Stamos förlorade flera vänner i skogsbranden

Förödelsen är stor efter brändernas framfart.
Foto: Loulou d’Aki
Räddningsuppdragen fortsätter utanför Aten.
Foto: Loulou d’Aki
Hundratals bilar har brunnit.
Foto: Loulou d’Aki
Samtidigt har många evakuerat de drabbade områdena.
Foto: Loulou d’Aki
Maria och hennes son går ner för gatan i Mati. Deras hem förstördes i branden.
Foto: Loulou d’Aki
Foto: ALEXANDROS VLACHOS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Upprördheten är stor efter branden i Aten som har skördat minst 74 liv och många saknas än. Och många riktar ilskan mot regeringen, berättar dokumentärfilmaren Loulou d’Aki som är på plats.

– Du kan inte föreställa dig hur illa det är, säger Stamos som bor i området och har förlorat flera vänner – både vuxna och barn.

Branden utanför Grekland huvudstad Aten är nu under kontroll. De brända bilarna från människor som försökte rädda sig genom att fly till havet forslas nu bort från byn Mati utanför Aten. Svenska fotografen och dokumentärfilmaren Loulou d’Aki är på plats och följer räddningsarbetet.


LÄS MER: 26 personer hittade döda vid strand  


– Det är massor av bilar nedbrända för att alla tog sina bilar och åkte ned för en kulle ned till kusten. Då när alla kom där blev de tvungna att lämna bilarna och springa för det blev så trångt men att rädda sig ned i havet var enda sättet, berättar hon.

Samtidigt är skadorna väldigt ojämna – på vissa håll är hus och vägar totalförstörda, medan andras hus har kommit undan lindrigt.

Stamos är en av dem vars hus klarade sig. Men det är en klen tröst. Han har förlorat flera vänner i branden. Han har röda ögon och undviker ögonkontakt när Loulou d’Aki pratar med honom.

– Du kan inte föreställa hur illa det är. Vi förlorade en vän och deras två barn. Pappan och sonen dog i branden och dottern dog på klipporna där borta.

"Det var som att Aten var mellan två stora eldar", säger fotografen Loulou d’Aki som befinner sig i Aten.
Foto: Privat
Över 70 personer har mist livet i bränderna.
Foto: Loulou d’Aki
Stora skogsbränder härjar i Grekland.
Foto: Loulou d’Aki

Många saknas än

Loulou d’Ataki bor i Aten sedan två år tillbaka och hon var hemma i sin lägenhet när två stora bränder bröt ut på var sin sida om Aten på måndagen.

– Jag visste inte att brann och så plötsligt blir ljuset alldeles gult, även på himlen och det ser ut som en sandstorm, vilket händer rätt ofta här. Men då var det som att Aten var mellan två stora eldar, säger d’Ataki.

Minst 74 personer omkommit, många av dem barn och över 100 personer har skadats. 26 personer hittades döda vid stranden i Mati där bilarna nu forslas bort.


LÄS MER: Svenske Marcus, 24, fick fly från branden 


Många har fortfarande inte fått kontakt med sina anhöriga som bor i området, berättar Loulou d’Ataki.

Det är också många som hon träffar som är upprörda och menar att katastrofen inte skulle ha blivit så allvarlig om rätt resurser funnits.

– En kvinna var på väg hem efter jobbet i går, men hon kom inte fram då grund av all trafik – och hennes dotter var då i havet för att komma undan elden. Hennes ilska handlade om att man kan bo alldeles intill kusten men ändå inte rädda människor från en brand. Speciellt när det händer varje år – det är dåliga resurser.

Grekland har begärt släckningshjälp från EU.
Foto: Loulou d’Aki

Ilska mot regeringen

Och många av de Loulou d’Ataki pratar med riktar sin ilska mot regeringen. En man har en konspirationsteori som grundar sig i att regeringen nyligen meddelade att den ekonomiska krisen är över.

– Han tyckte att det är alldeles för otroligt att två stora bränder skulle hända på samma dag i samma stad. Då tyckte han att det var anlagt och han tänker att det är för att locka hit utländska finansiärer för då är det billig mark efter bränderna.


LÄS MER: Se dramatiska bilderna inifrån elden 


Förutom de brända bilarna plockar man ned elstolpar av trä som brunnit och riskerar att orsaka ännu mer skada och området saknar elektricitet. Men det har även samlats människor som har med vatten till de drabbade och som försöker hjälpa till. 

Petros, 44, sitter utanför sin marknad som inte förstördes i branden. Men han är rödögd och tyst och oroar sig för vänner som fortfarande är saknade efter branden.
Foto: Loulou d’Aki
Stamos utanför sitt hus, som klarade sig i branden.
Foto: Loulou d’Aki

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.