"Star Trek"-resor kan   bli till verklighet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Industrial Light & Magic

NEW YORK. Snabba resor mellan stjärnorna kan bli möjliga med warp-fart i framtiden.

Precis som i ”Star Trek”.

Ingenjörer på rymdstyrelsen NASA är hoppfulla.

Alla som sett ”Star Trek” är vana vid den klassiska kommentaren ”Redo för warp” innan U.S.S. Enterprise kryssar mellan stjärnorna på några sekunder.

Den frasen kanske kommer att uttalas på riktigt i framtiden.

Även om forskningen är i ett väldigt tidigt skede säger experter på rymdstyrelsen NASA att warp-fart är möjligt.

Inne på NASA:s laboratorium sitter några av de skarpaste hjärnorna med avancerade instrument och experimenterar med fotoner.

Fysikern Harold G. White och hans kolleger på NASA försöker manipulera kurvan som en foton, en ljuspartikel, färdas.

På ren svenska undersöker de om de kan göra så att ljuset kan färdas längre avstånd – på samma tid. I warp-fart, som i ”Star Trek”.

– Rymden har expanderat sedan Big bang för 13,7 miljarder år sedan, säger Harold G. White till New York Times.

"Naturen kan göra det"

Han betonar att flera kosmologiska modeller visar att rymden faktiskt kröktes kort efter att universum bildades. Då kom avlägsna punkter i universum närmare varandra.

– Naturen kan göra det. Så frågan är, kan vi göra det? säger han till tidningen.

Harold G. White säger att det krävs rejäla genombrott för att science fiction-filmen ska bli möjlig i verkligheten. Han hoppas på att åtminstone kunna upptäcka en mikroskopisk warp-bubbla i laboratoriet. NASA har avsatt mindre resurser till forskarlaget, men man anser ändå att det är viktigt att satsa på projektet.

– Vi måste alltid titta mot framtiden, säger Steve Stinch, vice direktör för ingenjörsteknik på NASA, till New York Times.

Han håller samtidigt upp en Iphone.

– För fyrtio år sedan var det här 'Star Trek'. Kapten Kirk som pratade på en kommunikator när han ville, säger han och förklarar att det blivit möjligt genom människans framsteg.

Underskattar vad vi kan göra

Teoretiskt kan warp-fart kapa resan mellan stjärnor från tiotusentals år till veckor eller månader. Flera forskare som New York Times pratat med är försiktiga i sin optimism.

Richard Obousy, fysiker och ordförande i Icarus Interstellar, en grupp av vetenskapsmän som forskar kring snabbare rymdresor, stöttar NASA:s satsning.

– Vi tenderar att överskatta vad vi kan göra på kort tid, men jag tror också att vi verkligen underskattar vad vi kan åstadkomma på en längre tid, säger Richard Obousy.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.