Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ginna Lindberg svarade på frågor om USA-valet

Ginna Lindberg medverkar i Sveriges Radios USA-podden varje vecka.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Det är bara dagar kvar till valdagen.

Sveriges Radios USA-kommentator Ginna Lindberg svarade på läsarnas frågor om USA-valet på söndagen.

Chatta om USA-valet

Här kan du läsa några av frågorna och svaren:

STEPHAN: Har det egentligen så stor betydelse vem som blir ledare för detta konstiga land ? Pest eller kolera.

GINNA LINDBERG: Visst har det betydelse vem som styr stormakten USA. Presidentens beslut påverkar resten av världen på flera sätt: ekonomiskt, säkerhetspolitiskt, klimatpolitiskt osv. Men avgörande blir också hur det går i kongressvalet. Om presidenten har kongressen emot sig blir det svårt att driva igenom den egna politiska agendan.


VIKING: Varför kan inte svensk media prata om allt bra Trump gjort för landet USA istället för att bara kritisera honom ? Har istort sätt sett alla Trump rallyn, alltså vilken President vilken karisma bjuder verkligen på sig själv pratar till sitt folk gör det här för sitt folk är Rolig ! Är mycket populär rallyn efter rallyn skanderar publiken Vi älskar dig ! Det säger en hel del vilken otroligt stark personlighet och ledare president Trump är! Till skillnad mot sin motståndare biden?

GINNA LINDBERG: Jag tycker att vi rapporterar mycket om hur populär Trump är bland de egna väljarna. Har själv rapporterat från Trumpmöten senaste veckorna där entusiasmen verkligen är enorm. Det syns också i mätningarna att entusiasmen bland Trumpväljare är påfallande stor. Trumpanhängarna älskar sin president.


ERIK: Joe Biden känns så tyst och anonym? Varför syns han inte mer?

GINNA LINDBERG: Biden har valt en ”coronasäker” kampanjstrategi där han helt ställt in alla publika stora valmöten. Istället kör han små, och ganska glesa, möten ofta med drive-in-format där folk sitter i sina bilar och lyssnar på hans tal. Stor skillnad mot Trumps kampanjupplägg med stora välfyllda publikmöten.


USA-LOVER: Har du märkt några skillnader i amerikanska mediers rapportering under detta val, jämfört med 2016?

GINNA LINDBERG: Jag tycker att polariseringen i USA avspeglas även i medierapporteringen på vissa håll. Fox News har blivit ännu mer uttalat pro-Trump t ex, och MSNBC mer Demokrat-vänligt. Det är också tydligt att åsiktsjournalistik säljer och är kommersiellt gångbart. Amerikaner lever på många sätt i olika mediala bubblor med olika verklighetsbeskrivning.


LISA: Hur tror du att Trump kommer att reagera om han förlorar?

GINNA LINDBERG: Trump har fått frågan om han kommer acceptera valresultatet och svarat ja, ”om valet är rättvist”. Följdfrågan är förstås vad som kan betraktas som ett rättvist val, enligt Trump? Han har ända sen i våras konsekvent hävdat att poströstning kommer leda till omfattande fusk t ex. Och nu slår poströstningen alla rekord. 


CALLE: Hur tror du att det går i Texas och Georgia? Är det givet att Trump vinner där?

GINNA LINDBERG: Enligt opinionsmätningarna är det ledning för Trump i Texas, men med ganska små marginaler. I Georgia står det och väger. Otroligt spännande att följa hur det går, eftersom det vore historiskt om någon av de delstaterna bytte politisk färg. Texas har setts som stabilt republikanskt i åratal, men får allt fler demokrat-väljare. Om folkrika Texas förvandlas till en vågmästarstat så kommer den politiska kartan i USA verkligen ritas om.


ULLA: Tack för en så bra podd! Hur är det att göra den?

GINNA LINDBERG: Tack! Vi startade USApodden på SR inför primärvalen 2016 och har fortsatt sen dess. Jag älskar att göra podden! Där kan jag dyka ner i mitt favoritämne: amerikansk politik på nördnivå, och har mycket kontakt med fantastiskt engagerade, insatta och roliga lyssnare. Drömuppdrag. 


TTT: De är så himla många mätningar hela tiden kan man egentligen lita på nån?

GINNA LINDBERG: Håller med, det är verkligen en djungel av mätningar. Jag brukar hålla koll på realclearpolitics.com som gör sammanställningar av en rad olika mätningar. Det blir ett sätt att se trender och tendenser, snarare än att fastna i enskilda mätningar.


ANNA: Har man nånsin diskuterat om att flytta valdag från tisdag till helgdag?

GINNA LINDBERG: Ja, det finns en diskussion om det. Organisationen WhyTuesday t ex, driver frågan om att valdagen borde flyttas till en helgdag. 


MARTIK: Tror du att det kan bli våldsamheter efter valet? Jag tänker på i går i Texas då Trump-anhängare attackerade Biden?

GINNA LINDBERG: Många är oroliga för våldsamheter och det märks också att man förbereder för det på olika sätt: här i Washington DC fullt med utökade kravallstaket, betonghinder och affärer som spikar upp plywood för skyltfönstren. Varuhuskedjan Walmart har plockat bort vapen och ammunition från butikshyllorna för att det inte ska vara ”för lättillgängligt”. Tankesmedjan International Crisis Group bedömer att det är ökad risk för oroligheter och även våld. Vi får se om det stämmer.


CAMILLA: När kan vi få besked klockan svenskt tid om vem som har vunnit? Natten till tisdag, onsdag?

GINNA LINDBERG: I vanliga fall brukar resultatet vara klart runt 04 svensk tid, dvs natten till onsdag. Men den här gången har rekordmånga förtidsröstat och det kommer ta tid att räkna alla poströster. Kan innebära att resultatet drar ut på tiden, kanske dygn eller t.o.m veckor. 


MIO: Resultat blir 269-269. Vad händer då?

GINNA LINDBERG: Om det blir jämnt antal elektorer så tar man till konstitutionens artikel 2: då är det representanthuset som avgör vem som blir president, och senaten avgör vem som blir vicepresident.


STUMPEN: Hur tror man att valdeltagandet kommer att påverkas av pandemin?

GINNA LINDBERG: Det verkar bli väldigt stort valdeltagande. Förtidsröstandet har slagit alla rekord: nu har 90 miljoner amerikaner redan röstat. Det motsvarar 2/3-delar av alla som röstade förra presidentvalet. Förklaringen är förstås pandemin, dvs att många vill undvika trängsel i vallokaler på tisdag, men också ett stort engagemang överlag.


JÖNSSON: Hur stor är sannolikheten att Biden sitter 8 år? Med tanke på hans ålder.

GINNA LINDBERG: Det mest sannolika är att han sitter en mandatperiod om han vinner. Han har fått frågor om det, men inte svarat tydligt - vilket tolkas som att han inte planerar för en nysatsning 2024.


OLIVIA: Om man vill få mer koll på amerikansk politik och valet nu de sista dagarna, hur det funkar med elektorer och så vidare, har du något tips för att få en crash course? Finns det något avsnitt man kan lyssna på av USA-podden där ni går igenom grunderna liksom?

GINNA LINDBERG: Lyssna gärna på vår sakfråge-specialpodd om du vill få koll på kandidaternas politiska agenda t ex!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.