Stanley Sjöberg Foto: Erich Stering / DN
Stanley Sjöberg Foto: Erich Stering / DN

Stanley Sjöberg portad från Facebook

Publicerad

Pastor Stanley Sjöberg, 80, har stängts av från Facebook efter sina uttalanden kring masskjutningen i Orlando.

– Nu är jag nedstängd. Självklart bråkar jag inte om det. Då har jag gjort mitt på Facebook. Det är en knockout, säger han.

Frikyrkopastorn Stanley Sjöberg har gjort sig känd som motståndare till äktenskap för homosexuella och som en stark kritiker av Pride.

På måndagen skrev han på Facebook kring terrordådet i Orlando i Florida, där Omar Mateen dödade 49 människor och skadade 53 på gayklubben Pulse.

"Fortsätter "pridekulturen" att provocera kommer det som hänt i Orlando att upprepas i stad efter stad, land efter land", skriver Stanley Sjöberg och fortsätter:

"Varför kan inte dessa människor undvika att blotta sig med sin nakenhet och skrytsamt demonstrera för sin livsstil?!"

Inlägget fick kritik, bland annat från RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

– Det är tragiskt att en en gång så respekterad ledare i frikyrkorörelsen uttalar sig så här. Jag är själv uppvuxen i frikyrkan, och det är inte den mest HBTQ-vänliga miljön. Men ett sådant här uttalande, det har jag aldrig varit med om, sa Magnus Kolsjö
, vice förbundsordförande.

Inlägget från Stanley Sjöberg påminner om retoriken hos hatgrupper, menade Kolsjö.

– När man tillskriver dem som inte är som en själv stor makt och föreställer sig att de ska förstöra världen, det kommer igen i många olika hatideologier, säger han.

"Är en knockout"

Flera anmälde Stanley Sjöberg och tidigt på tisdagen stängdes kontot.

– Vi talar om vår demokrati och öppenhet. Sådana som Lars Vilks, som hånar muslimer och andra. Vi tror att vi har en enorm frihet, men det har vi inte. Nu är jag nedstängd. Självklart bråkar jag inte om det. Då har jag gjort mitt på Facebook. Det är en knockout, säger Sjöberg.

Han har tidigare fått sitt Facebookkonto kapat under en period då han själv inte var så aktiv, vilket reddes ut. Nu kommer han inte att försöka få tillbaka kontot.

– Nu är det definitivt över. Och det säger jag inte med någon bitterhet. Livet har sina spelregler och någon blir utvisad. Det kan man inte bråka om.

Expressen söker Facebooks svenska PR-byrå.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag