Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stämde läkaren för att han lät henne bli född – och vann

Senaste nyheterna med Expressen TV
Evie Toombes stämde sin mammas läkare för att han lät henne bli född.
Foto: Instagram
Evie Toombes föddes med ryggmärgsbråck. Hon har begränsad rörlighet och svårigheter med urinblåsan och tarmen.
Foto: Instagram

Evie Toombes, 20, stämde sin mamma Carolines läkare för att han lät henne bli född.

Hon vann i rätten och kommer att få ett stort skadestånd.

– Caroline Toombes fick inga råd av läkaren enligt riktlinjerna angående vikten av folsyra i samband med en graviditet, säger domaren Rosalind Coe enligt The Sun.

Ryggmärgsbråck är en medfödd skada i ryggmärgen som ofta leder till fysisk funktionsnedsättning enligt 1177 Vårdguiden. Vanliga symptom är förlamning i benen, svaga muskler, nedsatt känsel och rörelsehinder.

Evie Toombes föddes med ryggmärgsbråck 2001. Hon har begränsad rörlighet, svårigheter med urinblåsan och tarmen och måste tillbringa mycket tid uppkopplad till medicinsk utrustning – men har trots detta lyckats bli framgångsrik inom hästsport.

”Jag föddes med ryggmärgsbråck men att ha en passion i livet motiverar mig”, skriver Evie Toombes på sin sajt.

Att Evie Toombes föddes med ryggmärgsbråck fick henne att stämma sin mammas läkare Philip Mitchell för vad hennes advokat kallade ”orättmätig befruktning” som i sin tur resulterade i att hon ”föddes skadad”.

”Han sade till mig att det inte var nödvändigt”

Evie Toombes hävdade att om Mitchell hade sagt till hennes mamma Caroline Toombes att hon behövde ta folsyra för att minimera risken för ryggmärgsbråck så hade mamman avstått från att försöka bli gravid – vilket förstås hade inneburit att Evie Toombes inte hade blivit född.

– Han sade till mig att det inte var nödvändigt. Jag fick rådet att bara jag åt förståndigt så behövde jag inte ta folysra, sade Caroline Toombes i rätten.

I stället rådde läkaren Caroline Toombes att gå hem och ”ha mycket sex”.

– Annars hade hon läst på mer och inte försökt bli gravid förrän hon var säker på att hon hade gjort så mycket som möjligt för att vara på säkra sidan, säger Toombes advokat Susan Rodway.

Domaren: ”Det finns grund för skadestånd”

Läkarens advokat hävdade att Caroline Toombes möjligen redan var gravid när hon besökte Philip Mitchell. Men domaren Rosalind Coe gav Evie Toombs rätt.

– Caroline Toombes fick inga råd av läkaren enligt riktlinjerna angående vikten av folsyra i samband med en graviditet. Hon fick ingen information om rådet att ta folsyra för att förhindra ryggmärgsbråck. Hade Caroline Toombes fått korrekt råd hade hon avvaktat med att försöka bli gravid. Det hade under rådande omständigheter lett till en graviditet vid ett senare tillfälle vilket hade resulterat i en fullt frisk bebis. Jag finner därför att det finns grund för skadestånd, säger Rosalind Coe.

Hur stort skadeståndet blir är inte fastslaget ännu, men Evie Toombes advokater säger att det kommer att bli ”stort” – det väntas bli ett mångmiljonbelopp enligt Mirror – på grund av hennes omfattande vårdkostnader.

Här är onsdagens största nyheter i Expressen TV

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.