Skulle städa lägenheten – bluffade till sig bostaden

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Den 36-årige brodern är äldst och beskrivs som huvudperson i verksamheten.
Foto: Polisen
Den 26-årige brodern förnekar brott, liksom sina bröder.
Foto: Polisen
Den 24-årige brodern döms för grovt bedrägeri.
Foto: Polisen

Den 82-årige mannen i Malmö behövde hjälp med storstädning och anlitade firman Seniorhantverkarna för jobbet.

Men företaget röjde inte bara ut skräpet – de kapade även den äldre mannens lägenhet värd 2,8 miljoner kronor.

Nu döms tre bröder för grovt bedrägeri vid Malmö tingsrätt till vardera tre års fängelse.

Det var Sydsvenskan som först berättade om hur den 82-årige mannen kände sig lurad av städfirman.

Den hade gett ett gott intryck och lovat hjälpa till med den aktuella storstädningen. Tingsrätten konstaterar att firman marknadsförde sig genom att påstå att man hade samarbetsavtal med både HSB, Ikea och Malmö stad. Fast inget av det stämde. 

Den 82-årige mannen behövde bland annat bli av med en mängd pärmar i bostaden. Men det framkom snart en rad mystiska saker efter att Seniorhantverkarna varit hos honom.

För det första hade delar av skräpet dumpats på en cykelväg och själv kunde mannen inte se någon annan förklaring än att det var städfirman som var skyldig.

Dessutom var ett bankkort mystiskt borta och någon hade tagit ut pengar vid flera tillfällen. Det fattades även nycklar i 82-åringens nyckelknippa.

Tre bröder

Men det misstänkt grövsta brottet var att männen lurat till sig den äldre mannens lägenhet, värd 2,8 miljoner kronor med hjälp av ett gåvobrev.

Det hela avslöjades när bostadsrättsföreningen där mannen bodde fick in ett gåvobrev där han påstods ha skänkt sin lägenhet till en av bröderna bakom firman.

Den 82-årige mannen har själv sagt att han trodde att han skrev på något helt annat vid tillfället. Han antog det var någon form av papper som handlade om själva städjobbet.

Företaget inriktade sig mot äldre kunder som behövde hjälp hemma.
Foto: Polisen

82-åringen själv hade inledningsvis litat på företaget. En av orsakerna var att de kallade sig Seniorhantverkarna, vilket gav sken av att de vände sig till äldre.

Men de misstänkta männen är tre bröder, 24, 26 och 36 år gamla, som under en följd av år uppmärksammats för sina tvivelaktiga affärer.

Bröderna startade en rad småföretag inom olika branscher och bytte också namn när uppmärksamheten blev stor. De beskrivs ha drivit en hel koncern av bluffbolag bakom vilkas fasad man enligt misstankarna ägnat sig åt olika former av grov brottslighet. 

Förnekade brott

Den 19 maj anhölls männen i sin frånvaro och samtliga har suttit häktade sedan början av juni i år. Under rättegången förnekade samtliga tre bröder brott.

Enligt åklagaren förmådde männen genom vilseledande skänka den aktuella lägenheten till en av de åtalade bröderna.

Den 82-årige mannen har under polisutredningen hunnit avlida. Vid rättegången hölls däremot vittnesförhör med flera andra personer, en av dem var Sydsvenskans reporter som hann träffa den äldre mannen för en intervju efter händelsen. 

Tingsrätten skriver i domen att männen agerat utstuderat och med stor förslagenhet lurat en gammal människa, inte bara på ekonomiska värden utan även på dennes hem.

Den 82-årige mannen hade bott i lägenheten sedan 1958 och skulle enligt sin syster aldrig kunna tänka sig att flytta därifrån.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.