Stanley Sjöberg portad från Facebook

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stanley Sjöberg
Foto: Erich Stering / DN

Pastor Stanley Sjöberg, 80, har stängts av från Facebook efter sina uttalanden kring masskjutningen i Orlando.

– Nu är jag nedstängd. Självklart bråkar jag inte om det. Då har jag gjort mitt på Facebook. Det är en knockout, säger han.

Frikyrkopastorn Stanley Sjöberg har gjort sig känd som motståndare till äktenskap för homosexuella och som en stark kritiker av Pride.

På måndagen skrev han på Facebook kring terrordådet i Orlando i Florida, där Omar Mateen dödade 49 människor och skadade 53 på gayklubben Pulse.

"Fortsätter "pridekulturen" att provocera kommer det som hänt i Orlando att upprepas i stad efter stad, land efter land", skriver Stanley Sjöberg och fortsätter:

"Varför kan inte dessa människor undvika att blotta sig med sin nakenhet och skrytsamt demonstrera för sin livsstil?!"

Inlägget fick kritik, bland annat från RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

– Det är tragiskt att en en gång så respekterad ledare i frikyrkorörelsen uttalar sig så här. Jag är själv uppvuxen i frikyrkan, och det är inte den mest HBTQ-vänliga miljön. Men ett sådant här uttalande, det har jag aldrig varit med om, sa Magnus Kolsjö , vice förbundsordförande.

Inlägget från Stanley Sjöberg påminner om retoriken hos hatgrupper, menade Kolsjö.

– När man tillskriver dem som inte är som en själv stor makt och föreställer sig att de ska förstöra världen, det kommer igen i många olika hatideologier, säger han.

"Är en knockout"

Flera anmälde Stanley Sjöberg och tidigt på tisdagen stängdes kontot.

– Vi talar om vår demokrati och öppenhet. Sådana som Lars Vilks, som hånar muslimer och andra. Vi tror att vi har en enorm frihet, men det har vi inte. Nu är jag nedstängd. Självklart bråkar jag inte om det. Då har jag gjort mitt på Facebook. Det är en knockout, säger Sjöberg.

Han har tidigare fått sitt Facebookkonto kapat under en period då han själv inte var så aktiv, vilket reddes ut. Nu kommer han inte att försöka få tillbaka kontot.

– Nu är det definitivt över. Och det säger jag inte med någon bitterhet. Livet har sina spelregler och någon blir utvisad. Det kan man inte bråka om.

Expressen söker Facebooks svenska PR-byrå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.