Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stal pengarna till klassresan

Skolklassen hade samlat ihop över 20 000 till en resa till Liseberg i Göteborg, men pengarna blev stulna. Nu åtalas en 44-årig förälder för brottet. Foto: Petra Jonsson
Skolklassen hade sparat ihop pengar i fyra år till en resa till Liseberg. Men när det var dags att åka var klasskassan på över 20 000 stulen. Nu åtalas en av föräldrarna, en 44-årig kvinna, för förskingring.
Skolklassen på Navestadsskolan i Norrköping hade börjat samla ihop pengar redan i årskurs sex. Pengarna skulle gå till en klassresa innan avslutningen i årskurs nio.

Bakade bullar

- Det var en jättemysig klass så resan skulle bli en fin avslutning för alla i klassen. Eleverna hade bakat bullar och kakor, sålde lotter och anordnade julfester för att få in pengar. De var oerhört duktiga och slet väldigt mycket, säger en bekant till klassen.
Tanken var att pengarna skulle räcka så att alla hade råd att följa med utan att föräldrarna själva behövde stå för kostnaderna.
- Alla hade inte så gott ställt med pengar så vi hoppades att det även skulle räcka till lite fickpengar till eleverna.

Över 20 000

Klassen fick ihop totalt 24 400 kronor men när det var dags att beställa resan till Liseberg var pengarna borta. En förälder till en av eleverna, en 44-årig kvinna, som haft ansvar för klasskassan hade stulit alla pengarna.
- Man blev alldeles kall i magen. Jag blev så fruktansvärt besviken och förbannad på henne, jag hatar henne fortfarande för det här. Men eleverna hanterade det här på ett väldigt moget sätt. De gjorde inget mot eleven vars mamma låg bakom förskingringen.

Åtalas för förskingring

Skolan kallade till ett extra föräldramöte dit den 44-åriga kvinnan också bjöds in men inte dök upp.
- Vi bestämde att det viktigaste just då var att resan ändå blev av. Så vi lyckades komma iväg till Liseberg, men det blev inte alls som det var tänkt. Det blev inga fickpengar och vi lyckades få ett resebidrag från skolan.
Den 44-åriga kvinna åtalas nu för förskingring och har erkänt brott. Hon åtalas samtidigt misstänkt för ett grovt bedrägeri och tre fall av försök till grovt bedrägeri. Gärningarna ska begåtts genom att förfalska lånehandlingar.