Nu riktar polisens tillsynsenhet stark kritik mot spanings- och utredningsarbetet. Man anmärker på att den dödsfallsutredning som gjordes under sex månader var bristfällig. 

Dessutom, slår tillsynsenheten fast, ”talar de uppgifter som framkom i dödsfallsutredningen för att en förundersökning borde ha inletts”.

Bristande resurser resulterade också i att förundersökningen om mord respektive mordförsök ”inte kunde bemannas i enlighet med polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott samt att personal utan adekvat kompetens utförde potentiellt avgörande utredningsåtgärder”.


Se också:

Möller JO-anmälde Ystadsanstalten i september 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.