Det var när paret som tog hand om Adriana under uppväxten dog som hon fick reda på att de inte var henne biologiska föräldrar. Foto: VICTOR R. CAIVANO / AP TT NYHETSBYRÅN
Det var när paret som tog hand om Adriana under uppväxten dog som hon fick reda på att de inte var henne biologiska föräldrar. Foto: VICTOR R. CAIVANO / AP TT NYHETSBYRÅN

Stals från sin mamma – fann släkten efter 40 år

Publicerad

Adriana togs från sin mamma som nyfödd under 1970– och 80-talets militärstyre i Argentina. 

40 år senare har argentinskan återförenats med sina släktingar, rapporterar BBC.

– Jag började tro att jag blivit övergiven eller såld.

40-åriga Adriana, som inte vill gå ut med sitt efternamn, identifierades med hjälp av ett DNA-test.

Bakom återföreningen står organisationen Farmödrarna på Plaza de Mayo, som nu har hittat 126 personer som försvann som barn under det argentinska militärstyret.

Det var när paret som tog hand om Adriana under uppväxten dog som hon fick reda på att de inte var henne biologiska föräldrar.

– Jag fick reda på det på lördagen och på måndagen hade jag redan gått till "Farmödrarna". Jag ville veta om jag var dotter till människor som hade försvunnit, sa Adriana på en presskonferens.

"Trodde att de inte ville ha mig"

Mellan 1976 och 1983 ska hundratals barn ha blivit bortförda från vänsteraktivister, något som fick Adriana att ana oråd.

 

LÄS MER: Prins Harry är släkt med flickvännen

 

Fyra månader efter DNA-testet fanns ännu ingen matchning.

– Jag började tro att jag blivit övergiven, bortskänkt eller såld, och att de inte ville ha mig, säger hon.

På måndagen förändrades dock allt när Adriana fick ett samtal från den Nationella kommissionen för rätt identitet (CONADI).

Föräldrarna fördes bort – sågs aldrig till igen

Adriana har nu fått veta att hon är dotter till Violeta Ortolani och Edgardo Garnier.

Paret ska ha träffats som studenter i staden La Plata, där de också var delaktiga i en vänsteraktivistisk studentgrupp. 

40 år efter att hon fördes bort har argentinskan återförenats med sina släktingar. Foto: CRISTINA TERCEIRO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Violeta Ortolani uppges ha blivit bortförd av militären i december 1976 – hon var då gravid i åttonde månaden.

Adriana ska sedan ha fötts i fångenskap i januari 1977 och hennes pappa Edgardo omhändertogs en månad senare.

Ingen av hennes föräldrar har setts till sedan dess.

Pratat i telefon med sin farmor

Garniers mamma har aldrig slutat letat efter sitt försvunna barnbarn, men har varit en nyckelfigur i Farmödrarna på Plaza de Mayo.

Hon kunde inte själv delta på tisdagens presskonferens tillsammans med Adriana, men de båda har pratat på telefon.

– Hon är underbar och har en sådan stark personlighet. Kärlek är alltid starkare än hat, säger Adriana.

 

LÄS MER: Louise lämnades i Stalins Sovjet – nu har hon hittat sin svenska familj

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag