Staden som delar Mariupols öde – Rubizjne ”totalförstört”

Taira dokumenterade kampen med sårade i krigets Ukraina.
Bilderna som guvernören delar med sig av visar en stad i ruiner.
Foto: Serhij Haidai / Telegram
”Rubizjne delade Mariupols öde”, skriver Serhij Haidai på Telegram.
Foto: Serhij Haidai / Telegram

”Rubizjne delade Mariupols öde”.

Orden är Serhij Haidais, guvernören i regionen Luhansk.

Samtidigt visar han upp bilder av den raserade staden på Telegram.

Rubizjne ligger mitt i den ryska frontlinjen, där Ryssland kämpar som hårdast för att få något slags momentum i kriget. Rapporterna från staden har länge varit oroväckande, med uppgifter om ett konstant bombardemang av staden. Det var också hit som många av de ryska retirerande trupperna från Charkiv och Kiev omgrupperades. 

För någon vecka sedan kom så beskedet att nästan hela Rubizjne av allt att döma hade fallit. Nu delar Luhansks guvernör Serhij Haidai med sig av bilder från den raserade staden på Telegram.

Ryska styrkor rycker fram mot Sievjerodonetsk

”Industristaden har totalförstörts, det finns inga bevarade byggnader, många hus kan inte återställas. Gårdsplaner har blivit kyrkogårdar”, skriver han och berättar att det före kriget bodde 60 000 personer i staden.

”Nu kan de delas in i tre kategorier: De som evakuerats till säkra städer i Ukraina eller utomlands, de som deporterats till Ryssland eller de ockuperade områdena och de som fortfarande hålls som gisslan av kadyroviterna (tjetjenska milisgrupper) och bor i stadens källare”.

Bilderna och uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

Från Rubizjne trycker nu ryska styrkor vidare för att försöka ta den närliggande, strategiskt viktiga staden Sievjerodonetsk. Enligt pro-ryska källor har ryska styrkor – inklusive den ökända Wagner-gruppen – intagit flera mindre samhällen i området. Under fredagen besköt också ryska en skola i  Sievjerodonetsk, där omkring 200 personer hade gömt sig undan beskjutningen. Tre personer uppges ha dött.

Samtidigt som offensiven fortsätter i Luhansk, rapporteras få framsteg för Ryssland i Donetsk där offensiven ser ut att ha stannat av.

Ukrainsk specialstyrka smyger in på ryskkontrollerad mark

Placerar ut bomb i specialoperation • Ryskt bakslag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.