Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stal urna och spred aska utan tillstånd

Mannen tog sig till Nya krematoriet på Skogskyrkogården och begärde ut urnan. Foto: Google Maps

Mannen stal urnan med askan efter sin avlidna mamma från krematoriet i Enskede – och spred askan i naturen.

Nu åtalas han för brott mot griftefriden.

– Han sa att askan var spridd, säger en anställd vid kyrkogårdsförvaltningen i polisförhör.

För att få strö ut askan efter en avliden person på annan plats än en begravningsplats krävs tillstånd från länsstyrelsen.

Det hade inte mannen.

Trots det tog han sig till Nya krematoriet på Skogskyrkogården i Enskede i december 2014 och begärde ut urnan med askan efter sin avlidna mamma.

– Jag uppgav att jag inte kunde lämna ut urnan utan tillstånd och då uppstod ordväxling. Han började diskuterade ganska aggressivt och sa att han minsann hade rätt att hämta urnan utan tillstånd och att vi inte hade nåt med det att göra, berättar en anställd på krematoriet i polisförhör.

Tog urnan och försvann i väg

Mannen hävdade att begravningsbyrån hade tillståndet, tog urnan som stod på ett bord och försvann i väg.

Några månader senare ansökte han om tillstånd för att strö ut askan på en plats i naturen men fick avslag av länsstyrelsen, som nästan bara ger tillstånd om det sker över öppet hav. Han blev ombedd att lämna tillbaka urnan.

– Han sa att askan var spridd och det fanns inget att lämna tillbaka, säger en anställd vid kyrkogårdsförvaltningen i polisförhör.

Han nekar till brott

Mannen åtalas vid Södertörns tingsrätt för brott mot griftefriden. Som bevis har polisen bland annat förhör med vittnen som såg mannen stjäla urnan.

Han erkänner i polisförhör att han visste att tillstånd krävdes men nekar till brott och hävdar att han bara gjort som hans mamma önskat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!