Sommartid – ställ fram klockan en timme! Foto: Jupiterimages
Sommartid – ställ fram klockan en timme! Foto: Jupiterimages

Ställ fram klockan – nu blir det sommartid

Publicerad

Kom ihåg att vrida fram klockan en timme i natt.

Mellan lördag och söndag går vi från vinter- till sommartid igen.

En majoritet av svenskarna vill avskaffa tidshoppandet – men det finns faktiskt fördelar.

Klockan 02 på natten mellan lördag och söndag är det dags. På samma sätt som de senaste 37 åren gör vi en liten tidsresa. Som genom ett trollslag visar klockorna (i mobilerna åtminstone) 03 i stället. Ändå är det alltid några som har svårt att minnas vad som gäller.

Sommar- och vintertiden följer dock samma princip som utemöblerna: de åker fram när våren gör sig påmind, och åker tillbaka in i förrådet när höstvinden ruskar om i trädkronorna.

Vrid FRAM klockan en timme för sommartid.Foto: Helen Rasmusen

 

LÄS MER: 7 anledningar att verkligen hata sommartid

Sommartid – ställ fram klockan

På söndag morgon ställer vi alltså fram klockan en timme – inget annat. Normaltid + 1h, om man vill vara extra formell.

Ursprungstanken med sommartiden är att minska energiförbrukningen genom att utnyttja det naturliga dagsljuset bättre. Reformen har dock varit impopulär redan från början. När man införde sommartid i Sverige på prov 1916 blev det kraftiga protester – inte minst från de lantbrukare som fick arbeta en extra timme i mörker på morgonen. Då drogs förslaget tillbaka, men 1979 var sommartiden tillbaka och infördes senare också permanent.

Sommartid och vintertid

Sedan 1980 ställer vi fram klockan en timme klockan 02 den sista söndagen i mars, och ställer tillbaka klockan en timme den sista söndagen i oktober.

Vintertiden – eller normaltiden som den också kallas – har vi haft i Sverige sedan 1879. Innan dess hade man lokala tider i olika delar av landet. Då kunde det skilja upp mot en halvtimme mellan landets östra och västra delar.

Normaltidens införande sammanföll med annan stor förändring – järnvägen. När folk började resa mellan städer blev det krångligt att använda sig av en mängd olika tidtabeller. Under en period införde SJ till och med en egen järnvägstid för att komma runt problemet.

Fenomenet med sommartid förekommer i Europa, majoriteten av USA:s delstater och i spridda delar av Sydamerika. Men i stora delar av Afrika och Asien håller man sig bara till en tid året runt.

 

LÄS MER: Sommartid 2017 – allt du behöver veta

Vill avskaffa sommartiden

Sedan dess har frågan om att återgå till en sorts tid året runt stötts och blötts. I en opinionsundersökning från 2014 konstaterade en majoritet av svenskarna att man helst skulle ha sommartid året runt. Men det finns faktiskt fördelar med att justera tiden. Sommartidens ljusa kvällar gör att vi är ute och rör på oss mer och vintertiden ger oss lite extra solljus på morgonen. Dessutom tillämpar resten av Europa samma system, vilket gör det lätt att hålla koll på tidsskillnaden mellan länderna.

Huruvida sommartiden verkligen sparar någon energi – vilket var det ursprungliga syftet med reformen – är dock mer tveksamt. Amerikanska studier har visat att energibesparingen är högst försumbar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag