Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stålhammar anklagar partitopp för "rysskontakter" – varnas av partiet

Pernilla Stålhammar (MP).Foto: / PRESSBILD

Pernilla Stålhammar, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, anklagar en partikollega i ledande position för att ha otillbörliga kontakter med Ryssland.

– För mig är det en nationell säkerhetsfråga. Ett säkerhetshot, skriver Stålhammar i ett inlägg på Facebook, där hon även anklagar mannen för sexuella trakasserier.

– Det är inte lämpligt att lägga ut den här typen av spekulationer på sociala medier, säger partisekreterare Amanda Lind till TT och menar att man granskat anklagelserna utan att hitta någon grund för dem.

Det var tidigare i år som Aftonbladet rapporterade om att en miljöpartistisk tjänsteman under våren 2015 tvingats avgår från sitt uppdrag i riksdagen. Anledningen ska enligt tidningen ha varit att han ansetts vara en nationell säkerhetsrisk. Senare samma år lämnade tjänstemannen partipolitiken helt, och tog ett uppdrag inom försvarsindustrin. 

Den officiella förklaringen till mannens avgång var då att han haft en relation med en partikollega, vilket blivit ett arbetsmiljöproblem – men enligt flera partikällor som Aftonbladet då pratade med med ska den verkliga orsaken i stället ha varit misstänkta rysskontakter.

– Tjänstemannen har haft kontakter med den ryska ambassaden och även fått gåvor därifrån i form av presentkort, sa en uppgiftslämnare till Expressen då.

Andra källor inom partiet ifrågasatte i stället anklagelserna som riktats mot mannen. 

– Min bedömning är att det här hade helt andra orsaker men att det där med ”säkerhetsrisk” var ett bra argument för att få bort honom. Det går inte att ifrågasätta. Sedan är det möjligt att det låg ett korn av sanning i det, det vet inte jag, sa en källa till Aftonbladet tidigare i år. 

Inlägget tar upp sexuella trakasserier

Pernilla Stålhammar, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, skriver i ett inlägg på Facebook angående #metoo-kampanjen från tidigare i november att hon haft ett förhållande med mannen i fråga.

I inlägget, som Expressen skrivit om tidigare, anklagar hon honom för att ha utsatt henne för en lång rad hot och trakasserier under deras förhållande, men påstår även att han haft "otillbörliga kontakter med 'en viss utländsk nation'". 

 

LÄS MER: MP-riksdagsledamot: "Tjänstemannen hotade att förgifta mig" 

 

I inlägget påstår Stålhammar även att partiet hade uppmanat henne att "medla" med tjänstemannen.

Efter att inlägget publicerades sökte Expressen tjänstemannen, som avböjde att kommentera. Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Jonas Eriksson, sa då att man uppmanat Stålhammar att polisanmäla de påstådda trakasserierna. Han ville däremot inte kommentera uppgifterna om att partiet uppmanat henne att medla med mannen.

– Det enda vi kan säga är att vi har uppmanat henne till att göra en polisanmälan. Innehållet i diskussioner som rör enskilda personer och deras privatliv kan vi inte kommentera. 

Partitoppar ska ha skyddat mannen 

I Facebook-inlägget skriver Stålhammar vidare att partiet ska ha vetat om mannens påstådda rysskopplingar, och att flera inom partiets toppskikt ska ha skyddat mannen efter att hon slagit larm om honom. 

"Hela saken blev naturligtvis till slut ett ärende för SÄPO och han och hans allierade på höga positioner med tydliga kontakter med just denna makt har gjort allt för att dreva mot mig på olika vis inte minst nu i provvalet. På något vis lyckas de tillåtas med detta. För mig är det en nationell säkerhetsfråga. Ett säkerhetshot.”

Partisekreteraren: "Inte lämpligt med spekulationer"

På onsdagskvällen uttalar sig Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind om anklagelserna i Facebook-inlägget till TT. 

– De påståendena om partiföreträdare som Stålhammar framfört i sitt inlägg har vi självklart granskat, men vi har inte hittat någon som helst grund för dem, säger hon till TT och fortsätter: 

– Det är inte lämpligt att lägga ut den här typen av spekulationer på sociala medier och det har vi också framfört till henne.

 

LÄS MER: MP-tjänsteman fick sluta - var en säkerhetsrisk

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.