Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes Wold svarade på läsarnas frågor om corona

En mer positiv rapport från WHO om coronaläget.
Agnes Wold.
Foto: HENRIK JANSSON

Vilka kommer att få ett vaccin först? Hur ser smittspridningen ut nu? Och kan det komma fler restriktioner i Sverige? 

Frågorna om corona är många. Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, chattade med i Expressens läsare i över fyra timmar på lördagskvällen.

Ställ frågor till Agnes Wold om coronaviruset

Här kan du läsa några av frågorna och svaren:

FRUSTRERAD MORMOR: Man blir ju helt förvirrad när man försöker göra rätt... Tidigare har ju FHM sagt att den som haft en konstaterad covidinfektion kan efter att smittorisken är över träffa sin närstående även de i riskgrupp. Nu verkar man ha övergett den åsikten? Hur ska man tänka och agera? Vi och våra barn och barnbarn tänker isolera oss veckan innan jul och tänker att vi då kan fira julafton tillsammans? Alla åker i egen bil.Tänker vi helt fel eller?

AGNES WOLD: Om ni isolerar er en vecka innan och sedan åker egen bil, så är risken otroligt liten att någon skulle råka vara smittad. Ha en trevlig jul!


ANNA: Finns det risk för narkolepsi av vaccin?

AGNES WOLD: Just narkolepsi kommer inte att dyka upp igen, för det orsakades av vaccinet Pandemrix som gavs mot svininfluensa. Inget annat vaccin har någonsin gett upphov till narkolepsi.

Däremot kan man aldrig vara helt säker att det inte dyker upp någon annan biverkan av samma typ, mot något av de olika vaccinerna mot corona. Narkolepsi var en så kallad ovanlig biverkan (drabbade 1/10 000 vaccinerade barn och ungdomar). Ovanliga biverkningar handlar oftast om att man får en olycklig immunreaktion av vaccinet som leder till en immunologisk attack på någon sorts cell i vår egen kropp - i fallet Pandemrix fick man ett immunsvar som hos 1/10 000 riktades mot celler i hjärnan som styr sömn och vakenhet. En fruktansvärt tragisk händelse.

Man vet fortfarande inte exakt varför just Pandemrix gav upphov till detta ”snedtända” immunsvar hos en viss andel av befolkningen (endast personer som hade genen HLA-DQ6 kunde drabbas, denna gen är inblandad i immunsvar).

I Fas 3-studier testar man vaccinet på tiotusentals personer. Man kan då hitta alla vanliga biverkningar. Men en biverkan som dyker upp hos en person på 20 tusen, kanske inte dyker upp i dessa försök. Därför finns ingen garanti för mycket ovanliga, men svåra biverkningar.

Man har tagit fram många olika typer av vacciner, vilket är en fördel, eftersom biverkningarna är olika med olika vacciner. När det gäller svininfluensan, så fanns ett annat vaccin än Pandemrix, som användes i Kanada, som inte gav narkolepsi. Det kan vara små skillnader i hur vaccinerna tillverkats som ger skillnad i om immunsystemet aktiveras på ett olyckligt sätt hos vissa personer.


HUNDFRISÖR: Är det en stor risk att vi som jobbar med andras hundar hela dagarna kan bli smittade genom hundens päls, om till exempel ägarna till hunden är sjuk i Corona och hunden kommer till oss, via någon som tar hunden till salongen?

AGNES WOLD: Nej.


ANNA: I hur många dagar får man vara i karantän innan man kan fira med 70+ i jul ?

AGNES WOLD: En vecka tror jag duger bra.


MYSKO: Hade tydliga och kraftiga symtom som sjukvården bedömde som sannolik Covid-19 i mars till maj. Men fick inte göra PCR-test då eftersom ingen fick bli testad då om man inte behövde sjukhusvård. Har inte blivit riktigt bra sedan dess. Vad vet forskningen om långtidseffekter som folk kan få efter Covid-19? PS. Jag har visat negativt på antikroppstest vid två tillfällen, men fick ta antikroppstest först 8 veckor efter jag hade första symptom, det är ju märkligt?

AGNES WOLD: Antikroppar utvecklas inte förrän efter flera veckor, så det är ingen mening att ta ett sådant test direkt när man blivit sjuk. 8 veckor är en perfekt tidpunkt att ta ett antikroppstest. Eftersom du inte är varit positiv i två antikroppstest är det mest troliga att det ändå inte var covid du hade, även om det finns en liten andel som varit sjuka utan att få antikroppar (kanske 10%).

Man måste inse att det inte finns några symtom som är helt specifika för covid - det finns många andra luftvägsinfektioner som kan ge liknande symtom. Många har blivit ”besvikna” när antikroppstesten visat att det inte var covid de hade, fast de var helt övertygade.

Men för din del är det absolut troligaste att det inte var covid. Om du har rejäla symtom fortfarande så behöver du således hitta en förklaring till dem som inte är relaterade till covid. Om symtomen blivit svagare med tiden så har du haft en rejäl infektion.


MARIE: Är 65 år och har sedan i går ont i halsen och huvudvärk. Min man som är 79 mår bra och är frisk. Ska han kanske lämna hemmet tills jag blir bra igen? Har inte testat för covid.

AGNES WOLD: Om du kan bo någon annanstans några dagar är det bra.


ELLA: Jag kommer att vara gravid i vecka 37 under julhelgen och vill såklart inte bli smittad av corona och speciellt inte så nära in på förlossningen. Ska man låta ens föräldrar och syskon hälsa på och sova över (de bor långt bort)? Mina föräldrar är inte 70 + utan 65+ och håller sig inte till rådande restriktioner, de handlar i tid och otid, åker kollektivt till jobb samt jobbar inom sjukvården. Hur hade ni resonerat i min sits?

AGNES WOLD: Jag hade absolut inte släppt in dem i mitt hem. Du har all rätt att hålla dig borta från alla potentiella smittkällor tills du fött ditt barn. Sedan kan de komma och hälsa på! Lycka till med allt!


ANNA: Hur tänker du kring jul angående firande... Över generationsgränserna? Med jämngamla?

AGNES WOLD: Över generationsgränserna: farligt för den äldre generationen

Med jämngamla: ingen större fara om det exempelvis rör sig om vuxna med barn. Likaså tror jag att ett gäng kompisar som är 70+ mycket väl kan fira en liten jul tillsammans - risken att de skulle vara smittade är minimal.

Det är de yngre vuxna som är farligast och 70+ som är känsligast. De bör helst inte blandas, om man inte sett till att sitta i karantän innan i en vecka.


LOTTA: Spelar mängden virus man exponeras av någon roll i hur sjuk man blir? Dvs att mindre mängd virus ger lättare symtom, och större mängd virus ger svårare symtom.

AGNES WOLD: Det har diskuterats fram och tillbaka. Så vitt jag vet finns inget direkt belägg för detta och jag har lite svårt att se varför det skulle vara så.

Om man utsätts för väldigt lite virus kan inkubationstiden (tiden från smitta till symtom) bli lite längre, för man måste själv tillverka tillräckligt mycket virus innan man får symtom.


LOTTA: Jag, 58 år ung tjej med högt blodtryck under kontroll med medicin, arbetar i öppet kontorslandskap, löper jag högre risk? Vad anser du vara störst risk med dessa öppna landskap? 

AGNES WOLD: Jag tror inte att ditt välkontrollerade blodtryck utgör någon större risk och i corona-sammanhang är du ju ung.

Jag har (lyckligtvis) aldrig jobbat i öppet kontorslandskap så jag vet inte riktigt hur det går till. Men jag antar att man inte sitter så nära att man smittar varandra när man sitter där på sin plats och jobbar. Faran är när folk kommer bakifrån och andas dig i nacken - till exempel för att lägga en bunt papper på ditt bord. Eller om någon lutar sig över dig för att visa något på din skärm, osv. Man ska se till att inte någon andas på en närmare än någon meter.

Ett enormt bra smittspridningsställe är fikarummet. Där sitter folk och böjer sig fram och tittar på varandras hundvalpar på mobilen, man köar för att diska sin kaffekopp, etc.

Sedan finns det också helt onödiga ”morgonmöten” där folk sitter i trånga rum för att höra några (mindre) väl valda ord av chefen på morgonen. Olämpligt, om du frågar mig.


ANNA: Hur tänker du kring att klasskamrater leker efter skolan?

AGNES WOLD: Om jag vore småbarnsförälder så skulle jag tycka att det vore bra. Jag tycker att barnen ska få leva så normalt som möjligt, både för deras egen skull och för deras föräldrars skull.


BERT: Jag är i riskgupp. Kan städtjänst komma och städa?

AGNES WOLD: Javisst. Se till att inte vara i samma rum bara. Gå gärna ut och kom tillbaka när de är klara.


AGNETA: Min son hade konstaterad covid-19 för ett par veckor sedan... kan jag bjuda hem honom på julafton?

AGNES WOLD: Javisst. Man smittar någon vecka efter första symtomen, så han kommer att vara smittfri vid det laget.


SUSS: Hur kan man skapa ett vaccin när man har så lite vetskap om viruset? Ett sätt att tjäna pengar?

AGNES WOLD: Man vet hur mycket som helst om viruset. Det är klart att firmorna kommer att tjäna pengar på vaccinet (om det blir bra), men man har också pumpat in mycket pengar från det offentliga för att snabba på vaccinutvecklingen. Om man får fram några bra vacciner så kommer vi medborgare att tjäna (=spara) miljarders, miljarder i utebliven sjukskrivning, sjukvård, nedstängd handel och industri med mera.


HELEN: Hur lång tid efter man haft sjukdomen har man bildat antikroppar?

AGNES WOLD: Några veckor eller någon månad. Har man inte bildat antikroppar efter två månader så gör man nog inte det senare heller.


ÅSA: Min 79-årige far vill så gärna gå och handla själv. Han går då det är lite folk, håller avstånd, är noga med att tvätta händer efteråt. Bör jag få honom att avstå? Om inte, bör han ha munskydd?

