Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ställ fram klockan – nu blir det sommartid

Sommartid – ställ fram klockan en timme! Foto: Jupiterimages

Kom ihåg att vrida fram klockan en timme innan du går och lägger dig den 24 mars 2018.

För mellan lördagen och söndagen går vi från vinter- till sommartid igen.

En majoritet av svenskarna vill avskaffa tidshoppandet – men det finns faktiskt fördelar.

Klockan 02 på natten mellan lördag den 24 mars och söndag 25 mars 2018 är det dags. På samma sätt som de senaste 38 åren gör vi en liten tidsresa. Som genom ett trollslag visar klockorna (i mobilerna åtminstone) 03 i stället. Ändå är det alltid några som har svårt att minnas vad som gäller.

Sommar- och vintertiden följer dock samma princip som utemöblerna: de åker fram när våren gör sig påmind, och åker tillbaka in i förrådet när höstvinden ruskar om i trädkronorna.

Vrid FRAM klockan en timme för sommartid. Grafik: Helen Rasmusen

 

LÄS MER: 7 anledningar att verkligen hata sommartid

Sommartid – ställ fram klockan

På söndag morgon ställer vi alltså fram klockan en timme – inget annat. Normaltid + 1h, om man vill vara extra formell.

Ursprungstanken med sommartiden är att minska energiförbrukningen genom att utnyttja det naturliga dagsljuset bättre. Reformen har dock varit impopulär redan från början. När man införde sommartid i Sverige på prov 1916 blev det kraftiga protester – inte minst från de lantbrukare som fick arbeta en extra timme i mörker på morgonen. Då drogs förslaget tillbaka, men 1979 var sommartiden tillbaka och infördes senare också permanent.

Sommartid och vintertid

■ Sedan 1980 ställer vi fram klockan en timme klockan 02 den sista söndagen i mars, och ställer tillbaka klockan en timme den sista söndagen i oktober.

■ Vintertiden – eller normaltiden som den också kallas – har vi haft i Sverige sedan 1879. Innan dess hade man lokala tider i olika delar av landet. Då kunde det skilja upp mot en halvtimme mellan landets östra och västra delar.

■ Normaltidens införande sammanföll med annan stor förändring – järnvägen. När folk började resa mellan städer blev det krångligt att använda sig av en mängd olika tidtabeller. Under en period införde SJ till och med en egen järnvägstid för att komma runt problemet.

■ Fenomenet med sommartid förekommer i Europa, majoriteten av USA:s delstater och i spridda delar av Sydamerika. Men i stora delar av Afrika och Asien håller man sig bara till en tid året runt.

 

LÄS MER: Sommartid 2017 – allt du behöver veta

Vill avskaffa sommartiden

Sedan dess har frågan om att återgå till en sorts tid året runt stötts och blötts. I en opinionsundersökning från 2014 konstaterade en majoritet av svenskarna att man helst skulle ha sommartid året runt. Men det finns faktiskt fördelar med att justera tiden. Sommartidens ljusa kvällar gör att vi är ute och rör på oss mer och vintertiden ger oss lite extra solljus på morgonen. Dessutom tillämpar resten av Europa samma system, vilket gör det lätt att hålla koll på tidsskillnaden mellan länderna.

 

LÄS MER: EU-parlamentet vill sluta ställa om klockorna till sommartid

 

Huruvida sommartiden verkligen sparar någon energi – vilket var det ursprungliga syftet med reformen – är dock mer tveksamt. Amerikanska studier har visat att energibesparingen är högst försumbar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!