
När Nathalie Högström, 21, från Karlstad ville börja tävla med sin femåriga afghanhund Kingsleahs Ella höjdes varningsflaggorna från "förstå-sig-påarna".
- Jag fick höra att den här hunden har inget här att göra, den lyssnar inte och går ändå inte att lära något. Då tänkte jag att jag var tvungen att motbevisa dem, säger hon.
I dag är Ella klubbmästare i agility och hon har även vunnit priser i både rallylydnad och freestyle. Förhoppningen är att det ska gå lika bra för Ellas dotter Sara, fem månader.
Stark egen vilja

- Det är absolut inga dumma hundar. Självklart har de lite mer egen vilja än vissa andra hundraser men det gäller att hitta motivationen hos dem. Mina hundar älskar att jobba och lära sig nya saker.
Förutom Ella och Sara, är hon även stolt ägare till Armani och Haylie som är av rasen shetland sheepdog, eller sheltie som den också kallas.
- Många tror att den rasen är så reserverad. Men det handlar mycket om hur mycket tid och träning du lägger ner på hunden. Man måste ta sig tid och lära känna rasen innan man uttrycker sig om den, ofta vet folk inte vad de pratar om när de beskriver en viss ras.
Varje hundras är framavlad för ett speciellt syfte vilket gör att en del har mer eller mindre jakt- eller vaktinstinkt. Vissa är mer sällskapliga medan andra är mer misstänksamma. Men i slutändan är det ändå vi människor som präglar vår fyrbenta vän.
Hunden blir som ägaren
- Om hunden bor i en stressad familj så blir hunden också lätt stressad. Är man i stället lugn och sansad och har kontroll över livet så brukar hundarna också bli likadana. Du får den hunden du är och ingenting annat, säger Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska kennelklubben.