Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ställ din fråga om corona till professorn

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi.Foto: Ulf Sirborn / Karolinska institutet

Covid-19 sprider sig och allt fler blir sjuka. Men vilka behandlingar finns mot corona? 

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, svarar på era frågor klockan 19.00.

Skicka din fråga redan nu! 

Chatta med professor Joakim Dillner om coronaviruset

Här kan du läsa några av frågorna och svaren:

Jag undrar hur troligt det är att jag haft corona? Hade halsont och frossa och tappade övergående lukt och smak i mars. Hade dock inga antikroppar när jag testade i juni. Är 35.

JOAKIM DILLNER: Många av de kommersiella antikroppstesterna är inte helt känsliga så har du haft en lindrig infektion kan det tänkas att du ändå haft ett negativt antikroppstest. Låter som du kanske haft en sådan lindrig infektion.

Sjuk (lindrigt) i corona i Juni. Antikroppstest taget i oktober (positivt). Om man nu bara har antikroppar/ skydd upp till ett halvår, hur skulle kroppen reagera efter säg 8 månader? Inte minsta lill skydd kvar eller känner kroppen igen viruset så man blir mindre sjuk även efter lång tid? Tack!

JOAKIM DILLNER: När det är ett nytt virus finns inte långtidsuppföljningsdata. Vi vet att man är immun i ett halvår – men det kan vara längre, vi vet inte för det har inte gått längre tid. Ska man gissa baserat på vad som gäller för andra virus, så skulle jag tro att immunitet nog gäller längre och även när den börjar bli sämre och man kan bli smittad igen så skulle jag tro att man får lindrigare sjukdom.

Hur hög beräknas dödligheten i covid vara nu? I oktober nämnde WHO att dom uppskattar att ungefär 10 procent världens befolkning på 7,8 miljarder människor hade varit infekterade.

JOAKIM DILLNER: Det beror väldigt mycket på ålder och om man har någon annan riskfaktor för svår covid. För befolkningen som helhet verkar det vara 1 procent ungefär.

Om vi nu återigen får massdöd bland de äldre genom palliativ vård via order på telefon av en läkare som inte ens träffat patienten, vem blir då ansvarig och ställs inför rätta, telefonläkaren, Anders Tegnell, Johan Carlson eller Stefan Löfven?

JOAKIM DILLNER: Många är med rätta upprörda över vad som hände i våras då väldigt många äldre dog och testning inte kom igång. Det är därför regeringen tillsatt en kommission för att utreda vad som gick snett.

Hur lätt är det att bli smittad på tunnelbanan? Tycker du att vi ska undvika att åka kollektivt för att minska smittspridning?

JOAKIM DILLNER: Det är viktigt att förstå att det är extremt olika hur smittsamma olika personer är. Mängden utsöndrat virus kan skilja sig 100 miljarder gånger mellan 2 olika smittade personer. Som jämförelse är avståndet från jorden till solen ca 150 miljarder meter. Har man otur och stöter på en ”superspridare” som utsöndrar väldigt mycket virus så är det svårt att skydda sig. Den goda nyheten är att även superspridare är inte smittsamma särskilt länge. Om vi inte samlas i stora folksamlingar så blir det inte så väldigt många smittade, även om det finns en superspridare bland dem.

För allmänna råd hänvisar jag till Folkhälsomyndigheten. Men jag kan berätta att jag själv har slutat åka kollektivt.

Om man ska avstå från fysisk kontakt med personer man inte bor med, vad gäller för skönhetsbranschen tex hudvård och hårvård. Där sker en fysisk kontakt och ja det vanligaste är ju att man inte bor med kunden?

JOAKIM DILLNER: Det är korrekt, det får betraktas som ett risk-yrke.

Jag hörde i veckan att Tyskland beställt 7-8 miljoner snabbtester, som kan analyseras på 15 min. Vet du om Sverige också beställt dessa? 

JOAKIM DILLNER: Det är en ny typ av test som kallas antigentest och som mäter om man utsöndrar virus. Utmärkt för situationer där man inte vet om den man träffar kanske är smittsam. Jag kan tänka mig att dessa tester snart är i rutinmässigt bruk på sjukhusens akutmottagningar, kanske även för testning av dem som varit ute och rest eller på annat sätt måste släppas in i en folksamling.

Varför införs de inte samma allmänna råd i alla län?

JOAKIM DILLNER: Det är olika hur mycket smittan sprids i olika län. Hårda restriktioner är inte på sin plats om man inte har någon smitta.

Min dotters sambo har i dag fått positivt svar vi träffades i söndags, behöver jag stanna hemma från jobbet och testa mig? Har inga symtom.

JOAKIM DILLNER: Det tycker jag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.