Redan 2014 fattade myndigheten beslut om att göra avsteg från myndighetens säkerhetsregler.
DN har konfronterat Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör Jacob Gramenius med uppgifterna. Därefter har han bestämt sig för att avgå, enligt DN.
DN kan i dag avslöja hittills okända uppgifter om IT-skandalen på Transportstyrelsen. I fokus står bytet av det datorsystem som lagrar registret över alla fordonsägare och körkortsinnehavare. Projektet kallas för stordatormigreringen och har pågått under flera års tid, parallellt med att driften togs över av IBM.
På frågan hur han ser på att Transportstyrelsen inte har följt riktlinjerna svarar han:
– Som jag sagt i tidigare sammanhang så ser jag allvarligt på att man överträder gällande lag och även våra interna riktlinjer. De har vi gjort av en anledning, det vill säga att ska följas, säger han till Dagens Nyheter.
Löfven: Bra att man städar upp
Statsminister Stefan Löfven kommentar de nya uppgifterna:
– Jag tycker att det är väldigt bra att myndigheten städar upp, säger han till Expressen TV.
– I det här fallet behövde det åtgärdas och det gjorde generaldirektören, fortsätter han.
I intervjun berättar han att han precis har fått information om det.
– Jag noterat nöjt att myndigheten agerar.
Expressens reporter Claes Petersson har granskat härvan kring Transportstyrelsen för Expressen i ett flertal artiklar och reportage under sommaren. I Expressen TV säger han:
– Processen i KU kommer att fortsätta en lång tid framöver, det kommer att prägla de kommande månaderna helt klart. Hittills har det fortsatt att komma uppgifter om detta.
Tror du att vi har sett det sista i den här historien?
– Det kan säkert komma nya saker, det tycktes komma nya uppgifter från olika håll i den här härvan.
Det var Catarina Elmsäter Svärd, M, som var infrastrukturminister vid då myndigheten fattade beslut om att göra avsteg från myndighetens säkerhetsregler.
– Det är möjligt att det kan ha funnits information. I KU-processen har det tagits upp lite om hur den förra regeringen kan ha agerat, det breddar ju processen.
Catharina Elmsäter-Svärd kommenterar
Tidigare infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd kommenterar till DN uppgifterna om att Transportstyrelsen redan sommaren 2014 gjorde avsteg från IT-säkerhetsregler.
– Det känner jag faktiskt inte till. I augusti 2014 så var jag förvisso minister men då var vi mitt uppe i valrörelsen och annat, säger hon till DN.
– Man har riktlinjer för att man ska förhålla sig till dem. Men det innebär ju också att man emellanåt kan göra avsteg generellt. I detta fall vet jag inte orsaken till varför man har gjort avsteget.
Hon får även frågan av DN om hon tycker att hon borde ha känt till det:
– Det är jättesvårt att säga utan att vet mer om det. Jag kan faktiskt inte svara på det.
Jonas Sjöstedt kritisk
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt anser att det funnits missförhållanden på Transportstyrelsen under både den nuvarande och den förra regeringen och partiet har tidigare KU-anmält Annie Lööf, som tidigare var ansvarig för departementet.
– Det är oerhört allvarligt. Det verkar som att de här avstegen från säkerhetsrutinerna går tillbaka till alliansregeringens tid. Det innebär att det finns ett stort ansvar både hos nuvarande regering och hos tidigare regering, säger Jonas Sjöstedt.
Sjöstedt tycker att båda regeringarna bör ställas till svars och att Annie Lööf och Catharina Elmsäter-Svärd måste svara på vad som hänt.
– Det är uppenbart att hon och även Catharina Elmsäter-Svärd nu måste svara på frågor om vad de har vetat och vad de har gjort. Därför man är ju ansvarig som minister.
Han köper inte Catharina Elmsäter-Svärds svar om att hon inte kände till avstegen.
– Tyvärr håller inte det. En ansvarig minister ska ha kontroll på viktiga beslut som sker i en myndighet. Man måste gå till botten med det här.
KD vill se kriskommission
Mikael Oscarsson (KD), riksdagsledamot och partiets försvarspolitiska talesperson, KU-anmälde regeringens hantering av informationsläckorna och har krävt en oberoende kriskommission.
– Det finns mer i den här historien som inte kommit fram och som kommer fram efter hand. Det finns stor anledning att regeringen lägger alla kort på bordet om hur det har gått till på Transportstyrelsen och det finns också bitar man måste titta på som går längre tillbaka i historien, säger han.
Diskuterade "stordatormigreringen"
Handlingar från näringsdepartementet, som redovisats i den pågående KU-granskningen, visar att den dåvarande regeringen åtminstone fick viss information i frågan.
Den första november 2013 hölls ett möte med Transportstyrelsen i näringsdepartementets lokaler i Centralposthuset. Det redovisas inte vilka personer som var närvarande. Catharina Elmsäter-Svärd (M) var ansvarig minister vid tidpunkten.
Under punkten ”övriga verksamhetsfrågor” framgår att man även diskuterat ”stordatormigreringen”, det omfattande byte av datorsystem som de nya uppgifterna gäller.
Mötesdeltagarna ska ha diskuterat ”Verksamhetsmässiga konsekvenser av stordatormigreringen”.
Personalbrist och förseningar
Bara några månader senare, i juni 2014, ska Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör Jacob Gramenius ha beslutat om avsteg från myndighetens IT-säkerhetsregler, enligt DN:s uppgifter.
IT-ansvariga på Transportstyrelsen har också tidigare, i Säpo-förhören kring Maria Ågren, vittnat om avsteg från regler i samband med den aktuella "stordatormigreringen".
En IT-chef vittnar om "tre avsteg för att kunna hantera IT-driften och sen hade man ett ytterligare avsteg i samband med stordatormigreringen".
Bytet av datasystem, som i förhören beskrivs som en "hjärttransplantation", ska ha präglats av personalbrist och förseningar.
"De var alldeles för få i förhållande till allt som de förväntades hinna med. Utöver att de var alldeles för få på säkerhetsskyddsenheten så kom arbetet där igång alldeles för sent", uppger en av IT-cheferna i förhör.
En annan IT-chef uppger i förhören att man inte varit säker på att man följt lagar och regler kring bytet av datasystem:
"Transportstyrelsen har även förändrat kravställningen när det gäller stordatormigreringen så att man känner sig mer säker på att driften av den hanteras enligt lagar och förordningar."