Pernilla Stålhammar (MP). Foto: / PRESSBILD
Pernilla Stålhammar (MP). Foto: / PRESSBILD

Stålhammar anklagar partitopp för "rysskontakter" – varnas av partiet

Publicerad

Pernilla Stålhammar, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, anklagar en partikollega i ledande position för att ha otillbörliga kontakter med Ryssland.

– För mig är det en nationell säkerhetsfråga. Ett säkerhetshot, skriver Stålhammar i ett inlägg på Facebook, där hon även anklagar mannen för sexuella trakasserier.

– Det är inte lämpligt att lägga ut den här typen av spekulationer på sociala medier, säger partisekreterare Amanda Lind till TT och menar att man granskat anklagelserna utan att hitta någon grund för dem.

Det var tidigare i år som Aftonbladet rapporterade om att en miljöpartistisk tjänsteman under våren 2015 tvingats avgår från sitt uppdrag i riksdagen. Anledningen ska enligt tidningen ha varit att han ansetts vara en nationell säkerhetsrisk. Senare samma år lämnade tjänstemannen partipolitiken helt, och tog ett uppdrag inom försvarsindustrin. 

Den officiella förklaringen till mannens avgång var då att han haft en relation med en partikollega, vilket blivit ett arbetsmiljöproblem – men enligt flera partikällor som Aftonbladet då pratade med med ska den verkliga orsaken i stället ha varit misstänkta rysskontakter.

– Tjänstemannen har haft kontakter med den ryska ambassaden och även fått gåvor därifrån i form av presentkort, sa en uppgiftslämnare till Expressen då.

Andra källor inom partiet ifrågasatte i stället anklagelserna som riktats mot mannen. 

– Min bedömning är att det här hade helt andra orsaker men att det där med ”säkerhetsrisk” var ett bra argument för att få bort honom. Det går inte att ifrågasätta. Sedan är det möjligt att det låg ett korn av sanning i det, det vet inte jag, sa en källa till Aftonbladet tidigare i år. 

Inlägget tar upp sexuella trakasserier

Pernilla Stålhammar, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, skriver i ett inlägg på Facebook angående #metoo-kampanjen från tidigare i november att hon haft ett förhållande med mannen i fråga.

I inlägget, som Expressen skrivit om tidigare, anklagar hon honom för att ha utsatt henne för en lång rad hot och trakasserier under deras förhållande, men påstår även att han haft "otillbörliga kontakter med 'en viss utländsk nation'". 

 

LÄS MER: MP-riksdagsledamot: "Tjänstemannen hotade att förgifta mig" 

 

I inlägget påstår Stålhammar även att partiet hade uppmanat henne att "medla" med tjänstemannen.

Efter att inlägget publicerades sökte Expressen tjänstemannen, som avböjde att kommentera. Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Jonas Eriksson, sa då att man uppmanat Stålhammar att polisanmäla de påstådda trakasserierna. Han ville däremot inte kommentera uppgifterna om att partiet uppmanat henne att medla med mannen.

– Det enda vi kan säga är att vi har uppmanat henne till att göra en polisanmälan. Innehållet i diskussioner som rör enskilda personer och deras privatliv kan vi inte kommentera. 

Partitoppar ska ha skyddat mannen 

I Facebook-inlägget skriver Stålhammar vidare att partiet ska ha vetat om mannens påstådda rysskopplingar, och att flera inom partiets toppskikt ska ha skyddat mannen efter att hon slagit larm om honom. 

"Hela saken blev naturligtvis till slut ett ärende för SÄPO och han och hans allierade på höga positioner med tydliga kontakter med just denna makt har gjort allt för att dreva mot mig på olika vis inte minst nu i provvalet. På något vis lyckas de tillåtas med detta. För mig är det en nationell säkerhetsfråga. Ett säkerhetshot.”

Partisekreteraren: "Inte lämpligt med spekulationer"

På onsdagskvällen uttalar sig Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind om anklagelserna i Facebook-inlägget till TT. 

– De påståendena om partiföreträdare som Stålhammar framfört i sitt inlägg har vi självklart granskat, men vi har inte hittat någon som helst grund för dem, säger hon till TT och fortsätter: 

– Det är inte lämpligt att lägga ut den här typen av spekulationer på sociala medier och det har vi också framfört till henne.

 

LÄS MER: MP-tjänsteman fick sluta - var en säkerhetsrisk

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag