Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staffanstorps flyktingar tas emot av Vellinge: ”Ynkligt”

Carina Wutzler är kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Christian Sonesson är kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Flyktingfrågan delar några av Skånes ledande moderater.  

Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, riktar stark kritik mot Staffanstorps beslut att inte ta emot kvotflyktingar.

”..att vägra ta emot en anvisning enligt lag på fyra personer som kommer från flyktingläger och som valts ut som särskilt skyddsbehövande av UNHCR är inget annat än ynkligt.

Men Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, står på sig: 

– Jag trodde inte att jag skulle uppleva den dag då Moderater i Vellinge försvarade flyktingmottagande på det kommunala självstyrets bekostnad.

Migrationsverket avbröt på torsdagen den planerade anvisningen av fyra kvotflyktingar till Staffanstorp efter att kommunen inte dök upp på flygplatsen och tog hand om dem. 

Bakgrunden består i att Staffanstorps kommunstyrelse i mars fattade beslut om att inte ta emot kvotflyktingar utan i stället prioritera ukrainska flyktingar. Beslutet har vunnit laga kraft men Migrationsverket menar att bosättningslagen är en bindande lagstiftning och har därför ändå fortsatt att anvisa kvotflyktingar till kommunen. 

– Naturligtvis handlar denna fråga inte om fyra stycken kvotflyktingar utan om att det placeras hundratals flyktingar i kommuner. Placeringar som varken de folkvalda i kommunerna eller kommuninvånarna har något att säga till om, säger Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. 

– Därtill har vi ett brinnande krig i Europa med miljontals människor på flykt som vi måste ta hand om. Då får man prioritera och vi har valt att prioritera flyktingar från Ukraina. 

Staffanstorp ska enligt Migrationsverkets plan ta emot 36 kvotflyktingar och 244 från Ukraina i år. Hittills har det kommit runt 80-90 från Ukraina, enligt kommunen. 

Wutzler: ”Ynkligt”

Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, riktar i ett inlägg på Facebook sent på torsdagskvällen stark kritik mot Staffanstorp. 

...att vägra ta emot en anvisning enligt lag på fyra personer som kommer från flyktingläger och som valts ut som särskilt skyddsbehövande av UNHCR är inget annat än ynkligt. Moderaterna har lyft gruppen kvotflyktingar som en grupp som Sverige ska prioritera och man har åtagit sig att ta emot 5000 per år. Vi är många kommuner som har svårt att hitta bostäder och vi försöker hitta lösningar så gott det går.”

På fredagen säger hon att flyktingarna har kommit till Vellinge. Samtidigt är hon själv emot bosättningslagen men menar att det är en lag som bör följas och att Staffanstorps vägran kan föra med sig att andra kommuner får ta större ansvar. Hon kallar också det för ”konstig” argumentation att ta emot över 200 från Ukraina men inte 36 kvotflyktingar och att det blir människor mot människor. 

– Förr i tiden var friheten större i Vellinge, nu är det mer pekpinnar. Arvet efter Reinfeldt är uppenbarligen större i Vellinge än i Staffanstorp. Jag trodde inte att jag skulle uppleva den dag då Moderater i Vellinge försvarade flyktingmottagande på det kommunala självstyrets bekostnad, svarar Christian Sonesson. 

– Naturligtvis får man tycka olika och det kan man göra även om man tillhör samma parti.

Sonesson: ”Tillfälliga akutplatser”

För att skapa akutplatser till flyktingar från Ukraina har kommunen tagit fram en gammal skolbyggnad men den är enligt Christian Sonesson inte möjlig att använda på sikt för kvotflyktingar. 

– Vi sköt på rivningen i mars då Migrationsverket behövde tillfälliga akutplatser. Där finns varken kök eller duschutrymme, vilket inte skulle godkännas som permanent boende. Det är skillnad att använda det som tillfälligt boende under ett par veckor mot permanent boende, säger han. 

Det finns i dagsläget inget straff för den kommun som inte följer bosättningslagen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.