Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stängs av från nyhetsarbetet på SVT efter orden till Paludan

Stenkastning och bilbränder – dramatiska bilderna från helgens upplopp
Rasmus Paludan under sammankomsten i Göteborg i februari.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reporterns beteende har riskerat att skada SVT:s förtroende, säger ansvarige utgivaren Anton Svendsen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Det var under en demonstration på Frölunda torg i februari som en utsänd SVT-reporter på plats filmades när han tog ställning mot Rasmus Paludan. 

Nu uppger SVT Nyheter Västs ansvarige utgivare Anton Svendsen att reportern stängts av från allt nyhetsarbete under resten av året.

– Förtroendet för SVT har riskerat att ta skada, säger han.

Danske Rasmus Paludan, ledare för högerextrema och islamkritiska partiet Stram Kurs, har demonstrerat på flera håll i Sverige den gångna helgen vilket lett till våldsamma upplopp, bilbränder, skadade poliser och privatpersoner.

Redan i februari var han på plats i Göteborg för att bränna Koranen och via megafon ropa ut kritiska budskap om islam. 

Efter demonstrationen laddade Joakim Lamotte upp ett filmklipp från sammankomsten på Frölunda torg.

I klippet syntes en man med SVT:s logga på kläderna, som bland annat kallade Paludan för ”jävla idiot”. När mannen ifrågasattes av en kvinna som menade att han som journalist borde uppträda neutralt, svarade han:

– Jag ska vara neutral ja, men inte med honom. Jag tror inte han är frisk. 

Chefen: ”Det ser jag som helt uteslutet”

Mannen, som är reporter för SVT Nyheter Väst, arbetsbefriades efter händelsen i väntan på en internutredning som nu är klar. Anton Svendsen är ansvarig utgivare och redaktionschef på SVT Nyheter Väst, och säger att utredningen dels lett till arbetsrättsliga konsekvenser som han med hänsyn till personalärendet inte vill gå in på.

– Och dels så har det lett till att den här reportern inte får jobba som reporter och inte på nyhetsdivisionen överhuvudtaget mer under resten av 2022.

Mannen jobbar i stället på en annan avdelning, vars arbetsuppgifter inte är kopplade till journalistik. Anledningen till åtgärderna är att mannen brutit mot SVT:s medarbetarpolicy om att förhålla sig neutral, opartisk och oberoende.

– Därmed så har förtroendet för SVT riskerat att ta skada, och det är jätteviktigt för oss att vara neutrala och oberoende. I år, som är ett valår, är det extra viktigt och därför kan han inte arbeta på nyhetsdivisionen i år. 

Säg att Paludan kommer tillbaka till Frölunda torg nästa år, kommer den här reportern verkligen kunna vara där då?

– Det ser jag som helt uteslutet, att han skulle bevaka Paludan någonsin igen eller någon liknande demonstration även en överblickbar framtid efter nästa år. Men vi gör 5 000 reportage om året och vad han kommer göra nästa år, det kan jag inte svara på nu.Orden om Paludan: ”Han verkar vara ute efter att skada Sverige”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.