SD säger att de vill skänka tusenlapparna för att hjälpa fattigpensionärer – men Stadsmissinen vill inte ta emot dem. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD säger att de vill skänka tusenlapparna för att hjälpa fattigpensionärer – men Stadsmissinen vill inte ta emot dem.  Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stadsmissionen vägrar ta emot pengar från SD

Publicerad

Stockholms stadsmission vägrar att ta emot 85 000 kronor från Sverigedemokraterna med hänvisning till partiets värdegrund.

"Vi väljer att avstå från gåvor/sponsring från företag och organisationer vars verksamhet eller målsättning strider mot Stockholms Stadsmissions människosyn", skriver Marika Markovits, chef för stadsmissionen, i ett mejl till Aftonbladet.

Formuleringen är direkt saxad från organisationens gåvopolicy. Markovits vill själv inte ställa upp på en intervju.

Sverigedemokraterna säger att de vill skänka tusenlapparna för att hjälpa fattigpensionärer. Pengarna kommer från när SD i december förra året auktionerade ut en middag med partiledaren Jimmie Åkesson. Auktionen inbringade 171 800 kronor. Hälften av pengarna gick till partiets insamlingsstiftelse Hepatica.

SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein säger till tidningen att man nu kommer att skänka pengarna till någon annan organisation.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag