Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nordström: "Margot måste ha missförstått"

Kommunals ordförande Annelie Nordström menar att Margot Wallström måste ha missförstått gällande lägenheten.
Foto: Henrik Montgomery/Tt
Margot Wallström menar att hon blivit lurad om lägenheten.
Foto: Henrik Montgomery/Tt
Efter skandalerna som uppdagats har Kommunal haft krismöte.
Foto: Claudio Bresciani/Tt
Kommunals ordförande Annelie Nordström.
Foto: Claudio Bresciani/Tt
Wallströms pressekreterare menar att ministern blivit felaktigt informerad.
Foto: Sven Lindwall
Foto: Pelle T Nilsson
1 / 7

Anklagelserna mellan kommunaltoppen Annelie Nordström och utrikesministern fortsätter.

Kommunaltoppen anklagas för att ha ljugit för utrikesminister Margot Wallström i samband med en lägenhetsuthyrning.

Annelie Nordström skyllde på att Margot Wallström måste ha missförstått henne.

Nu slår Wallström tillbaka.

– Hon har uttryckt sin besvikelse över att hon blivit felinformerad på det sättet, säger Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö.

Senare på kvällen skickade Nordström ut en brevfilm förtroendevalda skriver Aftonbladet.se där hon säger att hon är hemskt ledsen över allt som hänt de senaste dagarna

Ordkriget fortsätter mellan Kommunals ordförande Annelie Nordström och utrikesministern Margot Wallström.

Under Kommunals presskonferens började Annelie Nordström med att inleda att Margot Wallström inte har gått före den kommunala bostadskön.

– Wallström har fått besked om att hon inte har gått före någon kö. Och det är en helt korrekt information hon har fått och det har hon inte gjort, säger Annelie Nordström.

Ljugit för Margot Wallström

På frågan om Annelie Nordström hade ljugit för Margot Wallström om att utrikesministern inte hade gått förbi bostadskön svarade Nordström:

– Jag vill lämna det här med lögner, Jag vill prata om lögner. Margot måste ha missförstått de uppgifter som hon har fått utav oss, säger hon och fortsätter:

– Jag vill väldigt lämna känslor utanför det här. Det här är en fråga om vilken policy vi har och vilken information som Margot har fått. Det är inte bara jag som har lämnat sådan information. Som ni vet var det också Anders Bergströms ansvarsområden att ta hand om våra fastigheter och det var framför allt Anders Bergström som lämnade ut information till Margot.

"Uttryckte sin besvikelse"

Nu svarar Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö att det inte har skett ett missförstånd.

– Jag vill inte spekulera i varför hon kallar det missförstånd, det kanske är misstag för henne men den information som har getts överensstämmer ju inte med det som sedan har visat sig, säger han och fortsätter:

– Om man kallar det lögn eller missförstånd, det enda man kan konstatera är att den information som har givits är inte korrekt.

Samtidigt säger Erik Wirkensjö att Margot Wallström är besviken över situationen.

– I samband med att hon sa upp sitt kontrakt i går så kontaktade hon även kommunals ledning och uttryckte sin besvikelse över att hon blivit felinformerad på det sättet.

Kommunal har fått kritik

Kommunal har fått kritik för att de inte har lämnat tillräckligt med lägenheter till bostadsförmedlingen i Stockholm.

Annelie Nordström bemötte kritiken genom att berätta att Kommunal inte omfattas av den frivilliga överenskommelsen - som innebär att privata fastighetsägare ska lämna varannan lägenhet till bostadsförmedlingen i Stockholm.

– Kommunal omfattas inte av den överenskommelsen. Det som styr oss i vårt handhavande av lägenheterna är den policy som vår förbundsstyrelse har lagt fast. I den finns det att Kommunal har som mål att 50 procent av lägenhetsbeståndet ska stå till Kommunals förfogande, säger Annelie Nordström.

Stormiga dagar

I dag bebos 35 procent av lägenheterna i Kommunals lägenhetsbestånd av personal från Kommunal.

– 65 procent av lägenheterna i Kommunals fastigheter är uthyrda till hyresgäster på den öppna marknaden, säger Anneli Nordström och fortsätter:

– Eftersom fördelningen är mindre än 50 procent till Kommunal så vi lämnar vi tills vidare inga lägenheter till bostadsförmedlingen.

Nordström berättar vidare att hyrorna inte är subventionerade utan är förhandlade mellan Riksbyggen och hyresgästföreningen.

Det har varit stormiga dagar för fackbundet Kommunal efter flera skandalavslöjanden om gratis semesterboenden, tilldelning av paradlägenheter och vidlyftig alkoholkonsumtion.

Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, skickade på fredagseftermiddagen ut en brevfilm till alla förtroendevalda i Kommunal, skriver Aftonbladet.se. I filmen talar hon direkt till dem, och säger att hon är hemskt ledsen över allt som hänt de senaste dagarna. Hon uppmanar de förtroendevalda att hålla kvar medlemmarna, och säger att "Kommunals medlemmar är de som kommer att förlora allra mest om vi splittras".

"Jag förstår att ni har det riktigt tufft" säger hon, och är tacksam för att de förtroendevalda står upp för Kommunal.

Hon ger också råd om hur de förtroendevalda ska agera för att möta arga medlemmar. De ska exempelvis låta dem förmedla sin kritik och få sina känslor bekräftade. De förtroendevalda kan lägga fram kompletterande fakta, men ska låta bli att spekulera.

Tidigare på fredagen kallades också samtliga avdelningschefer centralt på Kommunal till ett krismöte med Annelie Nordström.

– Hon kallade till mötet för att stämma av läget i alla våra lokalavdelningar. Hur man upplevde situationen som har uppstått, hur medlemmarnas reaktion var och hur vi själva hade det, säger Eva Kärrman.

Oroade och chockade

Hon beskriver att stämningen på mötet var oroad - både över de uppgifter som kommit fram och hur det ska påverka den avtalsrörelse som förbundet snart inleder.

– Alla är djupt oroade för det som har skett, oroade och chockade. Vi ska inte bara att övertyga medlemmarna om hur viktigt det är att vara medlem när det är en avtalsrörelse, utan även att kommunicera vårt varumärke som något bra. Det är verkligen en utmaning för oss alla, säger Eva Kärrman.

Under mötet rapporterade så gott som alla avdelningschefer om att flera av deras medlemmar vill att ordförande Annelie Nordström avgår. Avdelningscheferna själva kom fram till att de behöver mer tid för att fundera på om även de anser att deras ordförande bör lämna sin post.

– Medlemmarna har ju ställt de kraven, de tycker att Annelie ska avgå. Vi behöver få lov att vila oss lite ifrån alla chockartade saker som kommit till oss och ta ställning till det, säger Eva Kärrman.

Framtiden är i nuläget mycket osäker.

– Annlie kanske inte ens vill stanna kvar efter det här, det vet vi inte heller, säger Eva Kärrman.

Margot Wallströms pressekreterare Miriam Abu Eid säger till SVT Nyheter att Margot Wallström inte har missförstått:

– Det finns inget missförstånd eller något att missförstå. Hon har fått felaktig information, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.