Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ställs inför riksrätt – då skryter Donald Trump

Representanthusets talman Nancy Pelosi visar upp stämningsansökan om rikrätt mot Donald Trump.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Dagen efter att riksrättsåtal mot Donald Trump röstades igenom väljer han att berömma sig själv för sin försvarspolitik.
Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump misstänks för anstiftan till uppror efter att hans supportrar stormade Kapitolium den 6 januari – och ska ställas inför riksrätt för andra gången. 

Och rättegången kan starta samtidigt som Joe Biden svärs in som ny president, rapporterar nyhetsbyrån AP

– Jag kommer alltid vara engagerad i att stoppa de ändlösa krigen, säger Donald Trump i ett uttalande under torsdagen. 

Senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, har sagt att rättegången mot Donald Trump kommer dras i gång först efter att Joe Biden svurits in som president den 20 januari, för att processen ska kunna bli rättssäker. 

Nu rapporterar AP att rättegången kan dras i gång samma dag, den 20 januari, som Joe Biden svärs in som ny president – samtidigt som han avlägger eden. 

Processens timing är dock beroende av när representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, väljer att skicka riksrättsåtalet till senaten. 

Mitch McConnell har själv öppnat för att han kan rösta för att fälla Donald Trump, han skrev att han inte bestämt sig i ett meddelande till partikolleger under onsdagen. 

Avstängd från sin favoritplattform Twitter och andra sociala medier som Facebook och Youtube, släppte president Donald Trump under torsdagen ett uttalande genom Vita Husets presstjänst. 

Donald Trumps skryt när han ställs inför riksrätt

Han berör inte med ett ord att han nu kommer dras inför sin andra riksrätt under mandatperioden – misstänkt för att ha anstiftat upproret då hans supportrar stormade Kapitolium och fem människor dog. 

Under onsdagen röstade representanthuset igenom det historiska beslutet.

I stället berömmer Donald Trump den försvarspolitik han bedrivit under sina fyra år vid makten. 

– USA:s truppnärvaro i Afghanistan är den lägsta på 19 år. Likaså har Irak och Syrien det lägsta antalet på många år. Jag kommer alltid vara engagerad i att stoppa de ändlösa krigen, säger Trump i uttalandet. 

https://twitter.com/RSBNetwork/status/1349797462609960963

Donald Trump fortsätter uttalandet med hur mycket pengar han plöjt in i försvarsapparaten. 

– Det har varit en stor ära att få återuppbygga vår militär och stödja våra modiga män och kvinnor i uniform. 2,5 biljoner dollar investerade, inklusive magnifik ny utrustning – allt tillverkat i USA, avslutar presidenten sitt uttalande. 

Trumps första ord efter beskedet – nämnde inte åtalet

Här är hela Donald Trumps tal efter beskedet om riksrättsåtalet.

”Hans framtid i politiken är icke-existerande”

USA-experten Gustaf Reinfeldt gästade Expressen TV för att analysera Donald Trumps framtid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.