AGNES WOLD: Nej, jag tror att det går jättebra att handla om han går när det är glest och håller avstånd. Personligen tror jag inte ett munskydd gör någon större nytta i det sammanhanget, det viktiga är att hålla avstånd i kön och så vidare, och det gör han säkert.


ERIK: Tror du man kan träffa barn och barnbarn till sommaren?

AGNES WOLD: Det tror jag.


SYSTER: Har corona nu. Kan jag krama min mamma när jag blivit frisk. När är man frisk? Smittas inte?

AGNES WOLD: Ja, det kan du. Man brukar säga att man smittar ungefär en vecka efter att man fick de första symtomen. Så om du väntar två veckor är du verkligen på säkra sidan!


EMMAS: Tycker du att föräldrar med konstaterad covid-19 bör hålla sina förskolebarn hemma i karantän?

AGNES WOLD: Nej, det är sällan så små barn blir sjuka.


AXEL: Är det troligt att vi behöver göra relativt stora anpassningar till Corona lång tid framöver?

AGNES WOLD: Nja, knappast lång tid. Den kan säkert komma tillbaka i små epidemier varje år under många år framöver. Men det gör ju influensan varje år och det bryr vi oss inte om, fast det kan dö ett par tusen personer ett besvärligt influensaår.


MAGGIE: Om covid-19 är här för att stanna i framtiden, behöver man då vaccinera hela befolkningen kontinuerligt eller fokusera på de äldre och sjuka liksom vid säsongsinfluensan?

AGNES WOLD: Oj, vilka svåra frågor. Det får man nog se. Enligt min mening är det viktigaste att vaccinera äldre och andra riskgrupper, sedan kanske 60+. Sedan kommer säkert många yngre att vaccinera sig helt frivilligt, till exempel de som jobbar inom vården och de som vill ut och resa. Så jag tror att om vaccinet är bra, så kommer väldigt många att vaccinera sig inom något år. Och då blir man nog inte så sjuk, även om coronan kommer tillbaka.


BJÖRN: Vågar jag fira jul med min dotter som har antikroppar och hennes man som bara varit lite snuvig och saknar antikroppar? Jag är över 80 år.

AGNES WOLD: Dottern är nog ofarlig, men den snuvige maken? Faran är alltså att han inte varit sjuk, men blir smittad och råkar vara sjuk i tidigt stadium precis när de träffar dig. Jag skulle i alla fall försöka undvika honom genom att hålla väldigt ordentligt avstånd.


MIMMI: Blir det någonsin som vanligt igen?

AGNES WOLD: Jadå, om 5 år får vi påminna varandra om hur det var 2020.


EBBA: Min pappa testades positiv för Covid tidigare i veckan, vi har träffat honom strax innan han insjuknande. Jag och min sambo är nu hemma med symtom som feber, muskelvärk och hosta. Jag fick negativt provsvar och min sambo väntar på sitt svar. Hur ska vi förhålla oss? Kan man lita på mitt provsvar?

AGNES WOLD: Ni får bete er som om ni hade corona, dvs stanna hemma tills ni är friska + 2 dagar till. Covid smittar ungefär en vecka efter första symtom.

Det kan givetvis vara någon annan infektion, men det är bäst att utgå från att det är covid.


JOHAN: Vår son testades i början på veckan och i fredags fick vi svaret att han var positiv. Hur stor är sannolikheten att han smittat övriga i familjen? (Han har varit hemma från skolan hela veckan)

AGNES WOLD: Ungefär 20% är risken att familjemedlemmar smittas. Om det rör sig om make/maka/sambo är risken 40%.


ULRICA: Hur tycker du att man ska tänka rent allmänt kring julfirandet i år?

AGNES WOLD: Jag tycker man ska vara väldigt försiktig med att blanda unga och gamla personer. De unga är de som oftast är smittsamma och de gamla är de som främst riskerar att dö av covid om de blir smittade.


MARIE: Hur stor del av den svenska befolkningen måste ta vaccinet för att viruset ska försvinna? Kommer det att försvinna?

AGNES WOLD: Försvinner gör det nog inte, men det kommer inte att orsaka sådana hemska epidemier efter ett par år. Några kan bli smittade och dö även i framtiden, men det gäller influensan också (till och med förkylning och kräksjuka kan man dö av om man är tillräckligt skröplig)


ANNA: Exakt hur smittar Corona? Hur kommer viruset in i kroppen? Om det ex inte smittar genom mat, vad är det ”plockar upp” eller släpper in viruset i kroppen?

AGNES WOLD: Man andas in det eftersom en infekterad person andas ut det. Utandningsluften innehåller små, små vätskedroppar och de är fyllda av virus ifall man är infekterad. Om man andas in sådana droppar, så hamnar de i näsan, luftrören eller lungorna. Viruset tar sig in i cellerna i luftvägarna och våra celler tillverkar en masa nya virus som kommer ut i det tunna vätskeskikt som täcker cellerna i luftvägarna. Och så andas man eller hostar ut virusdroppar... Så börjar allt om igen.

En rapport om befarade dödstal i covid-19 under december har publicerats av europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Då kan restriktionerna lättas

Folkhälsomyndigheten har plockat fram ett scenario som visar att kulmen i smittspridningen sker i december.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.