Mannen tog sig till Nya krematoriet på Skogskyrkogården och begärde ut urnan. Foto: Google Maps
Mannen tog sig till Nya krematoriet på Skogskyrkogården och begärde ut urnan. Foto: Google Maps

Stal urna och spred aska utan tillstånd

Publicerad

Mannen stal urnan med askan efter sin avlidna mamma från krematoriet i Enskede – och spred askan i naturen.

Nu åtalas han för brott mot griftefriden.

– Han sa att askan var spridd, säger en anställd vid kyrkogårdsförvaltningen i polisförhör.

För att få strö ut askan efter en avliden person på annan plats än en begravningsplats krävs tillstånd från länsstyrelsen.

Det hade inte mannen.

Trots det tog han sig till Nya krematoriet på Skogskyrkogården i Enskede i december 2014 och begärde ut urnan med askan efter sin avlidna mamma.

– Jag uppgav att jag inte kunde lämna ut urnan utan tillstånd och då uppstod ordväxling. Han började diskuterade ganska aggressivt och sa att han minsann hade rätt att hämta urnan utan tillstånd och att vi inte hade nåt med det att göra, berättar en anställd på krematoriet i polisförhör.

Tog urnan och försvann i väg

Mannen hävdade att begravningsbyrån hade tillståndet, tog urnan som stod på ett bord och försvann i väg.

Några månader senare ansökte han om tillstånd för att strö ut askan på en plats i naturen men fick avslag av länsstyrelsen, som nästan bara ger tillstånd om det sker över öppet hav. Han blev ombedd att lämna tillbaka urnan.

– Han sa att askan var spridd och det fanns inget att lämna tillbaka, säger en anställd vid kyrkogårdsförvaltningen i polisförhör.

Han nekar till brott

Mannen åtalas vid Södertörns tingsrätt för brott mot griftefriden. Som bevis har polisen bland annat förhör med vittnen som såg mannen stjäla urnan.

Han erkänner i polisförhör att han visste att tillstånd krävdes men nekar till brott och hävdar att han bara gjort som hans mamma önskat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag