"Stäng skolor med bara invandrare"

Publicerad
Uppdaterad
 • Stäng skolor med bara invandrarbarn.
 • Det är fel väg att låta invandrarbarn som inte klarar svenskan läsa sitt hemspråk.
  Språkläraren Catharina Ringer slänger in flera brandfacklor i debatten om de försämrade svensk-kunskaperna i skolan.
  På senare tid har det kommit många larm om förfärande dåliga svenskkunskaper hos många elever som lämnar grundskolan. I flera år arbetade Catharina Ringer som sfi-lärare, svenska för invandrare, och språklärare för ungdomar med invandrarbakgrund. I dag intensivutbildar hon polska läkare i svenska. Hon dömer ut svenskundervisning i invandrartäta områden. - Barnen måste kunna agera själva språkligt och det gör de bara i samspel med andra barn. Den informella inlärningen är viktig men får de inte språkinflödet av svenska från sina kompisar i klassen har man missat en stor sak, varnar Catharina Ringer.

  Måste bli attraktiva

  Hon kräver att de skolor som inte lever upp till kvalitetskraven ska utsättas för en grundlig utvärdering. - Skolan måste bli attraktiv. Det sker med hjälp av att locka duktiga lärare, anordna intressanta läroprogram och locka infödda svenska elever till dessa skolor. Hon varnar för invandrardominerade skolor. - De skolor där det inte finns någon möjlighet för barnen att träffa andra svenska barn bör inte finnas, säger Catharina Ringer. Hon påpekar att det inte betyder att man kan ta bort de invandrardominerade bostadsområdena. - Men har man även skolorna där har man tagit från barnen alla möjligheter att få ett språkligt inflöde av svenska från andra barn. De invandrarbarn som inte klarar av svenskan undervisas i dag ofta på modersmålet.

  Kortsiktig lösning

  Det är en kortsiktig lösning men på lång sikt kan det skapa svåra konsekvenser. Men hur ska kommunerna göra då rent praktiskt? - Att bussa barn till andra skolor kan låta radikalt men barnen bör integreras för att kunna lära sig svenska. Hon får medhåll av Jan Björklund, skolpolitisk talesman i folkpartiet. - Prioritera bort hemspråksundervisning och sätt fokus på svenskan. Först när man kan svenska ska man läsa andra ämnen, säger Björklund. Catharina Ringer ser den israeliska språkpolitiken som en förebild att ta efter. De sätter alla invandrare på sex månaders intensivkurs i hebreiska. Det har lyckats utmärkt.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag