Stämmer läkarna – för att sonen har Downs syndrom

Edyta Mordel, 33,
Foto: Facebook
Parets son är i dag 4 år gammal. Men Edyta vill ha kompensation för de oväntade utgifterna hon lagt på sonen.
Foto: Facebook

En 33-årig mamma stämmer sjukhuset fyra år efter att hon fött sitt första barn. 

Anledningen? Sonen föddes med Downs syndrom.

”Hade jag vetat hade jag gjort abort”, säger hon i rätten, skriver The Sun.

Edyta Mordel, 33, från Reading i Storbritannien och hennes partner Lukasz Cieciura fick sonen Alexander för fyra år sedan. 

Sonen föddes med Downs syndrom, någonting som gjorde Edyta ”skräckslagen”, eftersom hon trott att läkarna uteslutit kromosomavvikelser. 

Nu stämmer hon läkarna på 200 000 pund, motsvarande 2,3 miljoner kronor.  

Edyta säger att hon trodde att hon fått alla tester gjorda för att utesluta genetiska sjukdomar medan bebisen låg i magen. Läkarna å sin sida menar att hon valde bort testet där man kan se hur stor sannolikheten är att fostret har genetiska sjukdomar – eftersom testet innebär en mindre risk för missfall, enligt The Sun. 

Parets son är i dag 4 år gammal. Men Edyta vill ha kompensation för de oväntade utgifterna hon lagt på sonen.
Foto: Facebook

”Felaktig födsel”

Trots att både Edyta och hennes partner, pojkens pappa, Lukasz Cieciura i dag tar hand om sonen och beskrivs som hängivna menar de att de inte skulle ha fullföljt graviditeten om de vetat att Alexander hade Downs syndrom. 

Den rättsliga termen som satts på ärendet är ”felaktig födsel” eftersom Edyta säger i stämningsansökan att hon skulle gjort abort om hon känt till sonens diagnos. 

Enligt The Sun har regeringen i Storbritannien betalat ut mångmiljonbelopp till föräldrar som stämt sjukhus för ”felaktig födsel” sedan 2017. Bland dem har 40 miljoner pund, 470 miljoner kronor, betalats ut i 16 fall där föräldrar menar att de inte erbjudits tester som kunnat visa eventuella funktionsvariationer, vilket utslaget är 2,5 miljoner pund, 29 miljoner kronor, per familj. 

”Väldigt upprörd”

Edyta Mordel kräver kompensation för kostnader hon lagt på sin son och för hur det har inverkat på hennes möjligheter att jobba. 

Edyta sa till domstolen att hon alltid har vetat att hon skulle tacka ja till ett fostertest i vecka 12, där man kan utläsa sannolikheten att fostret ska ha kromosomavvikelser.

– Jag hade pratat med min barnmorska och tagit reda på information om det och visste att jag ville göra Downs syndrom-screeningen, säger hon i domstolen, enligt The Sun. 

Enligt sjukhusets journalanteckningar efter födseln 2015 var hon ”väldigt upprörd” när hon fick beskedet om Alexanders diagnos. 

Enligt sjukhusjournaler från mammans tid som gravid var hon hos barnmorskan för fostertester i vecka 12, men det står att ”Downs-screening avböjts” och i rätten argumenterar ansvariga för att paret borde insett att testerna inte gjorts, eftersom det tydligt stod i papper de fick med sig efter 12-veckorsbesöket. Själv menar Edyta att hon trott att testerna gjorts och fått höra att inget avvikande hittades.  

Fallet fortsätter behandlas. 


FÖLJ EXPRESSEN PÅ INSTAGRAM

https://www.instagram.com/p/BxPqvsdpUbi/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.