Stämmer ryktet om din jycke?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Pälstätt. Nathalie Högström är stolt ägare till både afghanhundar och shetland sheepdogs.
Foto: Mats Endermark

Afghanhunden är korkad, amstaffen aggressiv och terriern bara skäller - eller?

Nej, alla fördomar är faktiskt inte sanna.

- Mina afghanhundar är väldigt lätta att lära och har vunnit flera priser, säger Nathalie Högström.

Att träna en afghanhund till mästarklass är fullt möjligt - trots rasens rykte som korkad.
Foto: Foto: Mats Endermark

När Nathalie Högström, 21, från Karlstad ville börja tävla med sin femåriga afghanhund Kingsleahs Ella höjdes varningsflaggorna från "förstå-sig-påarna".

- Jag fick höra att den här hunden har inget här att göra, den lyssnar inte och går ändå inte att lära något. Då tänkte jag att jag var tvungen att motbevisa dem, säger hon.

I dag är Ella klubbmästare i agility och hon har även vunnit priser i både rallylydnad och freestyle. Förhoppningen är att det ska gå lika bra för Ellas dotter Sara, fem månader.

Stark egen vilja


Fredrik Steen avfärdar många påsgtåenden om populära hundraser.
Foto: Foto: Christian Örnberg

- Det är absolut inga dumma hundar. Självklart har de lite mer egen vilja än vissa andra hundraser men det gäller att hitta motivationen hos dem. Mina hundar älskar att jobba och lära sig nya saker.

Förutom Ella och Sara, är hon även stolt ägare till Armani och Haylie som är av rasen shetland sheepdog, eller sheltie som den också kallas.

- Många tror att den rasen är så reserverad. Men det handlar mycket om hur mycket tid och träning du lägger ner på hunden. Man måste ta sig tid och lära känna rasen innan man uttrycker sig om den, ofta vet folk inte vad de pratar om när de beskriver en viss ras.

Varje hundras är framavlad för ett speciellt syfte vilket gör att en del har mer eller mindre jakt- eller vaktinstinkt. Vissa är mer sällskapliga medan andra är mer misstänksamma. Men i slutändan är det ändå vi människor som präglar vår fyrbenta vän.

Hunden blir som ägaren

- Om hunden bor i en stressad familj så blir hunden också lätt stressad. Är man i stället lugn och sansad och har kontroll över livet så brukar hundarna också bli likadana. Du får den hunden du är och ingenting annat, säger Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska kennelklubben.

Sant eller falskt om hundraserna?

Hundexperten Fredrik Steen kommenterar de vanligaste fördomarna om olika hundraser.

Boxern - dreglar:

– Falskt. Tidigare var de kladdiga runt käften, men jag tycker att det har avtagit med åren.

Jack Russell - skällig:

– Sant. Men det beror inte på hunden utan på att många ägare inte fattat vad det är för hund de skaffar. De uppfostrar hunden fel från början.

Taxen - bits:

– Sant. De flesta som i ungdomen blivit bitna av en hund har blivit det av en tax. Men det tror jag också att detta beror till viss del på ägarna. De skaffar en liten och, och vad de tror, bekväm hund, men förstår inte att taxen är en jakthund.

Afghanhund - korkad:

– Det var en ganska bra fördom. Jag kan uttrycka mig så här: Vinthundar har en annorlunda intelligens. Men jag är övertygad om att om Afghanen är i en miljö för det den är framavlad för, då anser vi den helt plötsligt väldigt intelligent.

Amstaff - aggressiv:

– Fel. Aggressivitet aggressivitet är hundens förmåga att bli arg, samt att hålla hot borta. Men sådan är inte amstaffen, de är snälla och goa hundar som vill ha närhet.

Rottweiler - aggressiv:

– Sant. Rottweilern har mer inslag av aggressivitet, precis som schäfern och även boxern i viss mån. Rottweilern har en skärpa i försvarslust. Det är till exempel därför man använder schäfern och rottweilern i polisiärt arbete.

Pudel - intelligent:

– Sant. Om man med intelligens menar hundens förmåga att samarbeta med människor och lära sig och ta efter människan, så stämmer det.

Chihuahua - darrig:

– Sant. De darrar för att de fryser. Jag har själv en chihuahua, och efter augusti vill hon knappt gå ut för att hon tycker det är för kallt. Jag tror även det är därför det ofta kan vara svårare att få dem rumsrena, jämfört med andra raser.

Schäfer - sönderavlad.

– Falskt. Det finns folk som säger att de är sönderavlade och har så kallad "räkrygg", men det stämmer inte.

Dalmatiner - ogillar barn:

– Jag vågar inte uttala mig om det, men ofta när jag får mejl om dalmatiner är det just det som är på tapeten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.