Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cissi Wallin svarade på frågor om sitt reportage från Delsbo

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Cissi Wallin.
Foto: OLLE SPORRONG

Expressens Cissi Wallin har rapporterat från Delsbo – som drabbats hårt av covid-19 de senaste veckorna. 

Under onsdagskvällen svarade hon på frågor från Expressens läsare om sitt reportage.

Chatta med Cissi Wallin om hennes reportage

Här kan du läsa några av frågorna och svaren

Hej Cissi! Är det många Delsbobor som jobbar hemifrån? Går barnen till skolan i Delsbo?

CISSI WALLIN: Hej! Hudiksvalls kommun (dit Delsbo tillhör) har gått ut med en vädjan om att alla föräldrar i Dellenbygden som KAN ska hålla sina barn hemma, så just nu verkar många (om de har tillräckligt bra uppkoppling) jobba hemifrån. Både skolan och förskolorna i främst Delsbo har drabbats extremt hårt av covid så vad jag förstått håller många sina barn hemma oavsett, av ren smitto-rädsla.

Vad gör folk i Delsbo, annat än corona?

CISSI WALLIN: Menar du jobbmässigt? Många jobbar åt kommunen, skogsföretag eller ett större lokalt företag som tillverkar lasermätare.

Hur var det att göra reportaget?

CISSI WALLIN: Det var lite speciellt eftersom jag inte kunde åka dit och intervjua folk på plats (på grund av corona-läget), så alla intervjuer gjordes digitalt. Men kände ändå att jag kom nära de som ville berätta om hur just deras tillvaro påverkas av läget. När jag lyssnade på inspelningen av intervjun med Gunvor så grät jag, det är ju rentav omänskligt att inte få krama sin livskamrat på flera månader.

Har du själv varit på Delsbostämman? Hur blir det med den framöver tror du?

CISSI WALLIN: Absolut, varit där flera gånger och ätit kölbulle (ni som inte vet får googla;)) och försökt dansa till folkmusik utan att se totalt pinsam ut. Min man är uppvuxen med stämman varje år sedan han var 7 så det har blivit en tradition även för vår familj. Hoppas VERKLIGEN stämman kan hållas i sommar, om så i mindre skala. Det är en jättestor och viktig grej för bygden.

Vilken är största lärdomen av detta?

CISSI WALLIN: Att inte tänka ”detta händer inte här”. Och att vi som bor i städer ofta glömmer hur resten av Sverige ser ut och vad resten an Sverige behöver. I alla fall så jag känner.

Är du själv rädd för att smittas?

CISSI WALLIN: Det varierar, oron alltså. Vissa dagar tänker jag ”kanske lika bra att beta av skiten”, men så får man nys om någon bekant som blivit rejält sjuk och fått åka ambulans och då ångrar man den tanken. Rädslan blir ju tillslut ett normaltillstånd och ingen orkar nog gå runt och vara skiträdd hela tiden.

Tror du hårdare restriktioner skulle hjälpa till att minska smittan i Delsbo? Är det något invånarna där vill ha?

CISSI WALLIN: De jag pratat med under senaste veckan har främst efterfrågat mer information, från kommunhuset och smittskyddsläkaren i regionen. Många i och runt Delsbo beskriver en känsla av att ”glömmas bort”.

Hur gör man i ett litet samhälle som Delsbo när det gäller avstånd i mataffärer och dylikt? Kanske är fördomsfull men i små samhällen brukar det oftast bara finnas en mataffär t ex så alla måste trängas på samma ställe...

CISSI WALLIN: Det finns faktiskt två ganska stora livsmedelsbutiker i Delsbo, och min erfarenhet är att folk som handlar där är betydligt bättre på att hålla avstånd och bära munskydd än i livsmedelsaffärer i Stockholm.

Pandemin tydliggör skillnaden mellan stad och landsbygd

”Här har vi den sämsta infrastrukturen digitalt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.