Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stämningen i Kärrtorp dagen efter attacken

Ett dygn efter nazistattacken i Kärrtorp är stämningen på torget nedstämd.

Men samtidigt finns det hopp om att något bra ska komma ut av det som hänt.

– Det jag tar med mig är den enorma solidaritet från alla som anslöt. Att vi tillsammans markerade så starkt, säger Kärrtorpsbon Frida Sandegård.

Det har gått lite mer än ett dygn sedan den fredliga antirasistdemonstrationen i Kärrtorp, i södra Stockholm, attackerades av ett 40-tal nazister på söndagen.

I dag har det framkommit att polisen kände till att det fanns en hotbild mot demonstrationen, men att uppgifterna inte nådde de ansvariga i tid.

Polisen hade på måndagen satt upp en sambandscentral för att möta allmänhetens frågor och ta upp synpunkter.

Många riktade kritik mot att polisen inte hade en större bemanning på plats.

Möter Kärrtorpsborna

Christer Nilsson, polismästare i Söderort, var en av de poliser som pratade med Kärrtorpsborna. Han beklagar naturligtvis det som inträffade på torget.

– Det är väldigt olyckligt. Men hotbildsbedömning är ingen vetenskaplig exakthet, utan den görs varje dag på, på varje kommendering, på varje idrottsevenemang, och ibland blir den fel. I detta fall blev det fel, säger han.

Polisen betonar nu att kommunikationsmissen kommer att utvärderas.

– Det kommer vi givetvis titta på. Vi ska bli bättre med våra samverkanspartners och ha en bättre kommunikation så att inte informationen stannar någonstans där den inte ska vara, säger han.

"Blivit mer oroligt"

På torget i Kärrtorp var stämningen på måndagen tryckt. Flera personer talar anonymt om att det den senaste tiden blivit mer oroligt i området.

– De senaste tre veckorna har det klottrats och satts upp nazistmärken på skolan och här i centrum. Det känns naturligtvis inte bra, säger en ung kvinna.

– Det har blivit mer oroligt. Nyligen hade vi en skottlossning och det hänger ungdomsgäng här på kvällarna, säger en äldre kvinna.

Skyddades i matbutiken

När demonstrationen attackerades flög flaskor och knallskott mot oskyldiga Kärrtorpsbor på torget.

Barnfamiljer och gamla flydde i panik in i butiker och lokaler för att söka skydd.

Ronnie Larsson är butikschef på den lokala Ica-butiken. Han berättar hur butiken snabbt fylldes av flyende människor.

– Det började smälla här utanför, rök, och allmänt kaos egentligen. Det stormade in folk, framför allt barn och barnfamiljer som var livrädda.

– Vi stängde igen butikerna och drog ner jalusierna. Sen tog vi hand om de som fanns här inne, och säkrade butiken, säger han och berättar att personalen slussade ut folk från butikens bakdörrar.

Många var inte vana

Frida Sandegård bor i Kärrtorp och var med vid demonstrationen. Hon berättar hur folkmassan attackerades av mörkklädda och maskerade nazister.

– De kastar glasflaskor rakt in i bland oss där vi står. Jag tror att många blev ganska förvånade, polisen hade ju heller inte gjort bedömningen att det skulle vara någon risk, att det fanns något hot, säger hon.

Hon berättar att många som befann sig på torget inte hade demonstrationsvana.

– Väldigt många ropade att vi måste få undan barnen, så barnvagnar och barn lämnar snabbt torget.

– Där jag står backar vi först några meter för att se vad det är som händer. Men sen är det som att vi hittar någon sorts styrka i varandra. Vi vänder oss om, står stilla först, och går sen mot nazisterna och ropar högt tillsammans med en stark gemensam röst: "Inga rasister på våra gator", säger hon.

"Vi är så starka"

Frida Sandegård är inte orolig för att bo i området men hoppas att det kan komma något gott av den gemenskap som visades upp av "vanliga människor" mot nazisterna.

– Det jag tar med mig är den enorma solidaritet från alla som anslöt. Att vi tillsammans markerade så starkt.

– Vi är så många fler och vi är så starka, säger Frida Sandegård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.